TÁMOGATÁS ÉS FORRÁSOK MEGTEKINTÉSE:

ISMERJE MEG A KÖZÖSSÉG TAGJAIT

A megértés a különböző típusú fogyatékosságokkal kapcsolatos oktatással kezdődik. Annak érdekében, megfelelő tájékozottsággal kezdjük el a munkát, az egyik első lépés az, hogy meghallgassuk az érintettek egyedi történeteit. Tekintse meg a fogyatékkal élők közösségének szájápolással kapcsolatos tapasztalatait, hogy hogyan küzdenek meg a közös problémákkal.

PÁCIENS GYIK

Igen, ha rendszeresen felkeressük az otthonunkhoz vagy a munkahelyünkhöz közeli fogorvost, már sokat tettünk a szájhigiénénkért. A szájüregi problémák nem feltétlenül mások a fogyatékkal élők és a nem fogyatékkal élők számára, ezért az általános fogorvosnak képesnek kell lennie arra, hogy ezeket azonos színvonalon diagnosztizálja, megelőzze vagy kezelje. Egyes esetekben egyedibb megközelítésre van szükség, például viselkedéstámogató stratégia alkalmazására. Az iADH célja annak biztosítása, hogy minden fogorvos képzésben részesüljön a szükséges módosítások elvégzéséhez, hogy fogyatékosságától függetlenül mindenkinek rendszeres megelőző ellátást biztosíthasson. Fogorvosának gondoskodnia kell arról, hogy rendszeres vizitekre kerüljön sor, hogy folyamatos útmutatást nyújtson, és ellenőrizze szájüregének általános állapotát. A pozitív élmény biztosítása érdekében vegye fel a kapcsolatot fogorvosával, így elősegítheti a szükséges intézkedések megértését, hogy kényelmesebben érezze magát. A fogyatékkal élők számára különösen fontos, hogy amennyiben rendelkezésre áll, dentálhigiénés szakembert is felkeressenek, mivel egy ilyen szakember különösen jártas a fogászati problémák megelőzésében és abban, hogy az emberek a legjobb szájhigiéniát tarthassák fenn. A fogyatékkal élők számára különösen fontos, hogy amennyiben rendelkezésre áll, dentálhigiénés szakembert is felkeressenek, mivel egy ilyen szakember különösen jártas a fogászati problémák megelőzésében és abban, hogy az emberek a legjobb szájhigiéniát tarthassák fenn.
Az Ön fogyatékossága hatással lehet a szájüreg egészségére. Egyes egészségügyi állapotok közvetlenül befolyásolják a száj egészségét (fogak, nyál, a száj szövetei, szájmotoros funkció), míg mások közvetettebbek lehetnek (a napi szájhigiénia elvégzésének nehézségei, a jó szájhigiénia fontosságának megértése, különleges táplálkozási körülmények stb.). Ha látható vagy nem látható fogyatékossággal él, nagyon fontos a szájüreg megfelelő egészségi állapotának és az optimális szájhigiéniának a fenntartása, mivel a következmények az Ön számára súlyosabbak is lehetnek.
A fogmosás és a megfelelő szájápolási rutin leghatékonyabb módja az egyéni igények megértése. Ennek kulcsa, hogy kipróbálja, mi működik az Ön számára. Konzultáljon fogorvosával vagy dentálhigiénés szakemberével, hogy megtudja, melyik megközelítés a legmegfelelőbb az Ön számára.
Fontos a napi kétszeri fogmosás és a fogak közötti rések tisztítása naponta legalább egyszer rendszeres fogselyem vagy interdentális kefe segítségével. Szintén fontos a kiegyensúlyozott étrend. A szilárd étel, a megfelelő hidratálás és a ritkább cukorbevitel mind segíthet a plakkbaktériumok korlátozásában a szájban. A megfelelő szájvízzel való öblítés szintén hozzájárulhat a száj tisztaságához, de soha nem helyettesítheti a fogmosást.
Igen, nincs kizáró oka annak, hogy a saját kerekesszékében kapjon ellátást, különösen, ha az megdönthető. Előfordul, hogy kényelmesebben érzi magát a kerekesszékben, és a fogorvos hozzáférhet a szájához. Azonban előfordulhat, hogy az orvos nem lát megfelelően, és nem tudja biztonságosan ellátni, így kizárólag az egyszerű eljárásokat tudja elvégezni. Egyes fogászati rendelők speciális felszereléssel is rendelkezhetnek, amellyel a kerekesszék mozgó platform segítségével fogorvosi székké alakítható. Máshol emelőt használnak. Alternatív megoldásként a kerekesszéket a fogorvosi szék mellé viheti, és egy önálló átülést segítő csúszólap használatával átülhet a fogorvosi székbe. Próbálja meg felhívni fogorvosát a vizit előtt, így segíthet az orvosnak, hogy megértse az igényeit, és megtervezhesse az akadálymentesítéshez szükséges intézkedéseket.
Egyes országokban ambuláns teamek korlátozott számú otthoni fogászati ellátást kínálnak. Ezt néha otthoni fogászatnak is nevezik. A legmagasabb színvonalú ellátás és a kezelési lehetőségek teljes skálája eléréséhez jobb, ha fogorvosi rendelőbe megy. Szükség esetén azonban előfordulhat, hogy egy hordozható eszközökkel ellátott mobil csapat kezelést és megelőző intézkedéseket tud nyújtani azoknak, akik nehezen hagyják el otthonukat.
Az általános érzéstelenítés az egyik lehetőség a fogászati kezelések elvégzésére azon személyek számára, akik más módon nem tolerálják az ellátást, vagy akiknek magas szintű támogatásra van szükségük a komplex vagy hosszadalmas kezeléseknél. Azonban van egy hosszú lista olyan egyéb intézkedésekről, amelyeket meg kell fontolni az általános érzéstelenítés választása előtt, mivel annak vannak kockázatai és a várólisták miatt az ellátás késedelmet szenvedhet. A mozgászavarokkal vagy szorongással küzdők igényeinek kielégítésére többféle támogatás áll rendelkezésre, beleértve a szedálást, a zeneterápiát vagy egy pszichológus támogatását. A választott módszer azonban függ a szükséges fogászati kezelés típusától, az alapbetegségtől, a kezelés sürgősségétől, illetve a páciens kívánságaitól, valamint attól, hogy mennyire képes az illető elfogadni/kibírni a szükséges fogászati kezelést.
Ez függ az Ön fogászati kezelésének és orvosi diagnózisának összetettségétől, valamint attól, hogy szüksége van-e speciális felszerelésre vagy környezetre az Ön igényeinek kielégítéséhez. Azonban minden páciensnek rendelkeznie kell egy rendszeres „fogászati otthonnal”, amelyet évente legalább egyszer vagy kétszer felkeres a fogainak és szájüregének ellenőrzése és karbantartása céljából. Előfordulhat, hogy bizonyos, de nem az összes kezelést kell szakembernek biztosítania, és szükség esetén fogorvosa beutalja Önt.

