FOGFEHÉRÍTÉS

Fogelszíneződés: kiváltó okok, eltávolítás és fehérítés

Fogelszíneződés: kiváltó okok, eltávolítás és fehérítés article banner
MEGOSZTÁS

Hogyan történik a fogfehérítés?

A fogfehérítés kétféle módon történik: először a fogak külső rétegén, valamint a fogzománc alatt képződött foltok eltávolítása, majd pedig az újabb foltok képződésének megakadályozása révén. A fogfehérítő eljárás a meglévő foltok eltávolításából, a fogfehérítő tisztításból és a jövőbeni foltok kialakulása elleni védelemből áll.

Hogyan történik a folteltávolítás?

A fog külső rétegén képződött foltok eltávolítása kémiai és fizikai eljárással történik, abrázió és vegyi oldás segítségével. Ezek az eljárások eltávolítják vagy semlegesítik a zománc külső rétegén keletkezett foltokat, így a fogfehérítést követően a fogak fényesebbek és fehérebbek lesznek.

A zománc alatt megbúvó, makacs foltok eltávolításához fehéríteni kell a fogfelszínt. A fehérítés kémiai eljárással történik, melyben a foltmolekulák oxidációja révén távolítják el a fogakat megszínező anyagot. A különféle fogfehérítő eljárások során eltérő mennyiségű fehérítő hatóanyagot - vagyis hidrogén-peroxidot - alkalmaznak, így szabályozható a fogak elérni kívánt fehérsége.