FELNŐTTKOR

Professzionális fogtisztítás a fogorvosnál

ADP - Professzionális fogtisztítás a fogorvosnál - img article banner
MEGOSZTÁS

A legtöbben félünk a fogorvosnál tett látogatástól, és elhalasztjuk a rutinszerű fogászati ellenőrzéseket, például a fogtisztítást. Amit azonban sokan nem tudunk, hogy a fogtisztítás egy egyszerű, gyors és fájdalommentes eljárás, amely segíthet megelőzni a száj- és fogbetegségeket.

A fogtisztítás áttekintése

A rutinszerű fogászati ellenőrzés során a dentálhigiénikus elvégzi a fogtisztítást. A fogtisztítás során speciális eszközökkel eltávolítja a lepedéket és a fogkőlerakódásokat.

Amikor eszünk vagy iszunk, az ételeinkből származó savak, cukrok és részecskék egy vékony biofilmréteget képeznek a fogainkon, amely végül megszilárdul és lepedéket okoz. A túl sok lepedék növelheti a baktériumok számát, amelyek fogíny- és fogbetegségeket okozhatnak.

Míg a rendszeres fogmosás és a fogselyem használata segíthet megelőzni a lepedék gyors felhalmozódását, az évente kétszer végzett rutinszerű fogtisztítás hatékonyan eltávolítja ezt a felhalmozódást, különösen a nehezen hozzáférhető területeken, és hosszabb ideig tartja rendben a szájhigiéniát.

A fogorvosi látogatás előtt

A fogorvosi látogatás előtt mindenképpen mosson fogat. Az ételmaradékok eltávolításával megkönnyítheti a fogorvos munkáját – arról nem is beszélve, hogy gyorsabb lesz!

Ha a fogorvos látogatása nyugtalanítja, gondoskodjon arról, hogy előző este sokat aludjon, és próbálja ki a légzőgyakorlatokat vagy a meditációt.

Ne feledje, ha halogatja a fogorvosi vizsgálatot, veszélyeztetheti a szájürege egészségét, ezért ha nagyon fél a fogászati beavatkozásoktól, látogassa gyakrabban a fogorvosát.

A fogászati szűrővizsgálat menete

Fogorvosa vagy dentálhigiénikusa egy kis tükör segítségével ellenőrzi fogait és fogínyét a gingivitisnek (fogínygyulladásnak) nevezett fogínybetegség jelei miatt, és megnézi, hogy van-e szuvasodás a fogain, illetve vannak-e egyéb fogászati problémái.

Ha nem mutatkoznak fogászati problémák, a dentálhigiénikus a fogak tisztításával folytatja.

Fogkőeltávolítás és polírozás: Fogkő és lepedék eltávolítása

A dentálhigiénikus speciális eszközökkel távolítja el a lepedéket és a fogkőlerakódásokat. Bár ezek az eszközök ijesztően néznek ki (és hangzanak), úgy tervezték őket, hogy megvédjék fogait, és eltávolítsák a lepedéket és a fogkövet anélkül, hogy a fogait vagy a fogínyét károsítanák.

Professzionális fogtisztító eszközök

Az ultrahangos műszereket a fogkőmaradványok lebontására használják. Ezek a motoros műszerek magas hangokat keltenek, és azokat általában hűsítő permettel kombinálva használják, amely szintén segít a lepedék eltávolításában.

A kaparók és kürettek kézi eszközök, amelyeket az ultrahangos eszközök után használnak a fogak között megmaradt apró lepedéklerakódások eltávolítására.

A fogak polírozása

Miután a lepedék- és fogkőmaradványokat eltávolította, a dentálhigiénikus egy kis forgó motoros kefés eszköz segítségével polírozza a fogakat.

Ezt a fogpolírozási eljárást egy enyhén csiszoló hatású, fluoridot tartalmazó fogászati pasztával végzi, amely segít eltávolítani a szennyeződéseket, így a fogak sima érzetűek és fényesek lesznek.

A fluoridos kezeléssel végzett polírozás nem csak tisztábbá varázsolja fogait, hanem a leheletét is frissíti és segít elkerülni a fogszuvasodást.

Fogtisztítás fogmosással és fogselyemmel

A fogorvosok ideális esetben azt javasolják, hogy minden étkezés után tisztítsa meg a fogait, de ha ez nem lehetséges, akkor reggelente és este lefekvés előtt.

Legalább 2 percig mosson fogat, ügyelve arra, hogy minden területet lefedjen.

