EGYÉB

Fémes íz a szájban

Tartsa be a megfelelő szájhigiéniát, hogy megakadályozza a fémes íz kialakulását a szájban article banner
MEGOSZTÁS

Fémes ízt érez a szájában? Hacsaknem mostanság nyalt meg egy szöget, ez a felfedezés meglepő lehet. Ennek ellenére ez a jelenség gyakoribb, mint gondolná, és a kellemetlen fémes szájíz érzetének számtalan oka lehet. A parageusia (más néven dysgeusia) az íz- és szagérzékelési zavar orvosi megnevezése. Az ízérzet lehet fémes, keserű, sós vagy avas, és kialakulhat hirtelen vagy fokozatosan, hosszú idő alatt.

A fémes szájíz okai

A parageusiát és az ezzel járó fémes szájízt a rossz szájhigiéniától kezdve a gyógyszerek mellékhatásán át a terhességig számos tényező okozhatja.

Cikkünkben bemutatjuk a fémes szájíz lehetséges okait, valamint a megelőzési és kezelési lehetőségeket.

1. Fémes íz a szájban terhesség alatt

A terhesség korai szakában sok kismama érez a szájában fémes ízt, amelyet valószínűleg a hormonegyensúly felborulása okoz. A fémes szájíz mellett előfordulhat, hogy egyes ételek, amelyeket általában szeret, kellemetlen ízűek lesznek, más ételek pedig, amelyeket eddig nem szeretett, hirtelen finom ízűvé válnak. Ez a fémes íz a szájban a terhesség alatt meglehetősen gyakori, és csak átmeneti jelenség. Szülés után általában elmúlik. Segíthet minimalizálni a terhesség alatt jelentkező fémes szájízt, ha mentát vagy jégkását szopogat, és egy ideig kerüli a fém evőeszközöket.

2. Gyógyszerek által okozott fémes szájíz

A különböző gyógyszereknek számos mellékhatása lehet, és hosszan tartó fémes szájízt idézhetnek elő. Ezek az ízlelésbeli változások a gyógyszer szedésének befejeztével általában elmúlnak; ha azonban állandó gyógyszere okozza a panaszt, beszéljen orvosával egy másfajta gyógyszer szedésének lehetőségéről!

Tehát, ha azon tűnődik, hogy mi okozhatja a fémes íz érzetét, akkor érdemes tudnia, hogy azt bizonyos gyógyszerek szedése is előidézheti:

  • Antibiotikumok, köszvény és cukorbetegség elleni gyógyszerek.

Számos antibiotikum, cukorbetegség és köszvény elleni gyógyszer, például az allopurinol is okozhat fémes ízt a szájban. Ennek az az oka, hogy a gyógyszer részben a szájban, a nyál segítségével szívódik fel, ami fémes utóízt hagy maga után.

  • Vitaminok

Ha bármilyen típusú, cinket, rezet, vasat vagy krómot tartalmazó vitaminkészítményt szed, az is okozhat fémes ízt a szájban. Beszéljen kezelőorvosával a megfelelő adagolásról!

  • Antidepresszánsok és egyéb lítiumtartalmú gyógyszerek

A lítiumtartalmú antidepresszánsok egyik mellékhatása, hogy elzárhatják az ízlelőbimbókat. Ez szájszárazsághoz vagy fémes szájízhez vezethet.

3. A fémes szájíz egyéb okai

  • Vitaminhiány

A vitaminhiány a fémes szájíz egyik lehetséges oka. A súlyos B-12-vitaminhiány hatással lehet a központi idegrendszerre, ezáltal megváltoztathatja az ízérzékelést, és különös, fémes ízt válthat ki.

  • Rossz szájhigiénia

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy elfelejtettünk fogat mosni, vagy nem mostuk meg megfelelően; azonban a szájápolás elhanyagolása fogszuvasodáshoz és fogínybetegséghez vezethet. A kezeletlen fogínygyulladásnak súlyos következményei lehetnek. Olyan panaszokat okozhat, mint a fémes ízérzet, az ínyvérzés, a fáradékonyság, vagy akár fekély is kialakulhat.

  • A központi idegrendszer betegségei

A fejsérülés, a szélütés vagy a Bell-féle bénulás mind hatással lehet a központi idegrendszerre, és fémes ízt okozhat a szájban, valamint fejfájással és fáradtsággal társulhat.

  • Ételallergia és dohányzás

A dohányzás ronthat az ízlelés folyamatán, ami fémes ízt eredményezhet a szájban. Bizonyos élelmiszerekre adott allergiás válaszreakció beindíthatja a szervezet természetes védekezőrendszerét, és hisztaminokat bocsát a véráramba, mely fémes ízt okozhat.

  • Vegyi anyagoknak való kitettség

A nagy mennyiségű higany- vagy ólomtartalmú vegyi anyagok belélegzése fémes ízérzetet eredményezhet, emellett hányingert, bőrirritációt, valamint idegi vagy légzési problémákat okozhat.

Fémes íz a szájban: Megelőzés és kezelés

A fémes szájíz kezelése a kiváltó októl függ, ezért azt javasoljuk, hogy konzultáljon orvosával a megfelelő és hatékony kezelés meghatározása érdekében. Ez lehet a gyógyszeradag csökkentése vagy esetleg a gyógyszer lecserélése.

Segíthet megszabadulni a fémes szájíztől, ha mentát rágcsál, kerüli a fém evőeszközöket, nem dohányzik vagy olyan különféle ételekkel kísérletezik, amelyek elfedik a fémes ízt evés után.

A szigorú szájhigiénés rutin betartása segíthet abban is, hogy megszabaduljon a fémes szájíztől, és megelőzze az azt okozó betegségek kialakulását. Ez magában foglalhatja az antibakteriális fogkrémmel történő fogmosást, a fogselyem rendszeres használatát az ételmaradékok eltávolítása érdekében, a nyelvtisztítást, valamint gyengéd antibakteriális szájvíz használatát, a friss lehelet és a lepedék elpusztítása érdekében.

GYIK

Miért érzek fémes ízt a számban?

Számos lehetséges oka van a fémes szájíznek, ide értve a rossz szájhigiéniát, a terhességi hormonokat, a gyógyszerek mellékhatásait és a vitaminhiányt.

Lehet a fémes íz a ketózis jele?

A ketózist vagy a „keto leheletet” a fémes szájízről lehet felismerni, amely a megfelelő szájhigiénés rutin ellenére sem múlik el. A keto lehelet oka a szervezet bizonyos állapota, és ezt csak az étrend megváltoztatása szüntetheti meg.

Hogyan lehet megszabadulni a fémes íztől a szájban?

A rendszeres, egészséges szájápolás, a fém evőeszközök és a dohányzás mellőzése, valamint különböző fűszerek vagy gyógynövények fogyasztása segíthet megszabadulni a fémes szájíztől.

Források:

https://www.healthline.com/health/metallic-taste-in-mouth 

https://www.webmd.com/oral-health/metallic-taste-mouth 

https://www.nhs.uk/conditions/metallic-taste/