EGYÉB

Mi okozza a kellemetlen szájízt, és hogyan lehet megszabadulni tőle?

Kellemetlen szájízt article banner
MEGOSZTÁS

A kellemetlen íz érzete a szájban olyan jelenség, amelyet időnként mindannyian megtapasztalunk. Enyhe érzet esetén egyszerű fogmosással vagy gyors szájöblítéssel megszabadulhat a kellemetlen, keserű szájíztől.

Természetesen a rossz szájíz esetenként több napig vagy akár hetekig is fennállhat. Ha ezt tapasztalja, akkor valószínűleg olyan okokat kell keresnie, melyek túlmutatnak azon, hogy mit evett vagy ivott.

Ha a kellemetlen szájíz miatt kevesebbet eszik vagy bizonyos ételeket kerül, az azt is jelentheti, hogy nem elégíti ki szervezete tápanyagigényét.

A kellemetlen szájíz a fémes íztől az eltérő ízlelésig szerteágazó lehet.

A szájüreg és a fogak egészségének megőrzése érdekében gondoskodnia kell arról, hogy az evés és ivás során felhalmozódó baktériumok rendszeresen eltávolításra kerüljenek a mindennapi fogmosással, a fogselyem használatával és a szájvízzel történő öblögetéssel.

Ellenkező esetben kellemetlen szájíz jelentkezhet. Ennek elkerülése érdekében pedig kulcsfontosságú, hogy a fogmosás során olyan, nehezen hozzáférhető területeket is megtisztítson, mint például a fogközök és a bölcsességfogak. A nyelv megtisztítása ugyancsak fontos.

Tünetei segítenek abban, hogy Ön és fogorvosa jobban megértsék, mi okozhatja a rossz szájízt. Az alábbiakban bemutatjuk a rossz szájíz leggyakoribb okait és kezelési módjait.

Mi okozza a rossz szájízt?

Ha rossz ízt érez a szájában, valószínűleg Ön is szeretné tudni, honnan eredhet a probléma. A rossz szájíznek számos oka lehet, ám a leggyakoribbak a következők:

1. Rossz szájhigiénia és fogászati problémák

A kellemetlen szájíz számos szájüregi betegség tünete lehet. Az egyik leggyakoribb az ínygyulladás, amely a lepedék felhalmozódásából ered, amennyiben nem rendszeresen és nem megfelelően használja a fogkefét és a fogselymet. A rossz szájíz kialakulásának további gyakori okai lehetnek a tályogok, a fertőzések, valamint a bölcsességfogak előtörése. A nyelv felületén és apró mélyedéseiben baktériumok és ételmaradékok rakódhatnak le. A nyelvkaparó használata hatékony módja a nyelv tisztán tartásának.

2. Szájszárazság

A csökkent nyáltermelés is hozzájárulhat a rossz szájíz kialakulásához, mivel a nyál különböző tápanyagokat tartalmaz, és természetes pufferként működik a káros savakkal szemben. Mindezen felül pedig segít eltávolítani az ételmaradékokat és a baktériumokat étkezések után. Azonban bizonyos vényköteles gyógyszerek, valamint olyan egészségügyi problémák, mint a cukorbetegség, a rákterápia, a dohányzás, az orrdugulás, sőt, akár még az öregedés is szájszárazságot okozhatnak, ami befolyásolja a nyál természetes pufferképességét.

3. Szájpenész

A szájpenész egy gombás fertőzés, amely ugyancsak kiváltó oka lehet annak, hogy keserű ízt érez a szájában. Ha fehéres foltokat vagy bőrpírt észlel a szájüregében, nyelési nehézséget tapasztal vagy szájszárazság jelentkezik, forduljon fogászati szakemberhez, mivel ezek mind a szájpenész tünetei! Szájpenész leggyakrabban csecsemőknél, időseknél vagy azoknál alakul ki, akiknek legyengült az immunrendszere.

4. Légúti vagy vírusos fertőzések

A vírusfertőzések ugyancsak gyakori okai a rossz szájíznek. Amennyiben fémes ízt és hányingert érez, az hepatitis B fertőzésre, valamint a hozzá kapcsolódó májproblémákra is utalhat. Ebben az esetben feltétlenül vizsgáltassa ki magát! Amennyiben ízérzékelési zavart tapasztal, azt vírusfertőzés, például mandulagyulladás vagy megfázás is okozhatja, amit orrdugulás vagy fülfájás kísérhet.

5. Hormonális változások

Sok nő számol be fémes vagy keserű szájízről a terhesség első trimeszterében vagy a menopauza idején. Ezt a jelenséget orvosi nevén dysgeusiának hívják, és a hormonszint ingadozása okozhatja. Különösképpen az ösztrogénszint változásai köthetők ehhez a fémes szájízhez.

6. Táplálékkiegészítők

A vitaminhiány pótlására szolgáló étrendkiegészítők szedése és a fémes szájíz ugyancsak összefüggésbe hozható, különösen, ha ezek kalciumot, krómot, rezet, vasat, D-vitamint, cinket tartalmaznak, esetleg ha multivitamint vagy terhesvitamint szed, meglehet, hogy ez a jelenség oka. Ha a panasz tartósan fennáll, forduljon orvosához vagy fogorvosához! A szakember javaslatokat tesz majd a rossz szájíz kezelésére vonatkozóan.

7. Kemoterápia és sugárkezelés

Ha Ön rákkezelés alatt áll, és sós vagy kellemetlen, fémes ízt érez a szájában, jó, ha tudja, hogy ez a kemoterápia és a sugárkezelés gyakori mellékhatása, mivel a kezelés a nyelv ízérzékelő receptoraira is hatással lehet. További útmutatásért forduljon szakorvosához!

8. Gyógyszerek

Az antibiotikumok szedése az ízérzékelésben is okozhat zavarokat. Ha Ön is ilyen jellegű tüneteket tapasztal, és szeretné tudni, hogyan szabadulhat meg az antibiotikumok okozta kellemetlen szájíztől, javasoljuk, hogy próbálja ki a nyelvkaparó használatát vagy öblögessen sósvizes-oldattal (adjon egy evőkanálnyi sót egy pohár vízhez)!

Hogyan szabadulhat meg a keserű szájíztől?

Az első lépés, amikor keserű szájíz elleni gyógymódot keres, hogy gondoskodik a megfelelő szájhigiéniáról, vagyis a napi rendszerességű fogmosásról, fogselymezésről, valamint nyelvkaparó és antibakteriális szájvíz használatáról, melyeknek köszönhetően megszabadulhat a lepedéktől és a baktériumoktól. Gondoskodjon a folyadék-utánpótlásról, hogy megelőzze a szájszárazságot! Ahogy fentebb említettük, ha antibiotikum szedése miatt érez kellemetlen ízt, a sós vizes szájöblítés (egy evőkanál só hozzáadása egy pohár vízhez) vagy a nyelvtisztító használata segíthet ezt enyhíteni.

A megelőző lépéseken túlmenően egy fogászati szakember által végzett szájüregtisztítás szintén gyógyír lehet a keserű szájíz ellen. Ha a fenti kezelési módok nem oldják meg a rossz szájíz problémáját, orvosa vagy fogorvosa javasolhat fájdalomcsillapítási lehetőségeket vagy olyan gyógyszereket, melyek fokozzák a nyáltermelést.

Források:

https://www.healthline.com/health/bad-taste-in-mouth

https://www.medicinenet.com/bad_taste_in_the_mouth/symptoms.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321438