A fogszuvasodás, vagyis a lyukas fog napjaink egyik leggyakoribb és legelterjedtebb fogászati problémája, ugyanakkor a legjobban megelőzhető is. Bizonyos ételek fogyasztásakor a fogakon található baktériumok az ételt lebontják, miközben olyan savakat termelnek, amelyek képesek súlyosan károsítani a fogak kemény szöveteit. Ennek eredménye a fogszuvasodás (a fogak kilyukadása).
Mi idézi elő a fogszuvasodást?
A fogszuvasodás a fogakon jellemzően két helyen jelentkezik: a fog legtetején képződő rágófelületen, ahol az ételdarabok ismételten közvetlen kapcsolatba kerülnek a foggal; illetve a fogak között, tehát két fog találkozásánál. Ez az a két hely, ahol a baktériumok megtelepednek, veszélyeztetve a szájhigiéniát. A fog és fogkörnyék nem megfelelő ápolása esetén a baktériumok a szájüregben emészteni kezdik az ételből visszamaradt cukrokat, melléktermékként savakat előállítva. Ezek a savak elég erősek ahhoz, hogy a fogzománcot kikezdjék, és felszínükön parányi lyukakat alakítsanak ki, ez pedig már a fogszuvasodás első stádiuma. A fogzománc bomlásnak indul, a fog pedig elveszti képességét arra, hogy kalcium- és foszfátstruktúráit a nyál segítségével, természetes módon megerősítse, így a savak idővel behatolnak fogakba, és belülről kifelé elpusztítják szöveteit.

A fogszuvasodás kezelése
Fogászati szempontból négy alapvető mód kínálkozik a fogszuvasodás kezelésére. Ezek mindegyikét fogorvos végzi.
Tömések: Az ilyen állapotok kezelésére leggyakrabban tömést alkalmaznak. A fogorvos kifúrja a fog érintett területét, eltávolítja a szuvas foganyagot a kialakított üreg belsejéből, majd a teljes üres helyet kitölti egy megfelelő fogtömő anyaggal. A szuvasodás keletkezési helyétől függően a legkülönfélébb tömőanyagokat lehet alkalmazni. A fejlett országokban fogtömésre leggyakrabban kompozit tömőanyagot használnak, amelynek tónusát a fogászok széles színpalettáról választhatják ki, amikor a szuvasodás okozta károkat helyreállítják a kívülről látható fogfelületeken. Őrlőfogak esetében egyes fogorvosok eltérő, nagyobb ellenálló képességű tömőanyagot használnak.
Koronák: A korona a fogszuvasodás kezelésének az a módja, amelyet a fogorvosok csak a fog jelentős részének elvesztése esetén alkalmaznak. Ha a fogszuvasodás mértéke nagyméretű tömést igényel, akkor a fog megrepedhet és végül akár ketté is törhet. A fogorvos feladata megmenteni a fog megmarad darabját, korrigálni, majd a fogkoronát fémmel vagy porcelánnal pótolni.
Gyökérkezelés: A fog gyógyításának következő módja a gyökérkezelés. Ahogy a szuvasodás áthalad a fogzománcon, majd a fog belsejében is megtelepszik, előfordulhat, hogy továbbterjed, és károsítja a foggyökérben található idegeket is. A fogorvosnak ilyenkor el kell távolítania a károsodott vagy elhalt fogideget, valamint az azt körülvevő szöveteket (tehát a pulpát), majd az üreget ki kell töltenie. A beavatkozás szokásos utolsó lépése, hogy a fogorvos az érintett fogra koronát helyez fel.
Foghúzás: Esetenként a fog korrigálhatatlanul károsodott, és a fertőzés állkapocscsontra való átterjedésének megakadályozására a fogat ki kell húzni. Ha egyes fogakat eltávolítanak, az hatással lehet a megmaradt fogak állására, ezért javasolt az üresen maradó foghelyek fogpótlással, híddal vagy implantátummal való helyettesítése.
A fogszuvasodás megelőzése
Igaz, hogy a kezeletlenül hagyott fogszuvasodás súlyosan károsítja a fogakat, viszont a fogbetegségek és a fog kilyukadása helyes szájápolási szokások kialakításával nagymértékben megelőzhető! Ennek része a rendszeres fogorvosi vizsgálat, amely még a súlyosbodás előtt megállapítja a fennálló fogászati problémákat. Minél hamarabb fedezi fel a fogorvos a szájhigiéniás hiányosságokat, - például a lepedékképződést, - annál jobb eséllyel előzhető meg a fogszuvasodás és az ínybetegségek, hogy ezek már egyáltalán ki se alakuljanak.
A fogorvosok egyebek mellett az alábbi intézkedéseket javasolják:
Mosson fogat naponta kétszer legalább két percen keresztül, és használjon fluoridos szájöblítőt, fogkrémet vagy gélt!
Fogmosás után rendszeresen használjon fogselymet, különösen akkor, ha gyakran fogyaszt cukros ételeket és italokat. Egyes nagy cukortartalmú termékek alkalmasak arra, hogy a fog kemény szöveteire káros savakat folyamatosan újratermeljék.