MIÉRT VÁLASSZAM AZ ORAL-B ELEKTROMOS FOGKEFÉT

Hogyan kell helyesen fogat mosni?

How to brush teeth properly? article banner
MEGOSZTÁS

A fogmosás és a fogselyem használata együtt jár, mivel a helyes szájápolás alappillérei, és mindkét lépésnél fontos a megfelelő technika. A napi kétszeri fogmosás és a fogselyemhasználat a helyes technikával ötvözve hosszú távon elősegíti a száj egészségét. Még akkor is, ha gyermekkora óta rendszeresen mos fogat és használ fogselymet, az évek során kialakulhattak rossz szokásai, például túl erősen mossa a fogait, figyelmen kívül hagyja a hátsó fogakat vagy elfelejt fogselymet használni. Fogmosáskor tartsa szem előtt ezeket az általános technikákat, akár a fogselyem használata előtt, akár utána:

 • A fogkefét 45 fokos szögben tartsa az íny vonala felé.

 • Fogmosás közben finoman, körkörös mozdulatokkal mozgassa a kefét előre-hátra, a fogak elülső, hátsó és felső (rágófelület) részén. Ne súroljon erősen az íny vonalán, mert irritálhatja az ínyt.

 • Ne feledje, hogy az alsó (alsó) elülső fogak mögött is mosson fogat (és használjon fogselymet). Használja a kefe felső sörtéit, hogy elérje ezt a területet. Ha ezt a területet a hagyományos fogselyemmel nehezen éri el, próbálja ki a fogselyempálcikát vagy az eldobható fogköztisztítót.

A teljes körű szájápolás további elemei közé tartozik a nyelv megtisztítása is. Ezzel felfrissítheti a leheletét, és még több szuvasodást okozó baktériumot távolíthat el. Továbbá, ha fennáll a lepedéklerakódás vagy az ínybetegség kockázata, fontolja meg, hogy a szájápolási rutinjába az antiszeptikus szájöblítőt is beépítse.

Hogyan mosson fogat a hagyományos fogkefével?

A helyes fogmosás elsajátítása az első lépés a jó szájhigiénia, az egészséges fogak és íny megőrzéséhez. Ráadásul segít minimalizálni a fogszuvasodás és az ínyproblémák kockázatát, amelyek a fogak elvesztésének legfőbb okai.

Mielőtt elkezdené

Bár a kézi fogkefével történő fogmosásnak több módja is létezik, mindig kérje ki fogorvosa ajánlását, és mindenképpen tartsa be az utasításait. Kezdetben használjon fluoridos fogkrémet puha sörtéjű fogkefével, és ne felejtse el háromhavonta lecserélni azt.

Két perc, naponta kétszer

A helyes fogmosáshoz legalább két percet szánjon az ajánlott technika alkalmazására, amely magában foglalja a száj minden egyes szakaszának (jobb felső, bal felső, jobb alsó és bal alsó) 30 másodperces mosását reggel és este. Mivel a legtöbb kézi fogkefe nem rendelkezik beépített kétperces időzítővel, érdemes kéznél tartani egy órát, hogy biztos lehessen benne, hogy elég sokáig mossa a fogát.

A fogkefe elhelyezése

Az, hogy hogyan tartja a fogkefét, attól függ, hogy a fog melyik részét mossa.

 • 1. lépés: Kezdje a külső és belső felületekkel, és a fogíny vonalához képest 45 fokos szögben, rövid, félfognyi szélességű mozdulatokkal kefélje a fogait. Ügyeljen arra, hogy elérje a hátsó fogakat is.

 • 2. lépés: Térjen át a rágófelületekre. Tartsa a fogkefét laposan, és mozgassa előre-hátra ezeken a felületeken.

 • 3. lépés: Amint eléri az elülső fogak belső felületeit, állítsa függőleges helyzetbe a fogkefét, és a kefe hegyével gyengéd fel-le mozdulatokkal haladjon.

 • 4. lépés: Ügyeljen arra, hogy fogait óvatosan mossa meg az ínyvonalon.

 • 5. lépés: A nyelvét hátulról előrefelé söprő mozdulatokkal mossa meg, hogy eltávolítsa az ételmaradékokat, és segítsen eltávolítani a szagokat okozó baktériumokat, és felfrissítse a leheletét.

Most, hogy megtanulta a helyes fogmosási technikát, egy kis fegyelemmel a mindennapi gyakorlás segít, hogy az természetessé váljon. Ez az egyik legegyszerűbb dolog, amit azért tehet, hogy megőrizze a fogai és az ínye egészségét.

