EGYÉB

Mi az a bruxizmus? A fogcsikorgatás tünetei, okai és kezelése

ADP - Mi az a bruxizmus? A fogcsikorgatás tünetei, okai és kezelése - img article banner
MEGOSZTÁS

Ébredt már reggelente fájó állkapoccsal, és elgondolkodott azon, hogy miért? Ha rágás közben is hallott már pattogó és kattogó hangokat, akkor a bűnös a fogcsikorgatás lehet. A fogcsikorgatás vagy összeszorítás szakkifejezése a bruxizmus.

Az alvási bruxizmus a szakkifejezés arra, amikor álmában csikorgatja a fogait. Nehéz megállapítani, hogy éjszaka csikorgatja-e a fogait, de az állkapcsában vagy a nyakában jelentkező fájdalom jelezheti, hogy akaratlanul is összeszorítja a fogait az alvási ciklusa alatt.

Az egész éjszakán át tartó fogcsikorgatás helyett az alvási bruxizmusban szenvedők alvás közben rövid ideig tartó rágómozgásokat és fogcsikorgatást tapasztalnak, és ez nem feltétlenül fordul elő minden éjszaka.

A bruxizmus szintén nagyobb valószínűséggel fordul elő gyermekeknél és tinédzsereknél, mint felnőtteknél, és a csecsemőket és kisgyermekeket már akkor érintheti, amikor a fogaik elkezdenek kibújni. Az enyhe kellemetlenségeken túl a fogcsikorgatás fogkárosodást okozhat, és a fogak elmozdulásához vezethet.

A fogcsikorgatás (bruxizmus) tünetei

Mivel a fogcsikorgatás gyakran alvás közben jelentkezik, előfordulhat, hogy nem is tud róla. Ez azt jelenti, hogy fontos megértenie, milyen jelekre kell figyelnie a fogcsikorgatásnál. Az alábbi listából megismerheti a bruxizmus leggyakoribb tüneteit, amelyekre érdemes odafigyelnie:

A fogcsikorgatás egyik legfontosabb tünete a fogzománc kopása; ezt a fogorvos is észreveheti. Azt is észlelheti, hogy a fogak letöredeztek vagy lekoptak, és rágás közben nagyobb az érzékenységük.

Az állkapocs ízületeinek és az azt körülvevő izmoknak a merevsége és fájdalma gyakran az állkapocs-összeszorítás tünete.

Az éjszakai felébredés vagy az alvási nehézségek, a fejfájás és az arcfájdalom szintén gyakori tünet.

A bruxizmus okai

Talán elgondolkodik azon, hogy miért csikorgatják az emberek a fogaikat? A bruxizmus leggyakoribb okai között a stressz, a szorongás vagy a düh érzése szerepel.

Ezen okok mellett a fogcsikorgatás okai közé tartozhatnak a meglévő fogászati problémák is, mint például a hiányzó vagy törött fogak, vagy ha a harapása nem igazodik megfelelően..

Az olyan gyógyszerek, mint például az antidepresszánsok néha okozhatnak fogcsikorgatást, és ez olyan betegségek kezelésére használt gyógyszerek mellékhatása is lehet, mint a Huntington- vagy a Parkinson-kór.

Hogyan lehet abbahagyni a fogcsikorgatást?

A fogorvosok a fogcsikorgatás okaitól függően különböző kezeléseket javasolhatnak arra vonatkozóan, hogyan lehet abbahagyni a fogcsikorgatást vagy az állkapocs összeszorítását.

A fogcsikorgatás leállításának gyakori módja a fizikai védelem, például a szájvédő. A szájvédők vagy szájsínek gátat képeznek a fogai között, és biztosítják, hogy az állkapcsára nehezedő nyomás egyenletesen oszoljon el. A fogcsikorgatás elleni fogvédők megvásárolhatók, de a legjobb eredmény érdekében általában fogorvosnak kell beigazítania ezt.

Stressz okozta bruxizmus esetén a fogcsikorgatás megelőzésének leghatékonyabb módja az lenne, ha az aktuális stressz kiváltó okait szüntetné meg. E stresszforrások kezelésének módjai lehetnek a relaxációs gyakorlatok, masszázsok vagy egyszerűen egy jó éjszakai alvás. Pszichológiai kezelést is igénybe vehet, például terápiát vagy tanácsadást.

Ha tehát kíváncsi arra, hogyan lehet természetes módon abbahagyni a fogcsikorgatást alvás közben, próbálja ki a fent leírt kezelések mindegyikét, amelyek gyógyszerek nélkül is lehetségesek. Ha azonban a bruxizmus okozta fájdalomtól vagy duzzanattól szenved az állkapcsában, egy gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító, például az ibuprofen némi enyhülést hozhat.

Fogcsikorgatás gyermekeknél

A fogcsikorgatás gyermekeknél gyakoribb, mint a felnőtteknél, és gyakran egybeesik azzal az idővel, amikor a tejfogaik kihullanak. Ha azonban gyermeke ötéves kora után is csikorgatja a fogait, a szakértők azt javasolják, hogy vigye el gyermekét egy fogászati ellenőrzésre.

A gyermekek fogcsikorgatásának okai olyan fájdalmakra adott válaszok is lehetnek, mint a fogfájás vagy a fogzás. A fogak helytelen elhelyezkedése is vezethet ahhoz, hogy kisgyermeke csikorgatja a fogait. Ha gyermeke hajlamos a hiperaktivitásra, vagy történetesen stresszel küzd, szintén nagyobb valószínűséggel mutathatja a bruxizmus tüneteit.

A gyermeke fogcsikorgatásának a megelőzésére több egyszerű megoldást is kipróbálhat. Csökkentse a stressz-szintjét egy megnyugtató lefekvési rutinnal, gondoskodjon arról, hogy gyermeke egészséges, kiegyensúlyozott étrendet kövessen, és hogy sok vizet igyon, mivel a gyermekeknél a kiszáradás is a fogcsikorgatás oka lehet.Ha ezek a tippek nem működnek, a végső lépés egy olyan éjjeli fogvédő legyen, amelyet gyermeke fogaihoz formáznak.

Források hivatkozásai:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bruxism/symptoms-causes/syc-20356095

https://www.webmd.com/oral-health/guide/teeth-grinding-bruxism

https://www.nhs.uk/conditions/teeth-grinding/