EGYÉB

A bölcsességfog körüli fájdalom, tünetek és eltávolítás

Image - A Bölcsességfog Körüli Fájdalom, Tünetek És Eltávolítás -Main article banner
MEGOSZTÁS

Mindenkinek van bölcsességfoga?

A bölcsességfogak, a harmadik nagyörlő fogak a fogsor szélein, leghátul helyezkednek el a szájüregben, és általában utoljára nőnek ki. Különböző okok miatt azonban nem mindenkinek bújnak elő a bölcsességfogai. Az embereknek ma már kisebb az állkapcsuk, ezért sokak számára nehéz "helyet biztosítani" a bölcsességfogaknak a szájüregben.

A bölcsességfogak okozta fájdalom

A legtöbb embernek négy bölcsességfoga van, melyek a szájüreg négy kvadránsában leghátul helyezkednek el. A bölcsességfogak sok esetben 17 és 25 év között bújnak elő az állkapocsból, és nem okoznak problémát. Másoknál viszont a bölcsességfogak teljesen vagy részlegesen bezáródnak az állkapocscsontba, vagy egyszerűen nem bújnak elő. Ez a többi fog torlódását vagy elmozdulását okozhatja, vagy helyi fogszuvasodáshoz, fertőzéshez illetve ínybetegséghez vezethet. Az impaktált bölcsességfogak szokatlan helyzetben, néha vízszintesen helyezkednek el az állkapocscsontban, ez pedig akadályozza szabályos előbújásukat.Ugyanakkor gyakran nincs velük semmi probléma, nem okoznak fájdalmat, és egész életünk során az állkapocsban maradnak.

A bölcsességfogak okozta tünetek

Néhány esetben az impaktált bölcsességfog problémákat okoz. A fog környéke piros és duzzadt lehet, állkapocsfájdalom, fejfájás jelentkezhet, és a fog környékére történő harapáskor furcsa ízt érezhetünk.

A bölcsességfogaink az emberiség előző korszakából maradtak fenn, amikor primitívebb fejlettségi fokon étkeztünk, és több fogra volt szükségünk. Az áttörni próbáló bölcsességfogak elnyomhatják a többi fogat és zavarhatják a fogszabályzást. Ugyanakkor a csak részlegesen kibújt bölcsességfogak a bacilusok melegágyai lehetnek, melyek elszaporodása súlyos ínygyulladáshoz vezethet. 

A bölcsességfogak eltávolítása

A jövőbeni lehetséges problémák megelőzése érdekében néhány fogorvos még akkor is a bölcsességfogak sebészi eltávolítását javasolja, ha az impaktált bölcsességfogak különben nem okoznak problémát. Szerencsére a bölcsességfogak eltávolítása helyi érzéstelenítés mellett végzett megszokott ambuláns beavatkozás. Mint minden műtétet követően, bizonyos utóvérzésre, duzzanatra, sebre és az érintett terület korlátozottságára lehet számítani. A felépülés a legtöbb esetben gyorsan zajlik.