EGYÉB

Mi az az állkapocsfájdalom?

Fájdalom az állkapocsban article banner
MEGOSZTÁS

Az állkapocsfájdalom viszonylag gyakori, és életünk bármely szakában jelentkezhet. Legyen szó tompa fájdalomról, fogérzékenységről vagy éles fájdalomról, a különböző eredetű állkapocsfájdalmak bármelyikét is megtapasztalni sohasem kellemes. Ha a fájdalom néhány napnál tovább tart, tanácsos felkeresnie fogorvosát vagy háziorvosát. Az állkapocsfájdalom sokszor magától elmúlik, azonban okozhatja az ízületekkel, idegekkel, fogakkal kapcsolatos vagy más egyéb probléma is. Miután fogorvosa vagy háziorvosa feltárta az állkapocsfájdalom kiváltó okát, tanácsokat adhat és/vagy kezelést ajánlhat a gyógyulás érdekében.

Mi okozza az állkapocsfájdalmat?

1. Állkapocsízületi- és izomrendellenesség (TMJ)

Az állkapocsfájdalmak egyik leggyakoribb oka a TMJ, mely 8 emberből körülbelül 1-et érint élete során. Ez az állapot akkor fordul elő, ha az állkapocs két oldalán elhelyezkedő „zsanérok”, más néven állkapocsízületek, megsérülnek vagy megfeszülnek.

A TMJ-s fájdalom tompa állkapocsfájdalomhoz vagy kattogó állkapocshoz hasonlatos érzés, amely fájdalom felerősödik, ha étkezés, beszéd vagy ásítás közben mozog az állkapocs. A fájdalom a fülbe, a fejbe, a nyakba vagy a vállakba is kisugározhat.

2. Orrmelléküreg-problémák/fejfájás

Az orrmelléküregek megfertőződésük esetén eltömődhetnek, ami megakadályozza az orrváladék elvezetését. Ezt nevezik orrmelléküreg-gyulladásnak, amely a felső állkapocs fájdalmát okozza.

A cluster fejfájás, a fejfájás egyik legfájdalmasabb típusa, ugyancsak okozhat állkapocsfájdalmat. A fejfájás és a TMJ általában együtt járnak, azonban az orvosok még mindig nem biztosak abban, hogy e két állapot között van-e összefüggés.

3. Arcidegzsába

Az arcideg felelős az érzékelésért az arcon belül, és segíti a harapás és rágás motorikus funkcióit. Ha egy ér túl erősen nyomja az arcideget, az nagyon súlyos, villanásszerű arcfájdalmat okozhat – néha „áramütéshez” hasonlítják.

4. Bölcsességfog

Ha a bölcsességfog beágyazódott és nem tudja áttörni az ínyt, előfordulhat, hogy rossz szögben fejlődik ki, ezáltal nyomást fejthet ki az állcsontra és a szomszédos fogakra. Ez a bölcsességfog fájdalmát okozhatja az állkapocsban, valamint fertőzést, duzzanatot és bőrpírt idézhet elő az íny körül.

5. Betegségek – mumpsz és tetanusz

A mumpsz egy fertőző vírusos megbetegedés, amely duzzanatot, ezzel együtt fájdalmat okoz a szájüreg oldalán, és megnehezíti az állkapocs mozgatását. A tetanusz egy bakteriális fertőzés, amely a bőrön esett vágáson vagy karcoláson keresztül okoz megbetegedést. A tetanusz egyik első látványos jele a merev állkapocs, amelyet izomgörcsök és szájzár kísérnek.

6. Fogászati problémák (fogfájás, fogszuvasodás és egyebek)

A fogakat érintő problémák sokfélék lehetnek, és gyakran járnak állkapocsfájdalommal. Íme néhány állkapocsfájdalmat okozó fogászati probléma:

 • Fogfájás, általában fogszuvasodás vagy tályog következtében

 • Gyökérhártya-gyulladás (parodontosis), amely kezelés nélkül súlyosan érintheti az állcsontot

 • Bruxizmus, fogcsikorgatást vagy az állkapocs összeszorítását okozó állapot

 • Malokklúzió (rossz harapás) akkor fordul elő, ha a felső és az alsó fogak nem érintkeznek egyenletesen.

Mindenképp konzultáljon fogorvosával, aki állkapocsfájdalmát megfelelően tudja diagnosztizálja és kezelni. Amíg időpontra vár, győződjön meg róla, hogy otthon végzett szájápolása megfelelő-e. Öblögessen meleg sós vízzel vagy antibakteriális szájvízzel, és mosson fogat antibakteriális, például ón-fluoridos fogkrémmel!

