EGYÉB

Szájpenész: tünetek, okok és kezelés

Szájpenész: Tünetek, Okok És Kezelés article banner
MEGOSZTÁS

Mi a szájpenész?

A szájpenész, vagy más néven orális candidiasis a Candida albicans gomba túlszaporodása a toroban és a szájüregben. A szájpenész tünetei bárkinél jelentkezhetnek, de azok a csecsemők, gyermekek, idősebb felnőttek, vagy bárki, akinek HIV-fertőzés vagy más egyéb betegség miatt legyengült az immunrendszere, fogékonyabb lehet a megbetegedésre.

A szájpenész tünetei

Ez fordítva is igaz lehet, vagyis a candidiasisos sérülések a HIV fertőzés korai jelei lehetnek. A szájpenész fő tünete a krémszerű, fehér lerakódás a szájüregben, többnyire a nyelven vagy az arc belső falán. A penészes fertőzés továbbterjedhet, és érintheti a szájpadlást és az ínyt, ahol kipirosodást és irritációt okozhat. Néhány esetben a tünetek a szájpadláson vagy a torok hátulsó részén jelentkeznek. A szájpenész néha összetéveszthető a leukoplakiával, azonban a leukoplakia sérüléseit a fogak, tömések és koronák által okozott folytonos irritáció váltja ki, nem pedig gombás fertőzés. A másik különbség, hogy míg a leukoplakia tünetei hosszabb idő alatt alakulnak ki, addig a szájpenészé hirtelen jelennek meg.

A szájpenész kiváltó okai

Szájpenész akkor alakul ki, amikor a szervezetben természetesen előforduló gombák elszaporodnak, ennélfogva az idős, a nagyon fiatal és a legyengült immunrendszerű betegeknél nagyobb az előfrdulásának kockázata. A megfelelő szájápolás azonban alapvető fontossággal bír a szájpenész kezelésében. Az egészséges felnőttek és gyerekek viszonylag hamar felépülnek a fertőzésből, különösen, ha odafigyelnek a rendszeres és alapos szájápolásra. Ez napi kétszeri fogmosást és napi rendszeres fogselyemhasználatot jelent.. Amennyiben a nyelvén vagy szájüregében bármilyen típusú elváltozást észlel, keresse fel fogorvosát, hogy feltárja a probléma okozóját, és meghatározza a kezelés módját. A szájpenész kezelésének célja, a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása.

A szájpenész kezelése

Akinél a szájpenész tünetei megjelennek, az alábbi dolgokra kell odafigyelnie:

  • A szájpenész előfordulásának vagy újbóli kialakulásának elkerülése érdekében fordítson kiemelt figyelmet a szájápolásra, és fogyasszon rendszeresen élő, aktív kultúrás joghurtot, különösen, ha krónikus betegségére antibiotikumokat szed.

  • A fogkefe gyakori cseréje. Az ajánlott három hónapnál váltson gyakrabban új fogkefére! A szájpenész megszűnése után fogkeféjét ismét használhatja három hónapig, vagy annak elhasználódásig.

  • Fogselyem használata. Amennyiben a megfelelő technikával alkalmazza a fogselymet, a szájápolás részeként bármely típusú fogselymet használhat szájpenész előfordulása esetén is. Fogselymezésre az elektromos verzió is kiválóan alkalmas.

  • A szájpenész előfordulása azért gyakoribb kisgyermekeknél, mivel az immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen. Ha gyermeke szájában fehér foltokat észlel, forduljon gyermek- vagy fogorvoshoz, annak ellenére, hogy alapvetően a megoldást a megfelelő szájápolás jelenti majd. Az egészséges gyermekek és felnőttek édesítés nélküli, acidophilus tartalmú joghurtot fogyaszthatnak az étkezések mellé.

  • Az acidophilus olyan jótékony hatású baktérium, amely a szervezet baktérium-egyensúlyának helyreállításával segít a szájpenész fertőzés kezelésében. Az orvos vagy fogorvos mindemellett felírhat rövid idő alatt ható ecsetelőt a fertőzés kezelésére. A szoptató anyukák számára az orvos gombás fertőzések kezelésére alkalmas krémet is felírhat, mellyel a mellbimbókat is be kell kenni a fertőzés megszüntetése érdekében.

Szájpenész csecsemőknél és újszülötteknél

A szoptató kismamáknak különösen figyelniük kell a szájpenész tüneteire az egészséges újszülött életének első két hetében, mivel a fertőzés előfordulása ilyenkor a leggyakoribb. A szájpenésszel fertőzött kisgyermek különösen nyűgös lehet, és visszautasíthatja az etetést. Ebben az esetben a szülőknek ellenőrizniük kell az újszülött száját, hogy nincsenek-e benne szájpenészre utaló foltok. A fertőzés a szoptatással könnyen átterjedhet az anyukára.

A szülést követő időszakban az alábbi jelekre célszerű odafigyelni:

  • Fájdalom a mellben vagy a mellbimbó környékén szoptatás alatt.

  • Mély, nyilalló érzet a mellben a szoptatások között.

  • Kivörösödött vagy érzékeny mellbimbók.

  • A mellbimbók körüli, kisebesedett bőr.

Egészséges csecsemők és gyermekek esetében előfordulhat, hogy a szájpenész nem igényel különösebb kezelést, ugyanis a foltok maguktól elmúlnak. Az is segíthet, ha Ön vagy gyermeke joghurtot fogyasztanak, mivel az visszaállítja a baktériumok egyensúlyát amelyet a szájpenészgomba megjelenése felborított.

Hogyan állapítható meg a szájpenész?

A legtöbb orvos vagy fogorvos már ránézésre képes diagnosztizálni a szájpenészt. Ha Ön vagy orvosa úgy gondolja, hogy a szájpenészt valamilyen mögöttes egészségügyi probléma váltotta ki, fontos, hogy általános egészségügyi vizsgálat és vérvizsgálat segítségével azonosítsák a betegséget. A szájpenészből felépülő felnőtteknek célszerű kevesebb élesztős kenyeret, sört vagy bort fogyasztani, mivel a bennük található élesztő hozzájárulhat a candida organizmusok kialakulásához.