EGYÉB

Fogfájás – gyógymód, okok és tünetek

ADP - Fogfájás – gyógymód, okok és tünetek - img article banner
MEGOSZTÁS

Ha épp enni vagy inni próbál, és a fogában hirtelen enyhe szúrást vagy éles fájdalmat érez, akkor fogfájást tapasztalhat.

Az étkezés utáni fogfájás a fogak közé szorult ételmaradékok következménye is lehet, ezért a száj alapos kiöblítése és a fogselyem használata orvosolhatja azt.

A fogfájás kellemetlen élménye elmúlandó is lehet, de ez nem jelenti azt, hogy megfeledkezhet róla. Az érzékenység és a fogfájás általában a fogakkal kapcsolatos alapvető probléma tünete, ezért mindig említse meg a fogorvosának.

A fogfájás tünetei

Ha bármilyen fogfájás tüneteit tapasztalja, mindig forduljon fogorvoshoz.

Fogfájás

A fogfájás leggyakoribb tünete a súlyos fájdalom, amikor ételbe harap, vagy amikor megérinti a fogát. Ez hasonló érzés ahhoz, mint amit egy törött fog esetében érez.

A fogíny duzzanata

A fogfájás másik gyakori jele és tünete a piros és gyulladt fogíny vagy az állkapocs duzzadt érzése.

Lázzal járó fogfájás

A fogfájás mellett 38 °C vagy magasabb testhőmérséklet és a láz érzése is jelentkezhet, ezért vegye figyelembe, hogy ha ez a két tünet egyszerre jelentkezik, az vírusos vagy bakteriális fertőzésre utalhat.

Mi okozza a fogfájást?

A fogfájásnak számos kiváltó oka lehet, ami kellemetlen érzést okozhat a fogaiban. Ha az érzés alapján nem tudja megkülönböztetni a fájdalom okát, egy fogorvos segíthet az ok azonosításában.

Fogszuvasodás

A fogfájás fő oka általában a fogszuvasodás. Ha a fogzománc védőrétege sérült, a fogai sokkal érzékenyebbek lesznek, és fájdalmat okozhatnak.

Fogtályog

Ha fogtályog okozta fájdalmat tapasztal, az lüktető fogfájásként jelentkezik, amely az állkapcsára vagy a nyakára is átterjedhet. Olyan tünetek is kísérhetik, mint a lázas állapot, duzzadt nyirokcsomók és a duzzadt íny.

A fogak középpontjában idegek és erek jelentik a fogbél alkotóelemeit. Ha ez fertőzött vagy sérült, az gyorsan fogfájást okoz, és azonnal fogorvos általi kezelést igényel.

Fogcsikorgatás (bruxizmus)

Ha fájó állkapoccsal és fejfájással ébred, elgondolkodhat azon, hogy okozhat-e a fogfájás fejfájást. Ha fogcsikorgatást (bruxizmust) tapasztal, akkor ilyen tüneteket észlelhet.

Fogínygyulladás

A fogínyfájdalom fő oka a fogínygyulladás (gingivitis), és ha kezeletlenül marad, akkor parodontitisszé alakulhat, ezért ezeket a korai tüneteket mindig jelezze fogorvosának.

Fogérzékenység

Ha különösen éles fájdalmat érez, amikor forró vagy hideg ételeket és folyadékokat fogyaszt, akkor a fogai különösen érzékenyek lehetnek. Ha ilyen tüneteket tapasztal, lehet, hogy fogérzékenység elleni speciális fogkrémre van szüksége. A fogak érzékenysége erózió következménye is lehet, amikor a fogzománc lekopik a bevitt savak, például az üdítők és bizonyos savas ételek túlzott fogyasztása miatt. Az erózió elleni fogkrémek segítenek megvédeni a fogat a zománc kopása ellen, de ami elveszett, az elveszett. Forduljon a fogorvosához, ha a fogerózió jeleit és tüneteit észleli.

Fogtömés után nagyobb a valószínűsége annak is, hogy a foga fájni fog, mivel a fogai a beavatkozást követő néhány napban érzékenyebbek lesznek. Ha ez a fájdalom több napig tart, akkor a töméssel vagy a fogával lehet probléma, ezért forduljon fogorvoshoz.

