EGYÉB

Mi az a térképnyelv?

Orális rutin a földrajzi térképnyelv article banner
MEGOSZTÁS

A térképnyelv a szájüreg jóindulatú, gyulladásos állapota, amely szabálytalan körvonalú, „térképszerű” mintát okoz a nyelven. A térképnyelv esetében a nyelven sima, vörhenyes foltok jelennek meg, ezekről a területekről ugyanis hiányoznak azok az apró dudorok (papillák), amelyek normál esetben a nyelv felszínét borítják.

Ezeket a vörös foltokat erőteljesebben kirajzolódó, fehér szegélyek veszik körül a nyelvháton vagy a nyelv oldalán (ritkább esetekben a térképnyelv hatással lehet a szájüreg más területeire is).

A nyelv hiányzó papilláit leszámítva a térképnyelv nagyrészt tünetmentes – 10-ből körülbelül 1 ilyen betegségben szenvedő ember tapasztal érzékenységet fűszeres vagy savas ételek fogyasztásakor. A tünetek néhány hónapig is fennállhatnak, mielőtt elmúlnak. Ilyen esetben orvosa gyógykezelést írhat fel. A kezelési módokat ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk.

A térképnyelv az emberek 1–3%-át érinti világszerte, és bár gyakran ijesztően néz ki, ennek ellenére ártalmatlan és nem fertőző. A térképnyelv hasonló megjelenésű, mint egy másik betegség, az úgynevezett barázdált nyelv, amely egyenetlen barázdákat okoz a nyelven, ezért tanácsos orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis érdekében.

A térképnyelv gyermekek esetén kevésbé gyakori, bár a jelenség bármely életkorban kialakulhat, és kétszer nagyobb valószínűséggel érinti a nőket, mint a férfiakat.

Mi okozza a térképnyelvet?

Az orvosok nem ismerik pontosan a térképnyelv kiváltó okát, és hogy mi okozhatja belobbanását; bár mivel jellemző a családi halmozódás, így a genetika valószínűleg szerepet játszik abban, ha Önt is érinti ez az állapot. A térképnyelv tüneteinek belobbanását a következő kockázati tényezők idézhetik elő:

 • Pikkelysömör

Vélhetően kapcsolat van a térképnyelv és a pikkelysömör között, mely egy viszketést és hámló kiütéseket okozó gyulladásos bőrbetegség.

 • Hormonális változások

Tudunk esetekről, amikor fogamzásgátló tablettát szedő nők körében alakult ki térképnyelv. Ez azt jelentheti, hogy a kísérő hormonális változások növelhetik az állapot kialakulásának kockázatát.

 • Allergia

Ha rendszeresen szenved ekcémától vagy szénanáthától, az növelheti a térképnyelv kialakulásának kockázatát.

 • Cukorbetegség

Kapcsolat lehet a térképnyelv kialakulása és a cukorbetegség, különösen az 1-es típusú cukorbetegség között.

 • Fűszeres vagy savas ételek

Egyes, térképnyelvvel élő személyek számára kellemetlenséget vagy érzékenységet okoz fűszeres vagy savas ételek és italok fogyasztása. A cigarettafüst vagy a fogkrém szintén kiválthatja a tüneteket. Ha ez Önnél is jelentkezik, érdemes kipróbálnia olyan fogkrémet, amelyet kifejezetten érzékeny szájra fejlesztettek ki.

 • Vitaminhiány

Azok esetében, akiknek alacsony a vas-, cink-, folsav- vagy B-vitamin-szintje, nagyobb eséllyel alakul ki a térképnyelv.

 • Asztma

Több tanulmány foglalkozik az asztma és a térképnyelv közötti összefüggéssel. A környezeti hatásoktól függően mindkettő felerősödhet.

 • Stressz

Az érzelmi stressz és a szorongás a térképnyelv kialakulásának lehetséges kockázati tényezői.

A térképnyelv tünetei

Néhányan egyáltalán nem észlelnek semmilyen kísérő tünetet. A térképnyelv leggyakoribb árulkodó jele egy „térképszerű”, szabálytalan minta megjelenése a nyelven. Bár nem gyakori, ez a térképnyelv egyik enyhébb tünete – mások a nyelvükön jelentkező fájdalomról vagy diszkomfort érzésről számolnak be. A továbbiakban megismerheti a térképnyelv fő tüneteit.

 • Vörhenyes foltok a nyelven

A vörhenyes foltok sima, csupasz és érzékeny érzetűek a nyelv más területeihez képest.

 • A papillák hiánya

A papillák azok az apró dudorok, amelyek beborítják a nyelvet, és segítik az étel megtapadását és a rágást. A térképnyelv egyik fő tünete a papillák hiánya a nyelv bizonyos területein. Ezek a területek általában vörhenyesek, simák és foltokban jelentkeznek. Foltok a szájüregben, melyek helye gyakran változik Egyes esetekben előfordulnak foltok a szájüreg más területein is, például az arcüreg belső falán, a szájpadláson vagy az ínyen is.

 • Étkezés közben fellépő diszkomfort érzés

Minden 10 betegből körülbelül 1 számol be térképnyelvi fájdalomról, ideértve a nyelven jelentkező diszkomfort érzést vagy fájdalmat fűszeres, savanyú vagy nagyon édes ételek fogyasztásakor. Enyhe égető, szúró vagy fájdalmas érzés léphet fel a térképnyelv vörhenyes foltjai mentén. A nyelven jelentkező fájdalom egy idő után el kell múljon, bár később újra fellángolhat.

A térképnyelv kezelése

Jóindulatú, ártalmatlan elváltozás lévén a térképnyelv nem igényel gyógykezelést. Bár a térképnyelvre nincs ismert gyógymód, az orvos esetleg felírhat gyógyszert az étkezés során fellépő fájdalom vagy diszkomfort érzés enyhítésére.

Orvosa, a különböző egyéb tényezőket figyelembe véve, az alábbi gyógyszereket írhatja fel a térképnyelv tüneteinek kezelésére:

 • Helyi érzéstelenítőszerek

 • Antihisztamin és érzéstelenítő szájvíz

 • Helyi szteroidok

 • Helyileg alkalmazott takrolimusz

Ha tudni szeretné, miként kezelje térképnyelvét, a válaszunk: beszéljen orvosával! Azon túl, hogy orvosa hivatalosan diagnosztizálni tudja, illetve ki tud zárni egyéb egészségi állapotokat, segítséget nyújthat ahhoz, hogy megtalálja térképnyelv tüneteire az életmódjának megfelelő, legjobb gyógymódot.

Addig is, amíg orvosa fogadja, próbálja meg kiiktatni mindennapi szokásaiból a térképnyelv esetleges kiváltó okait. Ilyen lehet a fűszeres vagy savanyú ételek kerülése, vagy az érzékeny szájjal rendelkezők számára kifejlesztett, kiváló minőségű fogkrém választása.

GYIK

Mennyi ideig tart a térképnyelv?

A térképnyelv tünetei jellemzően néhány hónapig tartanak, egyéntől függően, és gyakran az eltűnésük után újból meg-megjelenhetnek a beteg élete folyamán.

Mi okozza a térképnyelvet?

A térképnyelv valószínűleg genetikai eredetű, bár az érzelmi stressz, az allergia, a cukorbetegség és a hormonok is szerepet játszhatnak az egészségügyi probléma kialakulásában.

Források:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/geographic-tongue

https://www.dentalhealth.org/geographic-tongue

https://dermnetnz.org/topics/geographic-tongue/