ROSSZ LEHELET

Mi okozza a rossz leheletet?

MEGOSZTÁS

Kellemetlen lehelete bárkinek lehet. Míg a krónikus rossz leheletnek (más néven halitózisnak) komoly kiváltó okai lehetnek, addig az alkalomszerű rossz lehelet könnyedén kivédhető megfelelő szájápolással.

Mi okozza a rossz leheletet?

Az esetek többségében a rossz leheletet a szájüregben lévő baktériumok okozzák.1 Ha elfelejtünk megfelelően fogat mosni, vagy dehidratálódunk, vagy kiszárad a szánk, mert olyan gyógyszert szedünk, amely csökkenti a nyál mennyiségét a szájban, akkor a baktériumok a nyelv felületén lerakódhatnak. Ha az alábbi egyszerű lépéseket betartjuk, akkor megelőzhetjük a baktériumok megtelepedését nyelvünkön és megőrizhetjük leheletünk frissességét.

A rossz lehelet elleni védekezés módjai

  • Naponta kétszer, két percen keresztül mossuk fogunkat valamelyik Oral-B elektromos fogkefével a lepedék eltávolításához. Folytassuk a nyelv tisztításával. Fordítsunk különös figyelmet a nyelv hátsó részére, ahol a legtöbb szagképző baktérium található.

  • A fogselyem használata az egyik leghatékonyabb módja az ételmaradékok eltávolításának. Ha a hátsó fogakat nehéz elérni, jó szolgálatot tehet egy nyeles fogselymező.

  • Egészítsük ki szájápolási szokásainkat a rossz lehelet és a szájszag elleni szájvíz használatával, hogy leheletünk mindig friss legyen.

  • Igyunk sok folyadékot! A szükséges folyadék mennyisége függ napi tevékenységünk szintjétől és a szájszárazságot okozó gyógyszerek számától.

  • Rágjunk cukormentes rágógumit, hogy ezzel is ösztönözzük a nyáltermelést. Leheletünk felfrissítéséhez a mentolos cukorka átmenetileg talán jó megoldásnak tűnhet, de nem ajánlott, mivel cukros maradékot hagy maga után a fogakon.

  • A krónikus rossz lehelet komolyabb betegség tünete is lehet, ezért ilyen esetben mindenképp vegyük fel a kapcsolatot fogorvossal vagy szakorvossal.

  • Ismerje meg azokat az ételeket, melyek rossz leheletet okozhatnak.

  • A rossz leheletet fokozó szokásainktól (mint például az alkohol vagy a dohányzás) való megválás is jó módja a friss lehelet megőrzésének.

Az Oral-B elektromos fogkefék használatával biztosak lehetünk abban, hogy a mindennapi fogmosás alapos lesz. Felkészült a váltásra? Találja meg az Önnek leginkább megfelelő Oral-B elektromos fogkefét!

1 http://www.dentalcare.com/en-US/dental-education/continuing-education/ce410/ce410.aspx?ModuleName=coursecontent&PartID=2&SectionID=13