Fogtisztítás elektromos fogkefével

Az oszcilláló-forgó technológiát alkalmazó elektromos fogkefék jobb szájhigiéniai eredményeket biztosíthatnak, mivel a mozgás felfogja a fogakat, és több fogterületet érhet el vele.

Az elektromos fogkefével való fogtisztításhoz kövesse az alábbi lépéseket:

  • Tegyen egy borsónyi mennyiségű fluoridos fogkrémet a fogkefére.

  • Koncentráljon egyszerre 1-2 fogra, összesen 30 másodpercig kvadránsonként.

  • Az első fogak mögötti részek tisztításához döntse meg függőlegesen a fogkefét, így könnyebben elérheti a fogak közötti teret.

Fogselyemmel történő fogtisztítás

A fogselyem rendszeres használata biztosítja, hogy a lepedék és a fogkő ne rakódjon le a fogak közé. Többféle fogselyem létezik, többek között fogselymező vagy fogköztisztító pálcika, szatén fogselyem és fogköztisztító szalag.

A helyes fogselymezéshez kövesse az alábbi lépéseket:

  • Ha szatén fogselymet vagy fogköztisztító szalagot használ, szakítson le egy körülbelül 45 cm (18 hüvelyk) hosszú darabot, hogy minden egyes fognál egy tiszta szegmens maradjon a helyén.

  • Tekerje a fogselymet az egyik kéz mutató- vagy középső ujja köré, és egy kisebb darabot a másik kéz mutató- vagy középső ujja köré, és csúsztassa a fogselymet úgy, hogy a fogak közét tisztítsa.

  • A fogselymet cikcakkos mozdulatokkal mozgatva csúsztassa fel-le a fog és a fogíny vonalán.

Fluoridos kezelés a fogak számára

A fluorid a csontokban és a fogakban természetesen megtalálható ásványi anyag, amely segít megőrizni a fogak egészségét. A legtöbb fogkrém fluoridot tartalmaz, mert segít remineralizálni a meggyengült fogzománcot, csökkenti a káros szájüregi baktériumok szaporodását és visszafordítja a fogszuvasodás korai jeleit.

Ezért a fogorvosok azt javasolják, hogy a fogakat fluoridos fogkrémmel tisztítsuk, és ha hajlamosak vagyunk a szuvasodásra, használjunk fluorid alapú szájvizet is.

Egyéb fogászati szűrési eljárások

Amikor fogorvosi időpontot foglal, fogorvosa fogászati röntgenfelvételt is készíthet, hogy megnézze, vannak-e rejtett károsodások, például szuvasodás a fogak között vagy a meglévő tömések alatt, letört bölcsességfogakkal kapcsolatos problémák vagy ciszták.

Ha a röntgenvizsgálat eredményei azt mutatják, hogy fogászati problémái vannak, a fogorvosa kezelést javasolhat.

GYIK

Fájdalmas a fogtisztítás?

A professzionális fogtisztításnak fájdalommentesnek kell lennie. Ha fájdalmat vagy kellemetlen érzést tapasztal, azonnal értesítse fogorvosát, mivel ő meg tudja határozni a fájdalom forrását.

Mennyi időnek kell eltelnie két látogatás között?

A fogorvosok azt javasolják, hogy évente legalább kétszer keresse fel a fogorvosi rendelőt. Szájüregi egészségétől függően javasolhatják, hogy gyakrabban látogasson el, ezért mindig kövesse a szakember tanácsát.

Ehetek a fogtisztítás után?

Ha a fogtisztítási eljárás fluoridos kezelést tartalmazott, a fogorvosok és a dentálhigiénikusok azt javasolják, hogy evés vagy ivás előtt várjon legalább 30 percet. Ez azért van, hogy a kezelés teljes mértékben kifejthesse a hatását.

Mit csinál a dentálhigiénikus?

A dentálhigiénikusok nyújtják az elsődleges megelőző szájegészségügyi szolgáltatásokat, és ők a fog- és szájbetegségek megelőzésének elismert szakértői. Különösen az olyan gyakori krónikus betegségek, mint a fogszuvasodás és a fogínybetegségek megelőzése terén. A megelőző fogászati kezelésre a klinikai beavatkozás és a fogak egészségügyi edukációja révén összpontosítanak.

Források hivatkozásai:

https://www.webmd.com/oral-health/dental-visit-adult

https://www.healthline.com/health/dental-oral-health/what-happens-during-a-tooth-cleaning