FOGFEHÉRÍTÉS

Ha fiatalos, egészségesebb mosolyt szeretne, próbálja ki az alábbi trükköket!

MEGOSZTÁS

A képes magazinokat lapozgatva makulátlan gyöngyfogsorok mosolyognak vissza ránk. Ha bekapcsoljuk a tévét, a fogfehérítő reklámok mosolygó szereplőit látjuk, egytől-egyig csillogó, fehér fogsorral. A boldog mosolyok kultúrája épül körülöttünk. A jó hír ebben az, hogy a megfelelő szájhigiénia segítségével az egészséges, magabiztos mosoly kialakítása egyszerűbb, mint gondolnánk! Először is azt kell megértenünk, hogy a fogak természetes módon magukon hordozzák az életkor jeleit. Ha belegondolunk abba az igénybevételbe, amelyet egy fogsornak ki kell bírnia (például naponta háromszor megerágni az ételeket), akkor nem csodálkozhatunk azon, ha a hófehér kis gyöngyszemek veszíteni kezdenek fényükből. De egy kicsi gondoskodással és adott esetben egy kis fogászati segítséggel visszanyerhető a fiatalos, egészséges mosoly.

Ha fiatalos, egészségesebb mosolyt szeretne, próbálja ki az alábbi trükköket!

Fordítsunk figyelmet a fogmosás alapjaira!

Talán már számtalanszor hallotta, azonban fontossága miatt emlékeztetőül mégegyszer: Fogmosás, fogmosás, fogmosás! A fogmosás eltávolítja a fogak felületére lerakódó lepedéket. Bár a fogászati ismereteink és eszközeink sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben, a napi kétszeri fogmosás és a fogselyem egyszeri használata még mindig a legjobb védekezési mód a fogszuvasodás és a fogíny problémái ellen.

Fedezzük fel a fogmosás titkát!

Amit esetleg még nem tudtunk: Az Amerikai Fogorvosok Szövetségének (ADA, American Dental Association®) ajánlása alapján legalább három-négy havonta cseréljük le a fogkefénket. Egy másik jó tanács: Kerüljük a túlzottan erősen végzett fogmosást! Az erős sikálás következtében megkophat a fogzománc.

Hófehér ragyogás

A legjobb, ha a fehér fogsor visszanyerésének munkálatait a fogorvosnál kezdjük el. A rendszeres (az ADA ajánlása alapján félévente legalább egyszeri) fogorvosi tisztítás csodákra képes. A fogfehérítés céljának elérésében a fogfehérítő fogkrém is nagy segítségünkre lehet. Az otthoni fogfehérítéshez keressük egy kémiai fehérítő anyagok nélküli terméket (az egyetlen kereskedelmi forgalomban kapható fogfehérítő fogkrém típus az ADA elfogadottsági pecsétjével).

Tartósabb változtatásokkal is próbálkozhatunk

Önt is érdekelhetik az esztétikai fogászat megoldásai, mint például a bondozás, a héj, vagy a zománc kiegyenlítése. A bondozással eltakarható az elszíneződés és helyrehozható a fog csorbulása. A fogra huzatként illeszkedő héjjal kezelhetők a hézagok és a tartósan elszíneződött fogak. Az egyenetlen fogak sima élvonalának kialakítására pedig jó megoldás a fogzománc kiegyenlítése. Mindig is születnek új, egyre kisebb beavatkozással járó termékek és eljárások, ezekről rendszeresen érdeklődjön fogorvosánál.

Válogassuk meg a nassokat!

Célszerű a napi étrendünktől kiiktatni az édességeket és a cukrozott üdítőket! A bakteriális, filmszerű lepedékréteg folyamatosan képződik fogaink felszínén. A cukros ételek és üdítők hatására pedig ezek a baktériumok savat termelnek, melyek rongálják a fogzománcot, ez pedig fogszuvasodáshoz vezethet. Ha édességre vágyunk, fogyasszuk azt desszert gyanánt, utána pedig mossunk fogat!

Óvjuk ajkainkat!

A győztes mosolynak az egészséges fogak mellett van egy másik fontos eleme: mégpedig az érzéki ajkak! Az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) ajánlása alapján érdemes legalább 15 napvédő faktoros ajakápolót használnunk, ha kimegyünk a napsütésre. Lehetőleg olyan terméket keressünk, mely az UV-A és az UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújt.

Gyakorlat teszi a mestert

Az előbbiekhez tegyük azt is hozzá, hogy nem feltétlenül az otthoni fogfehérítéstől és a tökéletes fogsortól lesz kedves a mosolyunk. Sok múlik viselkedésünkön is. Ha magabiztosnak érezzük magunkat, magabiztosabbnak is nézünk ki. Sokat számít a helyes testtartás is, ezért húzzuk ki magunkat! Járásunk legyen céltudatos. Ha rámosolygunk valakire, nézzünk mindig a szemébe! Nem kell hozzá sok idő, hogy megtapasztaljuk: minél többet mosolygunk, annál jobb lesz a közérzetünk!