EGYÉB

Mi az a fehér nyelv?

Tartsa be a megfelelő szájhigiéniát, hogy megakadályozza a fehér nyelv kialakulását article banner
MEGOSZTÁS

Ha tudni szeretné, hogy mitől fehér a nyelve, könnyen lehet, hogy Önnél is a lepedékes nyelv állapota figyelhető meg, amelyet „fehér nyelvnek” is neveznek. Ez általában ártalmatlan jelenség, és azon baktériumok, gombák és elhalt sejtek okozzák, amelyek beszorulnak a nyelv gyulladt papillái közé.

A papillák azok az apró, kiemelkedő dudorok a nyelven, amelyek segítségével érezzük az ételek ízét, és megkülönböztetjük a sós, édes, savanyú, keserű és umami ízeket.

Fehér nyelv esetén előfordul, hogy az egész nyelv fehérré válik, ahogy az is, hogy apró fehér foltokat észlel a nyelvén, sőt akár szőrös nyelv is kialakulhat.

Bár a fehér nyelv általában nem ad okot aggodalomra, az állapot súlyosabb betegség vagy fertőzés tünete is lehet. Ha a nyelven lévő fehér lepedék nem tűnik el vagy súlyosbodik, javasoljuk, hogy forduljon fogorvosához vagy egy dentálhigiénikushoz további útmutatásért.

A fehér nyelv okai

A fehér nyelv általában a szájhigiéniával van összefüggésben, de bizonyos gyógyszerek vagy betegségek is okozhatják. Olvasson tovább, hogy megismerje a fehér nyelv fő okait!

Szájhigiénia

A nem rendszeresen vagy helytelenül végzett fogmosás és fogselymezés a baktériumok elszaporodásához vezethet a szájüregben, ami apró fehér foltok formájában mutatkozhat meg a nyelven.

Dohányzás és alkoholfogyasztás

Az alkohol vizelethajtó hatású, ami csökkenti a nyáltermelést, és ez kiválhatja a szájüreg szárazságát. A dohányzás is okozhat szájszárazságot, mivel csökkenti az oxigén szintjét a véráramban. Ez ínyproblémákhoz és a bakteriális lepedék felhalmozódásához vezethet, ezáltal pedig kialakulhat a fehér nyelv állapota.

Szájpenész

A szájpenész kialakulásának hátterében a Candida elnevezésű élesztőgomba elszaporodása áll. Ez a gombás fertőzés apró fehér foltokat okoz a nyelven, vagy lehet a teljesen fehér, szőrös nyelv okozója is. Szájpenészt antibiotikum szedése is okozhat, mivel befolyásolja az egészséges baktériumok és gombák egyensúlyát a szájüregben, ezáltal pedig a káros baktériumok könnyebben elszaporodhatnak.

Leukoplakia és térképnyelv

A térképnyelv egy ártalmatlan állapot; fehér vagy piros foltok formájában jelentkezhet, amelyek térképre emlékeztetnek. A leukoplakia fehér foltokat okoz a nyelven, az ínyen és az arc belső felén. Ritka esetekben a leukoplakia jelentősen súlyosbodhat, ha nem kezelik, ezért célszerű figyelemmel kísérni az állapotot és konzultálni a fogorvosával, ha a tünetek nem javulnak.

Nyelvpiercing

A baktériumok elszaporodása a szájüregben a nyelvpiercing elfertőződését okozhatja. Ez pedig a nyelv fertőzéséhez vezethet, és fehér, lepedékes nyelvet okoz.

Alapbetegségek

Ha HIV-fertőzésben, cukorbetegségben, pajzsmirigy-alulműködésben szenved, vagy legyengült az immunrendszere, akkor hajlamosabb lehet a szájpenész kialakulására, ami fehér nyelvet okoz.

A szifilisz – egy nemi úton terjedő betegség – is okozhat fehér foltokat a nyelven, amelyet szifilitikus leukoplakiának neveznek.

Melyek a fehér nyelv tünetei

A fehér nyelv szemmel látható jelein túl további tüneteket is tapasztalhat, például rossz szájszagot, kellemetlen szájízt és/vagy a papillák megnagyobbodását.

Mivel a fehér nyelvet általában a szájüregben található baktériumok vagy gombák elszaporodása okozza, ez tehető felelőssé a halitózis néven is ismert rossz szájszagért és szájízért is.

Hogyan lehet megszabadulni a fehér nyelvtől?

A fehér nyelv általában ártalmatlan, és magától vagy a megfelelő szájhigiénia helyreállításával elmúlik. Ha Ön is fehér foltokkal küzd a nyelvén, igyon sok vizet, hogy szája hidratált maradjon, és figyeljen oda az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Ha tartózkodik az alkoholfogyasztástól és a dohányzástól, a fehér nyelv gyorsabban elmúlik.

Ha tudni szeretné, hogyan lehet helyi kezeléssel megszüntetni a lepedékes nyelvet, használjon antibakteriális szájvizet, amely segít visszaszorítani a baktériumok felszaporodását, valamint mosson fogat rendszeresen antibakteriális, például ón-fluoridos fogkrémmel! Használhat nyelvkaparót is, amely kifejezetten a nyelv felületének tisztítására szolgál. Amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak, mindenképp forduljon fogorvoshoz vagy dentálhigiénikushoz, aki a legjobb kezelést fogja javasolni.

A fehér nyelv megelőzése

A fehér nyelv megelőzésének legjobb módja a megfelelő általános szájhigiénia fenntartása. Naponta legalább kétszer mosson fogat antibakteriális – például ón-fluoridos – fogkrémmel! Kiegészítésként használjon fogselymet és antibakteriális szájvizet!

Járjon rendszeresen fogászati ellenőrzésekre és professzionális tisztító kezelésekre, melyek során eltávolítják a lepedéket és a fogkövet a nehezen elérhető területekről is, így megőrizheti a szájürege egészségét.

GYIK

Miért fehér a nyelvem?

Számos oka lehet annak, hogy a nyelvén fehér színű elváltozást tapasztal. A fehér nyelv legtöbb esetben ártalmatlan, és elsősorban a nem megfelelő szájhigiénia okozza. Ennek az állapotnak a hátterében azonban olyan alapbetegségek is állhatnak, mint a HIV, a pajzsmirigy alulműködése vagy a szájpenész.

Hogyan lehet megszabadulni a fehér nyelvtől?

A fehér nyelv legtöbb esetben magától elmúlik. A megfelelő szájhigiénia betartásával, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mellőzésével, valamint kiegyensúlyozott táplálkozással gyorsabban megszabadulhat a fehér, lepedékes nyelvtől.

Mit jelent a fehér nyelv?

A fehér nyelv általában a rossz szájhigiénia jele. Azért lesz fehér a nyelv, mert baktériumok, gombák vagy ételmaradékok szorulnak a nyelv gyulladt papillái közé.

Rosszat jelent a fehér nyelv?

A legtöbb esetben a fehér nyelv nem súlyos, és a megfelelő szájhigiénia helyreállításával és antibakteriális szájvíz használatával kezelhető. Mindazonáltal mindig az a legbiztosabb, amennyiben a tünetek huzamosabb ideig fennállnak, ha konzultál fogorvosával vagy egy dentálhigiénikussal, mivel a nyelven lévő fehér foltokat más alapbetegségek is okozhatják.

Források:

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/white-tongue

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17654-white-tongue