SZÜLŐK / GONDOZÓK GYIK

A legjobb, amit tehet, ha jó példát mutat azáltal, hogy gondoskodik saját szájának egészségéről. Szorgalmazza a napi kétszeri fogmosást ón(II)-fluoridos fogkrémmel, biztosítson egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, amely csökkenti az „egészségtelen jutalmak” (cukorkák, édességek vagy üdítőitalok) használatát, és látogasson el rendszeresen egy fogorvosi rendelőbe a szájhigiénia megelőzése érdekében. Megkérheti fogorvosát vagy dentálhigiénés szakemberét, hogy próbáljon ki különböző tisztítóeszközöket, így megtudhatja, melyik működik a legjobban, és egyértelmű, gyakorlati utasításokat és útmutatást kaphat, hogy segítsen gyermekének a fogtisztításban. Például egy személyre szabott fotósorozat, amelyet a fürdőszobai tükörre helyez, segíthet nekik abban, hogy napi szinten ugyanazt a rutint kövesse.
A legtöbb országban minden gyermeknek az első születésnapja előtt fogorvoshoz kell fordulnia. A korai gyermekkori fogromlás világszerte gyakori probléma, és már 18 hónapos gyermekeknél is megfigyelhető. Emiatt különösen fontos a fogyatékkal élő gyermekek számára, hogy a szájüregi megbetegedések kockázatát felismerjék és megelőzzék. A szülőket arra is kiképezhetik, hogyan ápolják gyermekük fogait, és hogyan kezeljék a fogyatékosságukkal kapcsolatos különleges kihívásokat
Az elektromos fogkefékről gyakran úgy számolnak be, hogy könnyebben használhatók, ha más személy fogát mosod, ráadásul kerek fejük több lepedéket tud eltávolítani, mint egy normál fogkefe. Az új elektromos fogkefék olyan kiegészítő funkciókkal is rendelkeznek, mint például a túl erős nyomás jelzése, fogmosás időzítő stb. Lehetőség van bármely fogkefe nyélének módosítására, ami segít azoknak, akiknek korlátozott a kézügyességük, vagy nehezen tudnak erővel fogni.
Ennek sok oka lehet. A legjobb stratégia az, ha a fogmosást akkorra időzíti, amikor gyermeke kényelmesen és nyugodtan érzi magát. Lehetőség van például arra, hogy buborékkészítő gépet használjon, így gyermeke hátrahajtja a fejét, vagy nevetve kinyitja a száját. Használhat egy kicsi, speciálisan kialakított támaszt vagy ujjvédőt is, amelyet rövid időre a fogak közé csúsztatva elérheti a fogak belső részét is. Nagyon fontos, hogy gyermeke megszokja a fogmosási rutint, hogy egy életen át megőrizze fogait. Kérje meg fogorvosát, hogy mérje fel, majd a fogorvosi csapat bemutatja a legjobb módszert a napi szájhigiénia elvégzésére, és megfelelő segédeszközöket ajánl.
Ez nagy kihívást jelenthet, és kulcsfontosságú a fokozatos deszenzitizáció. Kérje beszéd- és nyelvterapeuta útmutatását olyan gyakorlatokkal és programokkal kapcsolatban, amelyek részét képezi az arcizmok masszírozása és az oromotoros terápia. Ezzel közvetlen gyakorlati utasításokat és oktatást is kérhet fogorvosától.
Az ínyvérzés a megmaradt plakk/baktériumok miatti gyulladás jele. A fogakat és az ínyt minden nap megfelelően kell tisztítani, hogy meggyógyuljanak. Ez NEM azért történik, mert túl erőteljesen mossa a fogát, nem is gyógyszeres kezelés okozza, ezért ne hagyja ki a szükséges szájápolást. A plakk szabad szemmel nehezen látható, a plakk felfedéséhez tablettával megfestheti a fogsort, így a plakk könnyebben láthatóvá válik, és megbizonyosodhat arról, hogy az egészet eltávolította. Nagyon fontos az is, hogy fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével tisztítsuk meg a fogközöket, hogy eltávolítsuk az ott megbújó, gyulladást és vérzést okozó plakkot. Kérjen a fogorvosi teamtől konkrét tanácsokat és utasításokat.
