FOGÉRZÉKENYSÉG

A legjobb fogkrém érzékeny fogakra

MEGOSZTÁS

A fogérzékenység vagy más néven dentin-hiperszenzitivitás olyan kellemetlen, nyilalló érzet, amely elsősorban evés vagy ivás alkalmával jelentkezik. Élete során szinte mindenki találkozik ezzel a kellemetlen érzéssel, ezért ha Ön is tapasztalt már fogérzékenységet, azzal nincs egyedül. Szerencsére a kezelésére számos módszer létezik, ezért írásunkban most az egyéni igényeknek leginkább megfelelő, érzékeny fogakhoz és fogínyhez tervezett fogkrémeket ismertetjük.

Fogérzékenység: áttekintés

A fog belsejét a szerves fogbél, vagy más néven „pulpa” tölti ki, ebben futnak a fogat tápláló véredények és idegek. A pulpát dentin veszi körül, amely kemény ásványi anyagokból épül fel. A dentint több ezer nagyon vékony üreg hálózza be, az úgynevezett tubulusok. A tubulusok a fog belső, élő szöveteiből a külső fogzománcba vezető csatornákként szolgálnak. A fogkorona külső rétegét a rendkívül erős fogzománc alkotja, amely az egész emberi szervezet legkeményebb anyaga. A fognak csak a fogínyből kiálló részét veszi körül, a fogíny alatt található foggyökeret nem fedi; azt, a cement nevű anyag burkolja.

A fogérzékenységet többnyire az okozza, hogy a vékony tubulus csatornák fedetlenül maradnak, így a külső hatások irritálják őket. Egy egészséges fog tubulusait fedi a fogíny, a foggyökérnél a cement, illetve a fog külső koronájánál a fogzománc rétege.

A tubulusok felszínre kerülésének elsődleges oka a fogíny visszahúzódása, illetve a fogzománc vagy a cementréteg megkopása. A lepedékben található baktériumok fogínyproblémákat például gyulladást idézhetnek elő, melynek következtében az íny bepirosodik és megduzzad. Kezelés hiányában a fogíny és a foggyökér közötti szövetek meggyengülhetnek és leválhatnak. Ez, idővel az úgynevezett periodontitisz kialakulásához vezet: az íny elválik a fogtól, és visszahúzódik a foggyökér irányába. A felszínre kerülő foggyökeret védő cementréteg (amely kevés bé ellenálló, mint a fogzománc) megbomlik, és a tubulusok felszínre kerülése miatt a fedetlen, apró csatornák fogérzékenységi panaszokat okoznak.

A fogérzékenységet enyhítő fogkrém kiválasztása

A fogérzékenység elleni fogkrémek kifejezetten az ilyen típusú panaszok kezelését célozzák. Többnyire kálium-nitrátot vagy ón-fluoridot tartalmaznak a fogérzékenység megszüntetésére, hogy a fogmosás alig, vagy egyáltalán ne járjon kellemetlen érzéssel.

A nyilalló érzet kétféle alapvető módon csillapítható: az érzőidegek elzsibbasztásával és a tubulusok apró, fedetlen nyílásainak elzárásával. Az alább felsorolt fogérzékenység elleni hatóanyagok a legtöbb embernél jól beválnak.

A fogérzékenységet enyhülését elősegítő hatóanyagok

A Legjobb Fogkrém Érzékeny Fogakra