EGYÉB

Mi az a száraz fogmedergyulladás?

Szájfájdalom a száraz fogmedergyulladás article banner
MEGOSZTÁS

Foghúzást követően fogorvosa bizonyára megemlíti majd Önnek az úgynevezett száraz fogmedergyulladást. Ez akkor fordul elő, ha fogeltávolítás után a helyén képződő vérdugó megsérül vagy nem formálódik megfelelően, így nem tudja ellátni védő funkcióját.

Bár a száraz fogmedergyulladás fájdalommal jár, előfordulása nem túl gyakori – tanulmányok szerint az emberek körülbelül 1,8%-át érinti foghúzást követően. Általában elkerülhető, ha követi fogorvosa vagy szájsebésze utókezelési tanácsait.

Száraz fogmedergyulladás esetén előfordulhat, hogy ennek látható jelei is vannak a foghúzás helyének közelében, illetve erős fájdalomhullámok is jelentkezhetnek ugyanott.

A száraz fogmedergyulladás kialakulásának okai

 • Étel vagy ital által okozott baktériumszennyeződés a beavatkozás után

Az ételmaradékok beszorulhatnak a fogmederbe, és a szájüreg baktériumaival együtt ez a vérdugó lebomlását okozhatja, ez pedig megzavarja a gyógyulási folyamatot. Ezért javasolják a fogorvosok, hogy fogeltávolítás után egy ideig ne egyen és ne igyon.

 • Fogkefe vagy idegen tárgyak okozta sérülések

Közvetlenül a beavatkozás után ezek fizikailag megzavarhatják a vérdugóképződést vagy annak elmozdulásához vezethetnek, ez pedig lelassíthatja a gyógyulási folyamatot.

 • A dohány és a nikotin hatásai

A füst által okozott szájszárazság mellett a nikotin csökkenti a szájüreg vérellátását is, ami befolyásolja a vérdugóképződést.

 • Fogamzásgátló tabletták

A szájon át szedett fogamzásgátlókban lévő magas ösztrogénszint befolyásolhatja a szájüreg gyógyulási folyamatát, és egyes esetekben száraz fogmedergyulladást okozhat.

A száraz fogmedergyulladás tünetei

A fogmedergyulladás jelei, melyekre érdemes odafigyelni, a közvetlenül műtét után jelentkező fájdalom, illetve az alábbi másodlagos jelek, melyeket ugyancsak javasolt figyelni:

 • Hiányzik a vérdugó a fogmederből és látható a csont: Ha a műtét után nem képződik vérdugó.

 • Fájó vagy lüktető fájdalom az ínyben vagy az állkapocsban: Három nappal a fogeltávolítás után a fájdalomnak szűnnie kell, és fájdalomcsillapítókkal kezelhető kell legyen. Az ennél hosszabb ideig tartó lüktető érzés a száraz fogmedergyulladás árulkodó jele.

 • Az üres fogmederből áradó kellemetlen szag és rossz szájíz: A fogmedergyulladás másik gyakori jele a kellemetlen szájszag és a szájban megmaradó kellemetlen íz.Ha ez antibakteriális öblögető (például szájvíz) használata után is fennáll, azonnal keresse fel fogorvosát vagy szájsebészét!

 • Az arc további részeire is kisugárzó fájdalom: A műtéti területen fellépő lüktető fájdalom mellett a száraz fogmedergyulladásra utaló másik gyakori tünet a fülben, a szemben, a halántékban vagy a nyakban jelentkező fájdalom.

A száraz fogmedergyulladás kezelése

 • A fogmeder tisztítása:

Az elsődleges módja a száraz fogmedergyulladás kezelésének, amelyet a fogorvosok általában javasolni szoktak, az érintett terület tisztán tartása az ételmaradékok és baktériumok eltávolítása érdekében. Ez segíthet enyhíteni a fogmedergyulladás okozta fájdalmát.

 • Gyógyszeres tampon elhelyezése:

Fogorvosa, illetve szájsebésze a fogmeder kitisztítását követően gyógyszeres tampont is alkalmazhat, hogy kitöltse vele a fogmedret.

