EGYÉB

Az állkapocscsont csontvesztése: Miről is van szó, és tippek a megelőzéséhez

MEGOSZTÁS

Mi is ez?  

Amikor a fogakat körülvevő és alátámasztó csont összezsugorodik, a fogak kilazulhatnak vagy elmozdulhatnak, és rések keletkezhetnek a fogak és az íny alatti zsebek között. Az állcsont fogvesztést vagy fogeltávolítást követően összezsugorodik és meggyengül, amennyiben nem pótolják a fogat.  

Hogyan történik a csontvesztés?  

A fogakat alátámasztó csont elvesztése az állkapocsban leggyakrabban a parodontális betegség, más néven fogínybetegség miatti fogvesztés után következik be. Ha a plakkbaktériumok felhalmozódnak a fogain és az ínyén, és Ön vagy fogorvosa nem távolítja el azokat rendszeres időközönként, az ínybetegséghez vezethet.  

Az ínybetegségek előfordulása gyakoribb idős korban, de bármely életkorban és bárkit érinthet. A csontvesztés egyéb okai a balesetek miatt fellépő trauma, a dohányzás és ritka esetekben a helytelen táplálkozás.  

Milyen jelek utalhatnak csontvesztésre?  

Ha azt észleli, hogy a fogai elmozdultak, meglazultak, nagyobb rések alakultak ki a fogai között, vagy az ínye összezsugorodott, akkor lehetséges, hogy csontvesztés történt a fogai körül vagy az állkapocscsontjában.  

Hogyan állítható meg a csontvesztés az állkapocsban?  

Azonnal forduljon fogorvoshoz, ha úgy érzi, hogy a fogai vagy az állkapcsa körül csontvesztés korai tünetei jelentkeznek. Megfelelő parodontális terápia (fogkőeltávolítás és gyökérfelszín tisztítás) és fegyelmezett szájhigiénés szokások segítségével megállíthatja az ínybetegségeket, sőt a csontok egy része akár vissza is nőhet.  

Az íny visszahúzódása esetén számos kezelési lehetőség létezik, ezért jobb, ha megkérdezi a fogorvosát, hogy melyik a megfelelő az Ön számára. A csontvesztés súlyosságától függően a fogak közötti hézagok kitöltésére fogászati ​​implantátumok is választhatók. 

Megelőzés  

A csontvesztés megelőzésének legjobb módja, ha nem feledkezünk meg a helyes fogmosási és fogselyem használati szokásokról. Egy jó elektromos fogkefe kicsi kerek fejjel több lepedéket távolíthat el, mint egy kézi fogkefe, s ez hasznos megelőző intézkedés lehet a csontvesztés és a kapcsolódó problémák ellen.