MIÉRT AZ ORAL-B FOGSELYEM

Fogselyem fajták - Válassza az Önnek legjobban megfelelőt

Image - Fogselyem Fajták - Válassza Az Önnek Legjobban Megfelelőt -Main article banner
MEGOSZTÁS

Fogselymek

Számos fogselyem típus létezik, de nincs olyan, amelyik mindenki számára egyformán megfelelne. Sőt, tulajdonképpen bárki nyugodtan használhat akár többféle fogselymet vagy fogselymező terméket. Egy aprócska méretű fogselyem vagy fogszalag remekül elfér egy tárcában, zsebben vagy táskában. A mentolos fogselyem kiváló választás egy utazáshoz, így nem kell magával szájvizet is vinnie. Amikor pedig otthon tartózkodik, nyugodtan élvezheti az elektromos fogselymező nyújtotta kényeztető élményt.

Mint ahogyan más termékek esetében is, a saját szájápolási igényeinek megfelelő fogselyem megtalálása belekerülhet némi próbálkozásba. A fogselymek és fogselymező termékek skálája oly széles, hogy a választás elsőre nehéznek tűnhet. Bármilyen terméket is választ, a legfontosabb, hogy naponta használjon fogselymet!

A legjobb fogselyem lepedékeltávolításhoz

A Journal of Periodontology című folyóiratban publikált legújabb vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy nincs különbség a négyféle fogköztisztító termék lepedékeltávolító hatékonysága között. Az említett vizsgálatban 25 tesztalanyt kértek fel négy különböző termék, az elektromos fogselymező, a viaszmentes fogselyem, a szövött fogselyem és a foszlásálló fogselyem kipróbálására. Mind a négy fogselymező termék jelentősen nagyobb lepedékeltávolítást eredményezett, mint a fogmosás, és egyetlen használat vizsgálata alapján az elektromos fogselymező érte el a legmagasabb átlagos lepedékcsökkenést.

A Journal of Clinical Dentistry című folyóiratban publikált tanulmány összehasonlította egy elektromos fogselymező és egy normál fogselyem biztonságosságát és lepedékeltávolító képességét. Ebben a vizsgálatban 78 tesztalany használt átlagos fogselymet vagy elektromos fogselymező készüléket. 30 napos használat után mindkét csoportnál jelentősen csökkent a fogakra rakódott lepedék a napi fogselyem használat megkezdése előtti állapothoz képest, és mind az elektromos fogselymező, mind pedig a normál fogselyem ugyanolyan hatékonyan távolította el a lepedéket. A vizsgálat azt is megállapította, hogy mindkét fogselymező módszer ugyanolyan biztonsággal végezhető. Egyik termék használatával összefüggésben sem észleltek a száj kemény vagy lágy szöveteinek felsértésére utaló jeleket.

Mivel a vizsgálatok szerint az elektromos fogselymező ugyanolyan hatékony és biztonságos, mint a normál fogselyem, adódik a kérdés, hogy valóban érdemesebb-e az elektromos fogselymezőt választani a többi termékkel szemben? Sok ember élvezheti az elektromos fogselymező előnyeit, és ez a készülék különösen hasznos lehet az idősek számára, akik számára nehezebben megoldható a fogselyem fogközökben történő mozgatása. A nagyobb gyerekek és a tizenévesek a normál fogselyem helyett valószínűleg szívesebben nyúlnak az elektromos fogselymezőért, mert használatát szórakoztatóbbnak találják, különösen akkor, ha eleve elektromos fogkefét használnak.

A megfelelő fogselyem kiválasztása

A jó hír az, hogy senkinek nem kell egyetlen fogselyem vagy fogselymező terméknél megállapodnia. A családtagoknak eltérő fogselymekre lehet szükségük, és az is elképzelhető, hogy különböző típusokat részesítenek előnyben. A kisebb gyerekek eleinte használhatnak speciális, gyerekméretű, nem elektromos fogselymezőt, majd áttérhetnek az elektromos fogselymezőre vagy a szivacsos fogselyemre, amely alkalmas a fogszabályozókhoz vagy a fogpótlásokhoz.

Ha nem biztos abban, hogy saját részre vagy családtagja számára melyik fogselyem típus a legmegfelelőbb, kérdezze bátran fogorvosát! Az alábbi néhány támpont azonban mindenképp hasznos lehet a kiinduláshoz:

  • Széles fogközökkel rendelkezik? Próbálja ki a fogszalagot vagy a Super Floss fogselymet!

  • Szűk rések töltik ki fogait? A viaszos fogselyem könnyedén csúszik a keskeny fogközökbe.

  • Minél kevesebbet szeretne a fogselyemmel bajlódni? Használjon egyszer használatos fogselymezőt vagy előre kiméretezett fogselyem-csíkokat!

  • Fogszabályzóval vagy híddal rendelkezik? A szivacsos fogselyem jó választás, de tulajdonképp fogszabályozó viselete mellett is bármelyik fogselymet használhatja, különösen, ha rendelkezik fogselyem-befűzővel.

Sokan visznek magukkal utazáshoz normál fogselymet, míg otthon elektromos fogselymezőt használnak. Például partnere a mentolos, nem viaszolt fogselymet kedveli, míg Ön a bevonattal ellátott fogszalagot részesíti előnyben, hasznosnak bizonyulhat, ha kéznél van egy mindenki által használható, általános fogselyem.

Ne feledje, hogy a fogselymezés kapcsán a legfontosabb a napi rendszerességgel történő használat.

Keresse az ADA emblémát!

Bármelyik fogselymezési módszer mellett dönt is, mindenképpen az Amerikai Fogorvosok Egyesületének (American Dental Association) (ADA) jóváhagyó emblémájával ellátott terméket használjon! Az ADA az Egyesült Államokban működő, fogorvosi szakmai szervezet, amely elkötelezett a szájegészség, az etikus fogorvosi gyakorlat és a tudományos haladás mellett.

Milyen tünetekre kell figyelni a fogselyem használata során?

A használt fogselyem típusától függetlenül forduljon a fogorvosához, ha a fogselymezés során az alábbi tüneteket észleli: Piros, fájdalmas vagy duzzadt íny, fokozott fog- vagy fogínyérzékenység a melegre és a hidegre, fogínyvérzés (különösen fogmosás és fogselymezés közben), genny vagy váladék a fogak és az ínyek körül, laza fogak, kellemetlen szájíz, változás a felső és az alsó fogsor elrendeződésében, fogíny-visszahúzódásra utaló jelek (ami miatt a fogak hosszabbnak tűnhetnek).

Hasznos tippek a fogselyem használatához

A szájhigiénia irodai ápolásához tartson íróasztala fiókjában egy csomag egyszer használatos fogselymezőt, vagy méretre vágott fogselymet! Mindkét megoldás tökéletes a gyors és egyszerű használathoz. Ha a munkahelyen tárolt fogselyem segít észben tartani a napi rendszerességgel végzett használatot, máris megfelelő döntést hozott.