EGYÉB

Mi az a nyálkő?

Nyálkövek orvosi kezelés article banner
MEGOSZTÁS

Vesekőről vagy epekőről legtöbbünk hallott már, na de nyálkőről? Pedig bizony, ez is egy létező egészségügyi probléma.

Más kövekhez hasonlóan a nyálkövek is akkor keletkeznek, amikor kalcium-foszfát, illetve magnézium- vagy karbonát-tartalmú ásványi anyagok halmozódnak fel, és kőszerű lerakódásokká alakulnak. A nyálmirigyek termelik a nyálat, amely egy csatornarendszeren keresztül oszlik el a szájban.

A nyál összetétele: víz, mucin, antibakteriális hatóanyagok és amiláz. Ez utóbbi egy emésztőenzim, amely segít ételeinket könnyebben emészthető összetevőkre bontani. A nyálnak fontos szerepe van a szervezet védekezőképességében is, mivel pufferként működik a szájüregben, és semlegesíti a káros savakat. Ám a nyálmirigyek elzáródása megakadályozza a nyál szabad elfolyását, ami kellemetlen tüneteket okozhat.

A nyálkövesség tünetei

A nyálkő a kialakulásakor általában nem okoz tüneteket, mindaddig, amíg már késő nem lesz, vagyis amikor a nyálcsatorna elzáródik. Ekkor érzékenységet tapasztalhat az alsó állkapcsában, az arcüreg falában vagy a torkában, ami fokozatosan intenzívebbé válik, különösen étkezések után.

A nyálkövesség leggyakoribb tünetei a következők:

 • Fájdalom és duzzanat:

Tompa fájdalmat érezhet a nyálmirigyben vagy fájdalmas csomót a nyelve alatt, ami az állkapocs, az arc vagy a nyak duzzanatát okozhatja.

 • Szájszárazság:

Szája egyre fokozódó kiszáradását tapasztalhatja, melynek oka, hogy a nyálkövek valószínűleg elzárták a nyálcsatornáit.

 • Nyelési nehézség:

Ha a nyálkő teljesen elzárja a nyálcsatornákat, a nyálmirigy duzzanata megnehezítheti és fájdalmassá teheti a nyelést vagy a száj kinyitását.

 • Láz és kellemetlen szájíz:

Ha a nyálmirigyek elzáródnak, bakteriális fertőzés alakulhat ki, amely lázat és kellemetlen szájízt okoz.

Hol helyezkednek el a nyálmirigyek?

A nyálmirigyek a szájüreg különböző pontjain helyezkednek el, és a nyálcsatornákon keresztül a nyál szétterjed a szájüregben. A szájban három pár nagy nyálmirigy található.

A legnagyobb pár a szájüreg hátsó részén található, közvetlenül az állkapocs szegleténél, a fülek alatt és előtt, melyeket fültőmirigyeknek (parotis) nevezünk.

Az állkapocs alatti (submandibularis) mirigyek az alsó állkapocs két oldalán, mélyen a szájfenéken találhatóak, a két kisebb pár, az ún. sublingualis mirigyek pedig a nyelv alatt helyezkednek el.

A legtöbb esetben a nyálkövek az állkapocs alatti nyálmirigyekben képződnek. Ritkán a fültőmirigyekben és a nyelv alatti mirigyekben is kialakulhatnak, bár ez kevésbé gyakori.

A nyálkövesség okai és kockázati tényezői

A nyálkő kialakulásának pontos okai nem ismertek, azt azonban tudjuk, hogy bizonyos tényezők növelik kialakulásának kockázatát.

Nagyobb az esélye a nyálkő kialakulásának, ha dohányzik, ínybetegségben szenved, a szájüregében sérülések keletkeztek, illetve kialakulhat nem megfelelő táplálkozás vagy dehidratáltság következtében. Férfiaknál nagyobb valószínűséggel képződik nyálkő, mint nőknél, és előfordulása gyakoribb az életkor előrehaladtával.

Házi gyógymódok nyálkőre

Nyálköves panaszok esetén léteznek olyan otthoni gyógymódok – bizonyos ételek fogyasztása vagy vény nélkül kapható gyógyszerek szedése –, amelyekkel kezelheti és akár meg is szüntetheti a nyálkövet. Ha tudni szeretné, hogyan lehet felvenni a harcot a nyálkővel szemben, próbálja ki a következő otthoni kezeléseket:

 • Citrusfélék vagy savanyú cukorka szopogatása:

A savas gyümölcsök, mint a citrom, lime és narancs, serkentik a nyáltermelést, ami segíthet eltávolítani a köveket az elzáródott nyálmirigyből.