 • Fájdalomcsillapítók, például aszpirin vagy ibuprofen szedése:

Enyhe fájdalom esetén a száraz fogmeder otthoni kezelése kezdődhet enyhe fájdalomcsillapítással vagy az érintett terület hideg borogatásával (kívülről).

 • Vényköteles fájdalomcsillapítók szedése:

A száraz fogmedergyulladás következtében fellépő tartós és intenzív fájdalom esetén fogorvosa erősebb fájdalomcsillapítót is felírhat.

 • Szájhigiénia:

Tartsa tisztán a területet: óvatosan öblögessen sós vízzel vagy antibakteriális szájvízzel!

A száraz fogmedergyulladás megelőzése

Bár a fogmedergyulladás megelőzése nem mindig lehetséges, ám néhány egyszerű tanács betartásával növelheti a vérdugó kialakulásának esélyét, amely megvédi a fogmedret a foghúzás után, és lehetővé teszi annak gyógyulását.

 • Szívószál mellőzése:

Ha szeretné tudni, hogyan lehet megelőzni a fogmedergyulladás kialakulását, az egyik leggyakoribb válasz az, hogy kerülje azokat az idegen tárgyakat, amelyek megzavarhatják a vérdugó képződését.A szívószál használatakor kifejtett szívóerő kimozdíthatja a vérdugót, ezáltal száraz fogmedergyulladást okozhat.

 • Megfelelő szájhigiénia:

A száraz fogmedergyulladás elkerülése érdekében fogorvosa vagy szájsebésze bizonyára tanácsokkal látja majd el a megfelelő szájhigiénével kapcsolatban. Antibakteriális szájvizes öblögetés, majd elektromos fogkefével és antibakteriális, például ón-fluoridos fogkrémmel való gyengéd fogmosás javasolt, miután a vérdugó már kialakult.

 • A dohányzás kerülése:

A dohányzás a dohánytermékekben található vegyi anyagok miatt komoly kockázatot jelent a fogmedergyulladás kialakulására. Ezenkívül az intenzív belégzés is gyakran megzavarhatja a vérdugó képződését. A fogorvosok azt tanácsolják, hogy fogeltávolítás után körülbelül három napig kerüljük a nikotintartalmú termékeket.

 • Pépes ételek fogyasztása:

Foghúzás után egyen pépes, lágy ételeket, mint a joghurt vagy a krumplipüré. Amint gyógyul a szájüreg – általában a második napon –, visszatérhet a szilárdabb ételekhez.

GYIK

A száraz fogmedergyulladás meggyógyul magától?

Fogorvosa javasolhatja, hogy a gyulladás gyógyítása érdekében először próbálkozzon otthoni kezeléssel: tartsa a területet tisztán, és kerülje a vérdugó irritációját! Általában körülbelül egy hét alatt meggyógyul természetes úton is.

Mennyi idő telik el, amíg kiderül, hogy fogmedergyulladásom van?

Foghúzást követően az új üreg (fogmeder) azonnal gyógyulásnak kell induljon, így a száraz fogmedergyulladás tüneteinek már a műtét utáni első napokban jelentkezniük kell.

Mikor nyugodhatok meg, hogy nincs a fogmedergyulladásom?

Ha a műtét utáni napokban kialakul a vérdugó, nem kell a száraz fogmedergyulladás miatt aggódnia. Ha nem alakul ki, a gyógyulási folyamat körülbelül egy hétig tart.

Hogyan kezeljük a száraz fogmedergyulladást otthon?

Ha úgy gondolja, hogy fogmedergyulladásban szenved, azonnal keresse fel fogorvosát vagy szájsebészét! Kövesse fogorvosa vagy szájsebésze utókezelési tanácsait: ügyeljen a megfelelő szájhigiéniára, valamint a beavatkozást követő napokban kerülje a szívószál használatát, valamint a dohányzást!

Források:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/dry-socket-symptoms-and-treatment

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/dry-socket

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326170

https://www.colgate.com/en-us/oral-health/wisdom-teeth/dry-socket-more-painful-than-thhe-tooth-extraction

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-socket/symptoms-causes/syc-20354376

https://www.medicinenet.com/dry_socket_overview/article.htm