Az egészséges szájhigiénés rutin segíthet megelőzni a fogászati problémák kialakulását. Találja meg az Ön számára megfelelő fogkrémet, elektromos fogkefét, szájvizet és fogselymet!

Az állkapocsfájdalom orvosi kezelése

Ha szeretné tudni, hogyan enyhítheti állkapocsfájdalmát, némi vigaszt nyújthat az a tény, hogy az orvosi kezelés általában nem invazív, és a fájdalom sokszor magától megszűnik. Amennyiben a tünetek tartósan fennállnak, konzultáljon orvosával, és fontolja meg az alábbi lehetőségeket állkapocsfájdalma csillapítására.

 • Fogvédő Ha TMJ betegségben vagy bruxizmusban szenved, orvosa valószínűleg éjszakai fogvédő sínt ír majd fel Önnek a fogcsikorgatás vagy az állkapocskattogás megszüntetése érdekében. Ezzel elkerülhető az állkapocsízület súlyos károsodása.

 • Izomlazítók Az izomlazítók, mint például a diazepam, segíthetnek az állkapcsot és az arcot körülvevő izmok ellazításában, hogy megelőzzék az állkapocs feszülését, illetve a görcsöket.

 • Botox® injekciók Az arcizmokba fecskendezve a Botox® enyhítheti a TMJ eredetű fájdalmat, a szájzárat, a fejfájást, az állkapocsfájdalmát és a fogcsikorgatást.

 • llkapocsműtét Megfontolandó a műtét, ha a TMJ betegsége súlyos, a tünetek tartósan fennállnak, erős fájdalmat okoznak, és korlátozzák a napi teendőiben, mint például az étkezés, a beszéd vagy a száj teljes kinyitása.

Otthoni kezelés és életmód-változtatás az állkapocsfájdalom csökkentése érdekében

Bár fontos, hogy mielőbb felkeresse orvosát az állkapocsfájdalom hatékony kezelése érdekében, azonban addig is, amíg az időpontra vár, az alábbi tippek és trükkök segíthetnek a fájdalom csillapításában:

 • Jóga és meditáció Részt vehet jóga- vagy meditációs foglakozásokon, melyek stresszoldó hatásuknak köszönhetően enyhíthetik az állkapocsfájdalmat.

 • A nehezen elrágható ételek mellőzése A kemény ételek, például diófélék, magvak, gabonafélék vagy cukorkák fogyasztása szükségtelenül megterheli az állkapcsot, és súlyosbíthatja a tüneteket.

 • Vény nélkül kapható gyógyszerek A gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók, például az ibuprofen segíthet enyhíteni az állkapocsfájdalommal járó kellemetlenségeket, miközben csökkenti a duzzanatot.

 • Vényköteles gyógyszerek Az orvos fájdalomcsillapítót vagy izomlazítót is felírhat az állkapocsfájdalom és a fogcsikorgatás enyhítésére.

 • Hideg borogatás Állkapocsfájdalma enyhítésére készíthet hideg borogatást: helyezzen jégkockákat nejlonzacskóba, és csavarja be puha törülközőbe! Alkalmazza 10-20 percen át, majd szükség esetén ismételje meg!

 • Állkapocsfájdalmat csillapító gyakorlatok Masszírozza gyengéden állkapcsát, hogy enyhítse a fájdalmat, vagy ha úgy érzi, hogy ásítania kell, próbálja meg a kezével alátámasztani állkapcsát! Ezzel megelőzhető a fájdalom, melyet az állkapocs túl tágra nyitása okozhat.

GYIK

Mi okozza, hogy csak egyik oldalon fáj az állkapcsom?

A csak az egyik oldalt érintő állkapocsfájdalmat a mumpsz – egy vírusfertőzés – is okozhatja, amelynek tünete az arc- és nyaktájéki duzzanat. Azonban lehet az oka lyukas fog, fogtályog, TMJ rendellenesség vagy arcüreggyulladás is.

Mi okozza a fül közelébe sugárzó állkapocsfájdalmat?

A fültájéki állkapocsfájdalom jellemző oka a TMJ rendellenesség, amely nemcsak az állkapocsízületben, de az azt körülvevő izmokban és a belső fülben is okozhat fájdalmat és merevséget.

Okozhat-e a bölcsességfog állkapocsfájdalmat?

Egy beágyazódott bölcsességfog előfordulhat, hogy rossz szögben fejlődik ki, amely állkapocsfájdalmat, fertőzést, duzzanatot és/vagy vörhenyes ínyt okozhat.

Források:

https://www.healthline.com/health/jaw-pain#how-to-find-relief

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tmj/diagnosis-treatment/drc-20350945