FELNŐTTKOR

Fájdalmas a fogászati implantátum?

Image - Fájdalmas A Fogászati Implantátum? - Main article banner
MEGOSZTÁS

A fogászati implantátum tartós fogpótlás, amelynek egyik célja a szebb mosoly kialakítása. Helyreállító megoldásként a fogászati implantátum több, mint egyszerű kozmetikai kezelés. Az implantátum ugyanúgy néz ki és érzésre is olyan, mint a saját fog, miközben segít megőrizni a szájüreg általános egészségét.

Mennyire fájdalmas a fogászati implantátum?

Mint minden sebészeti beavatkozásnál, enyhe kellemetlenségre ez esetben is lehet számítani. Akik viszont már átestek fogászati implantációs beavatkozáson, arról számoltak be, hogy a beavatkozás során vagy annak következtében alig vagy egyáltalán nem tapasztaltak kellemetlenséget vagy fájdalmat.

Fájdalmas a fogászati implantátum műtét?

A fogászati implantátum behelyezését gyakran foghúzás és a fogíny bemetszése előzi meg. Ezalatt helyi érzéstelenítést alkalmaznak, így a betegek csak nagyon enyhe kellemetlen érzésről számolnak be a folyamat során. Egyes betegek azonban azt állították, hogy maga a foghúzás fájdalmasabb volt, mint az eljárás többi, azután következő része.

Fájdalom a fogászati implantátum műtét után

A fogíny és a szájüreg azon részén, ahová az implantátumot behelyezték, a műtét után egy ideig enyhe fájdalomérzet jelentkezhet. A fogorvos javasolhatja, hogy az esetleges fájdalmat kezeljék vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval.

Ha a fájdalom súlyosbodik, esetleg fertőzésre utaló tüneteket vagy idegkárosodást észlel, azonnal keresse fel fogorvosát! Bár ez ritkán fordul elő, de a következő szövődményekhez vezethet:

  • Fertőzés

  • Fogkárosodás

  • Idegkárosodás

  • Implantátum kilökődése

  • Arcüreg problémák

  • Allergiás reakció a felhasznált anyagokra

Ezek a gyakran kisebb természetű problémák egy fogorvosi kezeléssel könnyen orvosolhatók.

Implantátumok ápolása műtét után

Ha nem biztos abban, hogyan kell ápolni a fogászati implantátumot, az általános szabály az, hogy ápolja úgy, mint a saját fogait. Mosson fogat naponta kétszer, használjon fogselymet legalább egyszer, és évente menjen el fogorvosához ellenőrzésre!

A fogíny egészségének és a fogak erejének megőrzése érdekében váltson elektromos fogkefére a precízebb tisztításért! Emellett a fogíny ápolására tervezett antibakteriális szájvízzel történő öblögetés kivédheti a fertőzéseket és eltávolíthatja a káros baktériumokat.

Forrás: https://oralb.com/en-us/oral-health/life-stages/adults/implants-vs-dentures https://www.webmd.com/oral-health/qa/how-painful-are-dental-implants https://www.sharecare.com/health/dental-implant-oral-health/dental-implant-procedure-painful