FOGLEPEDÉK ÉS FOGKŐ

Mi az a lepedék (plakk) és fogkő, és hogyan lehet eltávolítani?

MEGOSZTÁS

A lepedék egy rendkívül ragadós, a színtelentől a halványsárgáig terjedő árnyalatokban előforduló, a fogakon rendszeresen képződő biofilmréteg.

Mi az a foglepedék?

A nyál, az élelmiszer és a folyadékok kombinációja baktérium-lerakódásokat hoz létre, amelyek a fogak és a fogíny találkozásánál gyülemlenek fel.

A plakk (lepedék) savat termelő baktériumokat tartalmaz, amelyek megtámadják a fogzománcot, és károsíthatják a fogínyt. Ha nem történik kezelés, a károsodás végleges lehet. Ha nem távolítják el a felgyülemlett plakkot, mineralizáció mehet végbe, melynek során foltok és fogkő alakul ki. A szájhigiénés problémák közül számos esetben a kiinduló ok a plakkban keresendő. A plakk eltávolításának leghatékonyabb módja az elektromos fogkefe használata.

Mi az a fogkő?

A fogkő egy olyan sárgás-barnás színű lerakódás, amely a plakk/lepedék mineralizációjával keletkezik a fogakon. A fogkő-lerakódásra való fogékonyság egyénenként rendkívül változó. Általában az életkor előrehaladtával fogékonyabbá válik az adott személy arra, hogy fogkő képződjön a fogain.

A lerakódott fogkő erősen feltapad a fogzománcra, és csak fogorvosi kezeléssel lehet ezt a fogkövet eltávolítani. Ha plakk/lepedék vagy fogkő lerakódások jeleit észleli, azonnal forduljon szakorvoshoz. Otthon a házilagos fogkőeltávolítás nem lehetséges.

A Oral-B Tartar Protection Mouthwash szájvize az egyik legjobb helyezést érte el a hasonló termékek rangsorában, mivel képes elősegíteni a fogkő lerakódását és a fogromlást a friss lehelet biztosítása mellett.

Image - Mi az a lepedék (plakk) és fogkő, és hogyan lehet eltávolítani? - 1