KISBABÁK

Hogyan ápoljuk a babák fogait?

Hogyan Ápoljuk A Babák Fogait? article banner
MEGOSZTÁS

A csecsemők fogínyének ápolása

A fogszuvasodást előidéző foglepedék-baktériumok elszaporodásának megelőzéséért a gyermekfogorvosok és gyermekorvosok különösen ajánlják, hogy az anyák etetés után a csecsemők ínyét rendszeresen tisztítsák nedves törlőkendővel. Ezenkívül a cumisüveg-szindróma megelőzésére is hangsúlyt kell fektetni. Ez a betegség a gyermekek 15 százalékánál fordul elő, és súlyos, gyorsan kialakuló fogszuvasodást okoz a babák fogain. Megelőzése érdekében soha ne fektessük le úgy a babát, hogy tápszert vagy cukros folyadékot, például gyümölcslét tartalmazó üveget adunk a szájába. A fogszuvasodás kialakulásának esélye egyenes arányban áll azzal, hogy hányszor érintkeznek a fogak édes élelmiszerekkel, italokkal (a bébiétel is tartalmaz cukrot.)

Hogyan mossuk a baba első fogait?

A kisbabák körülbelül 4 hónapos koruk körül kezdenek el fogzani. Amint a baba első fogacskája kibújik, elkezdhetjük a fogmosást és fogorvoshoz is célszerű ellátogatni. A lyukas fog, a fogínygyulladás és a fogszuvasodás gyakori problémaként érinti a gyermekek fejlődő fogait. Mossuk a baba fogát naponta kétszer két percet. Ezzel megelőzzük a fogszuvasodást, és a gyermek is hozzászokik, hogy az ajánlott ideig mossa a fogát.

Szükségük van-e a babáknak speciális fogkefére és fogkrémre?

A fejlődő gyermekeknek különleges figyelemre van szükségük, mint ahogyan a fogaiknak is. Használjunk extra puha sörtéjű fogkefét mindaddig, amíg a gyerek betölti a 2-3 éves kort. Ezután lehet már fluoridos fogkrémet használni a szülő szoros felügyeletével. Mikor elkezdjük a baba szoktatását a fogkrémhasználatra, olyant keressünk, amelyet biztonságos lenyelni, nem tartalmaz fluoridot és mesterséges színezéket vagy tartósítószert. Az is jó, ha gyümölcsízű és nem habzik.

Keressünk a gyerek fejlődési szakaszaihoz igazodó termékeket, figyelembe véve az alábbiakat:

  • fogazata– a fogak és az állkapocs alakulása,

  • kézügyessége– hogyan képes használni a fogkefét?

  • fejlettsége– érzelmi változások és érdeklődés.

Gyermekek szájhigiéniájára vonatkozó statisztikák

A fogszuvasodás a leggyakoribb krónikus gyermekkori betegség, amely ötször gyakoribb, mint az asztma, és sokkal gyakoribb, mint a szénanátha.

  • A fogszuvasodás a leggyakoribb krónikus gyermekkori betegség.

  • Évente több millió iskolai órát veszítenek a gyermekek világszerte fogászati problémák miatt.

  • A két és három év közötti gyermekek 20 százalékának van legalább egy szuvas foga, mielőtt fogorvoshoz kerül négy- vagy ötéves korában.

  • A gyermekek 50 százalékának van fogínygyulladása.

Ilyen statisztikai adatok mellett, egyre fontosabb, hogy gyermekeink szájápolására nagyobb hangsúlyt fektessünk.