EGYÉB

Mélyharapás, alulharapás és keresztharapás – minden, amit a témában tudni érdemes

tökéletes fogsorrend a megfelelő harapáshoz article banner
MEGOSZTÁS

Csakúgy, mint a fogak és a fogíny, az állkapocs is fontos szerepet játszik a szájüreg egészségében. Ha az alsó és felső fogsora megfelelően illeszkedik, akkor valószínűleg eszébe sem jut a probléma – azonban bármilyen harapási rendellenesség hatással lehet a rágás módjára, valamint az általános egészségi állapotra.

Ha a fogak tökéletes vonalban állnak, akkor a felső fogsor kissé takarja az egész alsó fogsort. Ha azonban a felső vagy épp az alsó fogsor előrébb áll, akkor mélyharapásról, alulharapásról vagy keresztharapásról beszélünk.

Fogzománcának és általános szájhigiéniájának védelme érdekében jó, ha ismeri a harapási rendellenességek jeleit, és tisztában van azokkal a megoldásokkal, amelyeket fogorvosa javasolhat a mélyharapás vagy az alulharapás korrigálása érdekében.

Mi az a mélyharapás, és mi okozza?

Ha fogorvosa megemlíti, hogy a felső elülső fogai előrébb helyezkednek el, mint az alsók, akkor Önnél is mélyharapás áll fenn. A legtöbb esetben ez enyhe elmozdulás, ám súlyos mélyharapás is előfordulhat.

A fogak mélyharapás pozícióba rendeződésének okai lehetnek örökletesek, vagy összefügghetnek a korai életkorban kialakuló orális szokásokkal.

1. Genetika

Mivel a mélyharapást leggyakrabban az állkapocs vagy a fogak mérete és alakja okozza, ezért a leggyakoribb oka a szájüreg örökletes anatómiája.

2. Fogcsikorgatás

A fogcsikorgatás gyakrabban fordul elő gyermekeknél, és a hüvelykujj bizonyos életkoron túli szopása mellett ezek a szokások az állkapocs elcsúszásához vezethetnek, és az állkapocs fejlődésével mélyharapási problémát okozhatnak.

3. Szájon át történő légzés

A szájon keresztül történő légzés az orrjáratok elzáródásának a jele. Ez változásokat eredményezhet az arckoponya megfelelő növekedésében, majd a mélyharapáshoz hasonló hibás záródást okozhat.

4. Gyermekkori szokások

A mélyharapás gyermekkorban fellépő okai közé tartozik a hüvelykujj szopása, a fogak nyelvvel való lökdösése, a cumizás három éves kor felett is, valamint az elhúzódó, csecsemőkoron túli cumisüveg-használat.

Hogyan korrigálható a mélyharapás?

Fogorvosa, ha korrigálni szeretné a mélyharapását, valószínűleg fogszabályozó szakorvoshoz küldi Önt, aki az alábbi kezeléseket javasolhatja:

1. Fogszabályozó

Az ideális időszak fogszabályozó használatára mélyharapás esetén a 10 és 14 év közötti kor. Van rá esély, hogy a harapási rendellenesség felnőtt korban is korrigálható, bár a kezelés akkor hosszabb ideig tarthat. Ha ezt a korrekciós módszert választja, fontos a jó szájhigiénia fenntartása a kezelési időszak alatt, és érdemes utánajárni, hogy melyik a legjobb elektromos fogkefe a fogszabályozó körüli terület tisztításához.

2. Műtét

Ha a helytelen záródás állkapocs- vagy csontrendszeri problémákhoz kapcsolódik, fogszabályozó szakorvosa mélyharapás műtétet javasolhat az eltérés korrigálására. Súlyos fogtorlódás esetén fogeltávolítás is javasolható a mélyharapás kezelésére, műtéttel egybekötve.

3. Szájpadlás-gyorstágító (RPE)

Ha a mélyharapásnak csontrendszeri oka van, akkor gyakran olyan fogszabályozó készülék használata javasolt, amely a fogak mögé illeszthető. Folyamatos gyengéd nyomást gyakorol, hogy a csontot és a fogakat kifelé mozdítsa.

4. Headgear típusú kiegészítő

Tinédzser kor előtt headgear típusú kiegészítőt használnak az állkapocs mobilitásának növelésére, és gumiszalaggal rögzítik a fogszabályozóhoz. Egész nap viselni kell, hogy megváltoztassa az állkapocs helyzetét, és elkerülhető legyen a műtét.

Mi az alulharapás, és mi okozza?

Ha az alsó állkapcsa messzebbre nyúlik ki, int a felső fogai, akkor fogorvosa valószínűleg alulharapást fog megállapítani. Ez a helytelen záródás lehet enyhe, ám ha az alsó állkapocs eltérése súlyos, az rágási vagy beszédbeli nehézségeket okozhat, és a szájat, illetve arcot érintő fájdalmat is generálhat.

1. Genetika

Az alulharapás leggyakrabban öröklött probléma, mivel nagyobb valószínűséggel alakul ki, ha egy másik családtag is ezzel a rendellenességgel él.