 • A kő körüli terület gyengéd átmasszírozása:

Ha szeretné tudni, hogyan távolíthatja el saját maga a nyálkövet, alkalmazza a gyengéd nyálmirigymasszázs-technikát, hogy enyhítse fájdalmát és ösztönözze a kő áthaladását az elzáródott nyálmirigyen.

 • Több vízivás:

A rendszeres folyadékbevitel segít megőrizni a szájüreg hidratáltságát és nedvesen tartását.

 • Hideg italok, ételek szopogatása:

A jégkocka vagy jégkása szopogatása csökkentheti a duzzanatot és a fájdalmat.

 • Vény nélkül kapható

Gyógyszerek: a nem szteroid gyulladáscsökkentők – mint az ibuprofen vagy az aszpirin – segíthetnek enyhíteni a fájdalmat és csökkenteni a duzzanatot.

Javasoljuk, hogy amennyiben a duzzadt nyálmirigyek fájdalma ezekkel a módszerekkel sem enyhül, mindenképp forduljon orvoshoz!

Ahhoz, hogy szájhigiéniája ne romoljon, amíg Ön a nyálkővel küzd, fontos, hogy megfelelő elektromos fogkefével és antibakteriális, például ón-fluoridos fogkrémmel mosson fogat, valamint gyengéd antibakteriális szájvízzel frissítse a leheletét és távolítsa el a lepedéket!

A nyálkő gyógyászati kezelése

Ha nem sikerült otthoni módszerekkel megszüntetni a nyálkövet, kérjen időpontot orvosához! A szakorvos különböző eljárásokat alkalmazhat (nem sebészeti vagy sebészeti) az elzáródott nyálmirigy, illetve a nyálkő kezelésére, attól függően, hogy hol és milyen mélyen található a kő.

 • Nem sebészeti:

kezelőorvosa különböző masszázstechnikákat alkalmazhat, hogy finoman eltávolítsa a követ az állkapocs alatti csatornából.

 • Sebészeti:

kis bemetszést ejtenek az ún. Sialendoscopy nevű eljárással, amely egy mikrosebészeti eszközökkel történő, minimál invazív nyálkő-eltávolítási művelet. Ezt a sebészeti beavatkozást helyi érzéstelenítéssel, ambulánsan végzik.

GYIK

Melyek a nyálkövesség fő okai?

A nyálkövesség pontos kiváltó okai még nem ismertek a szakemberek előtt, ám vannak olyan tényezők, amelyek fokozott kockázatot jelentenek azok kialakulásában. Ezen tényezők közé tartozik a dohányzás, az ínybetegségek, a szájüreg sérülése, valamint a kórtörténetben előfordult kiszáradás vagy alultápláltság.

Hogyan lehet kipréselni a nyálkövet?

A nyálkövek otthon is eltávolíthatók masszírozási technikákkal vagy a nyáltermelés serkentésével, például savas gyümölcsök szopogatásával. Ha az otthoni megoldások kudarcot vallanak, forduljon orvoshoz, aki további masszázstechnikákkal próbálhat segíteni, vagy helyi érzéstelenítést követően kisebb sebészeti beavatkozást végezhet.

Gyakori a nyálkövesség?

A nyálkövek leggyakrabban 30–60 év közötti felnőtteknél alakulnak ki, és általában az állkapocs alatti nyálmirigyeket érintik. Ritkább esetben a fültőmirigyek és a nyelv alatti mirigyek is érintettek lehetnek.

Van a nyálkőnek szaga?

Amikor nyálkő képződik, elzárja a nyálcsatornát. A nyál különböző enzimeket, például amilázt tartalmaz, amely segít lebontani táplálékunkat, valamint antibakteriális hatóanyagokat, amelyek segítenek megőrizni a szájüreg egészségét. A szialolitiázis (a nyálkő képződéssel kapcsolatos állapot) csökkentheti a nyál mennyiségét a szájban, ami baktériumok felhalmozódását okozhatja, s ez rossz szájszaghoz vezethet.

Források:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/salivary-gland-stones-symptoms-causes-treatments 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324421 

https://www.healthline.com/health/salivary-duct-stones