FOGROMLÁS ÉS FOGSZUVASODÁS

Mit a fogszuvasodás? Kezelése, jelei és tünetei

MEGOSZTÁS

A fogszuvasodás, vagyis a lyukas fog napjaink egyik leggyakoribb és legelterjedtebb fogászati problémája, ugyanakkor a legjobban megelőzhető is. Bizonyos ételek fogyasztásakor a fogakon található baktériumok az ételt lebontják, miközben olyan savakat termelnek, amelyek képesek súlyosan károsítani a fogak kemény szöveteit. Ennek eredménye a fogszuvasodás (a fogak kilyukadása).

Mi idézi elő a fogszuvasodást?

A fogszuvasodás a fogakon jellemzően két helyen jelentkezik: a fog legtetején képződő rágófelületen, ahol az ételdarabok ismételten közvetlen kapcsolatba kerülnek a foggal; illetve a fogak között, tehát két fog találkozásánál. Ez az a két hely, ahol a baktériumok megtelepednek, veszélyeztetve a szájhigiéniát. A fog és fogkörnyék nem megfelelő ápolása esetén a baktériumok a szájüregben emészteni kezdik az ételből visszamaradt cukrokat, melléktermékként savakat előállítva. Ezek a savak elég erősek ahhoz, hogy a fogzománcot kikezdjék, és felszínükön parányi lyukakat alakítsanak ki, ez pedig már a fogszuvasodás első stádiuma. A fogzománc bomlásnak indul, a fog pedig elveszti képességét arra, hogy kalcium- és foszfátstruktúráit a nyál segítségével, természetes módon megerősítse, így a savak idővel behatolnak fogakba, és belülről kifelé elpusztítják szöveteit.

Mit a fogszuvasodás? Kezelése, jelei és tünetei