Milyen feltölthető elektromos fogkefe?

A feltölthető elektromos fogkefe segíthet Önnek többet tenni azért, hogy megőrizze a fogai és az ínye egészségét. Számos elektromos fogkefe oszcilláló-forgó technológiát használ, amely a hagyományos fogkeféknél jobb szájegészségügyi eredményeket biztosít. Ez a fogmosási művelet nagyban különbözik a hagyományos fogkeféknél alkalmazottól, mivel a fogkefe biztosítja a mozgást, és Önnek csak irányítania kell. Emiatt egyesek könnyebbnek találhatják az elektromos fogkefével való fogmosást, ha megtanulják, hogyan kell helyesen csinálni. Ne feledje, hogy az elektromos fogkefével való helyes fogmosás kulcsa az, hogy a kefefejet a száj minden részéhez odavezesse.

Az elektromos fogkefe használata

Akár hiszi, akár nem, sok iskoláskorú gyermek már lelkesen mos fogat. Ez az örömteli tény az elektromos fogkefék feltalálásának köszönhető. Az elektromos fogkeféket könnyű használni – ez is a vonzerejük része. És bár egy elektromos fogkefe többe kerül, mint egy hagyományos fogkefe, megéri, ha gyermeke (vagy Ön) lelkesebben használja. A legtöbb elektromos fogkefe percenként 5 000 és 30 000 fejmozgással működik a fogain, és emiatt rövidebb idő alatt is alapos munkát végez. Egyes elektromos fogkefék még nagyobb teljesítményűek. Az elektromos fogkefe használatához csak tegyen fogkrémet a kefefejre, és tartsa a kefét 45 fokos szögben, ahogyan a hagyományos fogkefét is tartaná. Ezután kapcsolja be az elektromos készüléket, és mozgassa a kefét fogról fogra. A legtöbb elektromos fogkefe kisebb feje általában egyszerre a fogak méretétől függően körülbelül egy fogat mos meg. Vezesse végig az elektromos kefét az egyes fogak elülső és hátsó felületein, valamint a rágófelületein. Még az elektromos fogkefékkel is körülbelül két percet kell a fogmosással töltenie, hogy biztosan minden fogat megtisztítson. A fogmosás befejeztével egyszerűen öblítse le a kefefejet vízzel, és hagyja megszáradni.

Beépített kétperces időzítő

A legtöbb elektromos fogkefe rendelkezik beépített kétperces időzítővel, sőt, néhány még professzionális időzítővel is, amely 30 másodpercenként jelez, hogy segítsen nyomon követni a folyamatot.

Az elektromos fogkefe elhelyezése

Az elektromos fogkefe használatakor nem szükséges erősen nyomni vagy súrolni. Egyszerűen vezesse a kefét, miközben az biztosítja a fogmosási műveletet. Sőt, egyes elektromos fogkefék nyomásérzékelőkkel rendelkeznek, amelyek figyelmeztetik Önt, ha túl erősen mossa a fogát.

 • 1. lépés: Győződjön meg róla, hogy a fogkefe fel van töltve. Sok elektromos fogkefe töltöttségi szintjelző lámpával rendelkezik, így valóban láthatja, hogy a fogkefe feltöltött állapotban van.

 • 2. lépés: Kezdje a fogak külső felületeivel. Vezesse a kefefejet lassan fogról fogra, néhány másodpercig tartsa a kefefejet minden egyes fogon, mielőtt a következőre lépne. Kövesse végig az egyes fogak alakját és az íny ívét.

 • 3. lépés: Ismételje meg a 2. lépést a fogak belső felületein.

 • 4. lépés: Ismételje meg a 2. lépést a fogak rágófelületein, valamint a hátsó fogak mögött.

 • 5. lépés: Irányítsa a kefefejet az ínyvonal mentén és az ínyre. Ismét megjegyezzük: ne nyomja erősen és ne súrolja!

 • 6. lépés: Próbáljon meg a kefe fejével a nyelvén és a szájpadláson hátulról előrefelé végigsimítani, hogy segítsen felfrissíteni a leheletét.

Az elektromos fogkefével a helyes fogmosási technikával és egy kis gyakorlással magabiztos lesz a fogmosásban, azzal a meggyőződéssel, hogy fogai tisztítására az elektromos fogkefe klinikailag bizonyított technológiáját használja.