Először is, mindig használjon ón(II)-fluoridot tartalmazó fogkrémet, hogy megelőzze a fogszuvasodást. Léteznek enyhe ízű, és ízesítés nélküli fogkrémek is. Kérdezze meg fogorvosát vagy a helyi gyógyszertárat, mielőtt kipróbálná. Ha Önnek vagy gyermekének nyelési zavara van, akkor vannak nem habzó fogkrémek, amelyek megfelelőek erre a problémára.
Igen, teljes mértékben, méghozzá több okból kifolyólag: vannak olyan baktériumok, amelyek fogínygyulladást és szájüregi gyulladást okozhatnak. Nagyon fontos a fogkefével való fogmosás a plakk eltávolítása és a mindennapi kényelem és frissesség biztosítása, valamint az intraorális stimuláció biztosítása érdekében, hogy a száj ne váljon túlérzékennyé. Az alapos fogmosás megelőzi a fogkő felhalmozódását és az aspirációs tüdőgyulladást is.
Nem helyettesíti a fogmosást, de mindenképpen hozzájárul a jobb szájhigiéniához a magas fogszuvasodási kockázatú betegeknél. Ha a beteg nem tud köpni, áztasson be gézt szájvízbe, és vigye fel a folyadékot közvetlenül a fogakra és az ínyre. Próbáljon minél legkevesebb mennyiséget a szájban hagyni, hogy a terméket a beteg ne nyelje le.
Az önállóság fontos. Javasoljuk, hogy engedje meg neki, hogy önállóan mosson fogat, majd végül „ellenőrizze” az eredményt a szájhigiénés eljárások minőségének biztosítása érdekében. A segítségnyújtás vagy ellenőrzés úgy is történhet, hogy a gondozó vagy szülő fogja a beteg kezét, és úgy irányítja.
A nyál jelenléte segíti a fogak és a szájnyálkahártya kenését, valamint ásványi anyagokat és immunsejteket biztosít a fogszuvasodás elleni védelemhez. A szájizmok és a nyelés csökkent kontrollja miatti nyálvesztés hatása inkább szociális jellegű, nem annyira befolyásolja a száj egészségét, azonban a szájzug kidörzsölését is okozhatja. Vannak lehetőségek a nyáladzás korlátozására, beleértve az orofaciális terápiát, gyógyszereket, például botulinum toxint vagy akár műtétet is, de minden olyan eljárás, amely kiszárítja a nyálat, nagymértékben kiteszi a fogakat a fogszuvasodás kockázatának, ezért csak fokozott megelőző intézkedésekkel együtt szabad elvégezni.
Keresse fel fogorvosát kimondottan személyre szabott tanácsért. Ki kell deríteni a rossz lehelet eredetét. Ennek oka lehet fogszuvasodás, fogágyproblémák, gyomor-bélrendszeri problémák, szájlégzés, légúti fertőzések stb.
Az esztétika fontossága a páciensen múlik, de a zsúfoltabb fogakat nehezebb tisztítani. Bizonyos szájfunkciók, mint például a beszéd és az evés szintén érintettek lehetnek. Az erősen kihajló fogak szintén ki vannak téve a trauma kockázatának. A fogyatékkal élőktől nem szabad megtagadni a fogszabályozási ellátást a fogyatékosságukkal kapcsolatos okok miatt. Bármilyen kiváló szájüregi hatásról is gondoskodni kell, különben károsodhatnak a fogak, ha étel és plakk szorul be a fogszabályzó és a kapcsok köré. Beszéljen fogorvosával arról, hogy kell-e fogszabályozó kezelést végrehajtani vagy sem.