MIÉRT AZ ORAL-B FOGKRÉM?

Szódabikarbónás fogkrém: Hatékony?

Szódabikarbónás fogkrém: Hatékony? article banner
MEGOSZTÁS

Szódabikarbóna használata fogmosáshoz: Előnyök és hátrányok

A szódabikarbónát már régóta használják a fogkrém alternatívájaként. Sok ember állítja, hogy szódabikarbónával mosnak fogat. Manapság sok fogkrémgyártó építi be a szódabikarbónát a receptúrájába. Mint a legtöbb dolognak, a szer a fogkrém alternatívájaként való használatának is vannak előnyei és hátrányai.

A szódabikarbónás fogmosás előnyei

  • Segít a fogak tisztításában. A Journal of Clinical Dentistry (A klinikai fogászat folyóirata, 2008. június) szerint a szódabikarbónás termékekkel történő fogmosás hatékonyabbnak bizonyult, mint a szódabikarbóna nélküli termékek használata.

  • Olcsó. Ha csak szódabikarbónát használ, egy doboz sokáig kitart, és 400 forintba sem kerül.

A szódabikarbónás fogmosás hátrányai

  • Rendetlen. A szódabikarbónás fogmosás lehet, hogy olcsó, de biztosan nem takaros. A szódabikarbóna-gyártók nem sajátították el azt a praktikus csomagolást, amit a legtöbb fogkrémnél talál.

  • Szemcsés érzetet kelt. Bárki, aki már tapasztalta a szódabikarbónás fogmosást, valószínűleg megjegyzi, hogy az egész szájban kellemetlen érzés a szódabikarbóna.

- A szódabikarbónával való fogmosás önmagában nem biztosítja a szükséges fluoridot, amely segíthetne a fogakat ásványokkal ellátni, illetve megakadályozná a lepedékben lévő baktériumok által okozott károkat.

Aggályai vannak a csak szódabikarbónával való fogmosást illetően? Próbálja ki! A fluoridot és szódabikarbónát tartalmazó fogkrém használata erősíti a fogakat, csökkenti a lepedékképződést, tisztán tartja a fogakat, és a felületi elszíneződések eltávolításával segíti a fogfehérítést.

Források: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19278079/ 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324341 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002817717308097