FELNŐTTKOR

A fogak anatómiája: hány foga van az embernek?

ADP - A fogak anatómiája: hány foga van az embernek? - img article banner
MEGOSZTÁS

Minden nap látjuk a fogainkat – fogselymezéskor, fogmosáskor, vagy akár a tükörből visszamosolyogva, mielőtt elmegyünk otthonról. De megnézte már, hogy hány foga van?

Talán még iskolás korában vagy a fogszabályozás előtt tanult a fogak számáról. Azonban ahogy közeledünk a felnőttkorhoz, a fogazatunk szerkezete megváltozik és növekszik, ahogy a bölcsességfogak elkezdenek kibújni – ami azt jelenti, hogy nehéz lehet követni, hány foga van felnőttként.

Gyermekkorunkban 20 tejfog nő, amelyeket 32 maradandó fog vált fel. A maradandó fogainknak különböző szerepük van a száj egészséges működésének fenntartásában, és különböző szövettípusokat tartalmaznak.

Minél jobban ismerjük, hogy miből állnak a fogaink, és mi a feladatuk, annál többet tudunk arról is, hogy életünk hátralévő részében tisztán és egészségesen tartsuk őket.

Miből állnak a fogak?

Minden emberi fog fogszövetből áll: olyan sejtekből, amelyek bizonyos funkciók ellátása érdekében nőnek össze. Minden fog négyféle szövetet tartalmaz, a lágytól és érzékenytől a csontkeménységűig. Bár mindegyik más-más szerepet tölt be a fog anatómiáján belül, a fogaink és a száj általános egészségének a szerves részét képezi.

1. Fogzománc

A fogzománc egy kicsit olyan, mint egy „testőr” – megvédi a fogakat a káros baktériumoktól és a fertőzésektől, és ez a legkeményebb szövet az egész szervezetben. A korona külső rétegét alkotó kemény anyag az érzékeny idegszövetet fedi, és segít a fogainak, hogy ellenálljanak az étel rágásával járó nyomásnak.

A fogzománc a hőmérsékletre reagálva, a forró vagy hideg ételek hatására változhat, kitágulhat vagy összehúzódhat, hogy megvédje Önt a szélsőséges hőmérséklet-változások okozta fájdalmas érzésektől. Ha valaha is érzett már fájdalmat, amikor jéghideg üdítőt ivott, lehetséges, hogy a fogzománc kezdett el kopni, ami lehetővé teszi, hogy ezek a hideg érzések átszivárogjanak az alatta lévő idegekbe.

2. Pulpa

A pulpa a fog puha, legbelső része. A pulpa mélyen érzékeny, idegekkel és kötőszövettel rendelkezik, és a vérerek révén a fog táplálását is biztosítja. A pulpa két részből áll: A gyökércsatornából és a pulpakamrából. A vér és az idegi impulzusok a gyökércsatornán keresztül a pulpakamrába jutnak.

3. Dentin

A dentin egy kemény, sárgás anyag, amely a zománc alatt található. A pulpát körülvéve a dentin segít megvédeni a fog puha közepét a káros baktériumoktól, miközben természetes, sárgás színt kölcsönöz a fogaknak. A cukros vagy savas ételek miatt a zománc lekopása alatt a dentin jobban láthatóvá válhat, ami a fogak sárgásabb megjelenését eredményezi. Manapság azonban már többféle módszer közül választhat, hogy a fogait fehérítse.

4. Fogcement

A fogcement, ahogy a neve is mutatja, hihetetlenül kemény – olyan erős, mint a testében a csontok. A fogcement meszes szövet, a fogíny belsejében helyezkedik el, a gyökér külső rétegét borítja, és a fogak javítását és regenerálódását segíti. Ez az, ami a fogakat az állcsonton belül is a helyén tartja.

A fogak nevei/fogtípusok

Ha a maradandó fogak teljesen kifejlődtek, 32 foga lesz, amelyeket különböző csoportokba sorolunk: metszőfogak, szemfogak (metszőfogak), őrlőfogak (előzápfogak), zápogak és bölcsességfogak.

Az emberi fogak számának ismerete azonban csupán a történet egy része, hogy fogai hogyan dolgozzák fel a táplálékot, hogyan küzdenek a fertőzések ellen, és hogyan tartják fenn a szája egészségét. Tehát milyen fogtípusok tartoznak az egyes csoportokba, és mire szolgálnak?

1. Metszőfogak

Mosolyogjon a tükörbe, és valószínűleg a metszőfogait látja meg először. A szája közepén 4 metszőfoga található az alsó fogsorában és 4 fent elöl. Mindegyik lapos, széles és vésett szélű, így tökéletesen alkalmasak arra, hogy beleharapjon a kedvenc ételeibe.

2. Szemfogak

A szemfogakat általában metszőfogaknak nevezik éles, hegyes megjelenésük miatt. A felső fogsoron 2, az alsó fogsoron pedig két szemfog található; ezek segítenek a keményebb ételek, például a steak vagy a ropogós kenyér leharapásában.

3. Őrlőfogak (előzápfogak)

Az őrlőfogak vagy előzápfogak laposabb, bordákkal ellátott felső felülettel rendelkeznek. A zápfogakhoz hasonló megjelenésűek, de a kettőt úgy különböztetheti meg, hogy az őrlőfogak/előzápfogak kisebbek és közelebb vannak a fogak elejéhez, míg a zápfogak hátul ülnek. Önnek 8 őrlőfoga van, négy a felső fogsorán, négy pedig az alsó fogsorán – ez a szimmetria segít abban, hogy az ételhez hozzácsiszolódjanak, és kisebb darabokra őröljék azt.

4. Zápfogak

A zápfogak a száj hátsó részén lévő nagy fogak. Az összes fogtípus közül ezek a legerősebbek, és mivel 6 van az elülső fogsoron és 6 az alsó fogsoron, ezek alkotják a „nyers erőt”, amely a legnehezebb ételeket is segít ledarálni, hogy a lenyeléshez elég kicsik legyenek.

5. Bölcsességfogak

Sajnos nem leszünk tőlük bölcsebbek, de a négy bölcsességfogunk növekedése annak a jele, hogy öregszünk! Az összes fog közül a legkésőbb kifejlődő bölcsességfogakat harmadik őrlőfogaknak is nevezik, mivel közvetlenül a szánk hátsó részén ülnek.

Néha a bölcsességfogakat fogorvosnak kell kihúznia, hogy a többi fogának elegendő hely maradjon a fájdalom és duzzanat nélküli működéshez. De ne aggódjon, ha ez mégis megtörténik – a bölcsességfogak nagyrészt funkció nélküliek, és csupán egy példát jelentenek arra, hogyan fejlődött a szervezetünk az idők során.

Bár néhányunknak fogászati vagy orvosi okokból lehet hogy vannak kihúzott fogaink , a felnőttek többségének 32 maradandó foga van. Ebbe beletartoznak a bölcsességfogak is, amelyek az élet későbbi szakaszában bújnak ki, és növekedésük során némi fájdalmat okozhatnak. Beszéljen fogorvosával, ha ez kellemetlenséget okoz Önnek, és ő segít a legjobb eljárást megtalálni a bölcsességfogak eltávolítására.

Források hivatkozásai :

https://www.laurichdentistry.com/how-many-teeth-does-a-human-have/

https://www.healthline.com/health/how-many-teeth-do-adults-have

https://www.webmd.com/oral-health/picture-of-the-teeth#1

https://www.mainstreetsmiles.com/news-and-articles/how-many-teeth-do-children-have/