FELNŐTTKOR

A fogászati implantátumok tisztítása

Image - A Fogászati Implantátumok Tisztítása - Main article banner
MEGOSZTÁS

A fogászati implantátum időtállóságának sikere nagymértékben függ szájhigiéniájától. Most, hogy szebbé varázsolta mosolyát, biztosítsa azt is, hogy az implantátum egy életen át megmaradjon. A fogászati implantátum esetében az egyik legfőbb kockázati tényező a nem megfelelő szájhigiénia.

A fogászati implantátum kockázati tényezői

A fogakon és az ínyvonalon napközben lepedék halmozódik fel. A lepedék lerakódása következtében a káros baktériumok tönkretehetik fogait és szájürege egészségét, ami fogszuvasodáshoz és ínybetegségekhez vezethet. Mivel az implantátum beépül az állkapocsba, elengedhetetlen az implantátum stabilitása a szájüregben, ebben pedig a fogínyvonal egészségének megőrzése segíthet.

Előfordulhat, hogy néhányan az implantátum beültetése után fájdalmat éreznek. A fogak és a fogíny kíméletes tisztítása segíthet enyhíteni vagy elkerülni a kellemetlen érzést.

A fogászati implantátum utógondozása

Mint minden sebészeti beavatkozás esetén, az implantátumnak is időre van szüksége a gyógyuláshoz. A gyógyulási folyamat felgyorsítása érdekében kövesse fogorvosa utasításait, és vigyázzon, nehogy bármivel irritálja a műtét helyét! A fogászati implantátum utógondozása általában a következőkből áll:

  • Pihenés

  • Antibiotikum szedése

  • Fogmosás puha sörtéjű fogkefével

  • A dohányzás, illetve a nehezen rágható és savas ételek fogyasztásának elkerülése

A fogászati implantátum tisztítása

A fogorvosa tanácsokat is adhat a fogászati implantátum tisztításával kapcsolatban. A legtöbb esetben az implantátumot ugyanúgy kell kezelni, mint a saját fogakat. A fogászati implantátumok megfelelő tisztításához a következőket javasoljuk:

  • Mosson fogat naponta kétszer!

  • Váltson elektromos fogkefére, mint például az Oral-B® Genius, amely érzékeny üzemmóddal és nyomásszabályozóval rendelkezik, ezáltal fogmosás közben kíméletes a fogakkal és a fogínnyel, de kíméletlen a lepedékkel!

  • Használjon fogselymet legalább naponta egyszer!

  • Látogasson el rendszeresen fogorvosához professzionális fogtisztítás és ellenőrzés céljából!

Az implantátumok ápolása és az általános szájhigiénia fenntartása könnyen beilleszthető a mindennapos szájápolási rutinba. Mindig kövesse fogorvosa utasításait, hogy fogai, fogínye és implantátumai erősek és egészségesek maradjanak!

Forrás: https://www.authoritydental.org/dental-implant-aftercare https://www.oralsurgeryteam.com/surgical-instructions/after-care-instructions/dental-implant-surgery/ https://theimplantcentre.com/patient-care-costs/patient-care/dental-implant-aftercare/