Fogkárosodás

Végül pedig egy letört vagy törött fog gyakran lehet a fogfájás kiváltó oka. Ha a közelmúltban valamilyen trauma érte és sérült a foga, akkor ez lehet a fogfájás oka.

Hogyan szabadulhat meg a fogfájástól?

Ha a fogfájás nem a közelmúltban végzett műtéthez vagy más okhoz, például a fogcsikorgatáshoz kapcsolódik, számos olyan házi gyógymód létezik a fogfájás enyhítésére, amely segít megőrizni a fogak és az íny egészségét és fájdalommentességét.

Ha gyors csillapítást keres, az ibuprofen és az aszpirin segíthet. Amíg ki nem derítette a fogfájás okait, arra is ügyelnie kell, hogy kerülje a különösen kemény vagy rágós ételeket.

Otthoni gyógymódok a fogfájásra

Sós vizes öblítés

Mivel a fogszuvasodás fájdalmat okozhat a fogaiban, a fogfájás egyik megelőző gyógymódja a sós vizes öblögetés. Ez természetes módon fertőtleníti a száját, és felszabadítja a megrekedt ételmaradékot, amely szuvasodást okozhat.

Emellett a szájöblítésbeépítése a szájhigiéniai rutinjába segít elkerülni, hogy ételmaradék ragadjon meg a szájban, és csökkenti a fogfájás kockázatát.

Szegfűszegolaj

A szegfűszegolaj eugenolt tartalmaz, amely egy természetes eredetű fertőtlenítőszer. Ha egy kis mennyiségű szegfűszegolajat egy vattapamacs segítségével a fájó fogra ken, az elzsibbasztja a fogfájást és csökkenti a gyulladást.

Fokhagyma

A fokhagyma egy másik természetes gyógymód, amely képes megszüntetni a kellemetlen baktériumokat, amelyek a lepedékhez vezetnek. Emiatt a fokhagyma használata a fogfájás megelőzésére segíthet a fájdalom enyhítésében. Próbálja ki, hogy összezúz egy gerezd fokhagymát, és használja ezt a pasztát a fájó területen.

Aktív szén

Az aktív szén kiszívja az idegen baktériumokat és anyagokat a fogak környékéről. Az aktív szenet por alakban vásárolhatja meg, vagy vízzel összekeverve pasztát készíthet belőle.

Hideg borogatás

Végül a fogfájás forró érzését hatékonyan enyhítheti az arcához tartott hideg borogatás. Ami a hideg borogatás alkalmazását illeti, tegyen egy hideg ruhát az arcára néhány percre, majd ismételje meg. Ez is csillapíthatja a fogfájás tüneteit.

Egy tipp, amit érdemes szem előtt tartani: ne helyezze közvetlenül a fogra, mert ez valószínűleg túlságosan kellemetlen lesz a fokozott érzékenység miatt.

Mikor keresse fel a fogorvost?

Ha azon gondolkodik, hogy mikor keresse fel a fogorvost fogfájás miatt, akkor érdemes időpontot kérnie, ha az érzés legalább két napja tart. Akkor is feltétlenül forduljon fogorvoshoz, ha a hagyományos fájdalomcsillapítás, például az ibuprofen nem hatásos, és lázas vagy fertőzésre utaló jeleket tapasztal.

Továbbá, ha a fogfájás a száj hátsó része felé érződik, tisztában kell lennie azzal, hogy mikor kell felkeresnie a fogorvost bölcsességfog-fájdalom miatt. Ha rágás vagy fogmosás közben akut fájdalmat érez a bölcsességfogában, keressen fel egy fogorvost, hogy kiderüljön, ez összefüggésben van-e fogszuvasodással vagy fogínybetegséggel. A bölcsességfogak fájdalmának enyhítésére olyan módszerek lehetnek hasznosak, mint a hideg borogatás, a fájdalomcsillapítók és a szegfűszegolaj.

Források hivatkozásai

https://www.webmd.com/oral-health/guide/toothaches

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/home-remedies-for-toothache

https://www.nhs.uk/conditions/toothache/