2. Szájon át történő légzés

A szájon keresztül történő légzés az orrjárat elzáródásának a jele. Ennek következtében az arckoponya-növekedése megváltozhat, ez pedig alulharapáshoz hasonló helytelen záródást eredményezhet.

3. Gyermekkori szokások

Az alulharapás gyermekkorban fellépő okai közé tartozik a hüvelykujj szopása, a fogak nyelvvel való lökdösése, a cumizás három éves kor felett is, valamint az elhúzódó, csecsemőkoron túli cumisüveg-használat.

4. Egyéb

Az alulharapáshoz kapcsolódó egyéb okok közé tartozik az atipikus nyelés, a nyelv mérete és a hormonális egyensúlyhiány.

Problémák alulharapás esetén:

1. Fájdalom

Az alulharapás nem természetes állkapocshelyzete következtében szokatlan terhelés éri az állkapcsot és a környező ízületeket, ami fájdalmat okozhat.

2. Rendezetlen fogazat

Mivel a harapás során nem egyenletes a terhelés, ezért az alulharapás megterhelheti harapását rágás közben.

3. Rágási nehézségek

Egy másik ok, amiért a fogorvosok gyakran javasolják az alulharapás korrekcióját, az az, hogy nehézségeket tapasztalhat az étel rágása és lenyelése során.

4. Megváltozott arcforma

Az alulharapás állkapocshelyzete drámaian befolyásolhatja az arc megjelenését, így esztétikai problémát is okozhat. A megváltozott arcforma, a krónikus diszkomfortérzet és az olyan következmények, mint a beszéd- vagy légzési nehézségek együttes hatásai miatt sokan keresik az alulharapás-korrekciós kezeléseket.

Hogyan korrigálható az alulharapás?

Az alulharapás korrekcióját szinte mindig fogorvosok vagy fogszabályozó szakorvosok javasolják, mivel az alulharapás magától nem áll helyre.

1. Fogszabályozó

Az alulharapással küzdő gyermekek és tinédzserek számára a fogszabályozó ideális megoldást jelent az állkapocs fejlődése során bekövetkező eltérések helyreállítására. A gyermekkoron túl az olyan módszereket, mint a foghúzás, nagyobb valószínűséggel fogják javasolni az alulharapás korrekciójára.

2. Műtét

Egy másik fogszabályozási kezelés, amelyet súlyos esetekben nagyobb valószínűséggel ajánlanak felnőtteknek, az alulharapás-műtét, amely a felső állkapcsot előrébb, az alsó állkapcsot pedig hátrább mozdítja. A fogeltávolítás is része lehet ennek a műtétnek, mivel ez enyhítheti a túlzsúfoltság okozta terhelést, és kényelmesebbé teheti az állkapcsot.

3. Szájpadlás-gyorstágító (RPE)

Ha az alulharapásnak csontrendszeri oka van, akkor gyakran olyan készülék használata javasolt, amely a fogak mögé illeszthető. Folyamatos gyengéd nyomást gyakorol, hogy a csontot és a fogakat kifelé mozdítsa.

4. Headgear típusú kiegészítő

Tinédzser kor előtt headgear típusú kiegészítőt használnak az állkapocs mobilitásának növelésére, és gumiszalaggal rögzítik a fogszabályozóhoz. Egész nap viselni kell, hogy megváltoztassa az állkapocs helyzetét, és elkerülhető legyen a műtét.

Mi az a keresztharapás, és mi okozza?

Keresztharapás esetén a felső fogsor a száj mindkét oldalán az alsó fogsoron belül helyezkedik el.

1. Genetika

Ha a keresztharapás csontrendszeri- vagy fogászati eredetű, akkor valószínűleg a genetika áll a háttérben. A keresztharapásnak azonban vannak más közvetett, illetve viselkedésen és életmódon alapuló okai is.

2. Szájon át történő légzés

A szájon át történő légzésnek a szájpadlás helyzetére és a fogak fejlődésére gyakorolt hatása a fogak keresztharapási rendellenességéhez vezethet.

3. A maradó fogak késleltetett áttörése

Ha a tejfogak késve hullanak ki, vagy a maradó fogak késve bújnak elő, az állkapocs mindkét esetben elülső keresztharapási helyzetbe kerülhet, hogy ezt kompenzálja.

4. Gyermekkori szokások

Végezetül pedig, a gyermekkori szokások, mint például a hüvelykujj huzamosabb ideig tartó szopása, szintén hozzájárulhatnak a keresztharapásos fogazat kialakulásához.

Hogyan korrigálható a keresztharapás?

1. Clear aligner (például Invisalign)

A hagyományos fogszabályozókkal ellentétben a Clear aligner teljesen áttetsző, és a sín a fogak körvonalához van formázva. Bizonyos esetekben ideális megoldás lehet keresztharapásra.

2. Fogszabályozó

A keresztharapás kezelése a jobban észrevehető, hagyományos bracketekkel történő fogszabályozással is lehetséges.

3. Szájpadlás-gyorstágító (RPE)

Ha keresztharapásának csontrendszeri oka van, akkor gyakran olyan fogszabályozó készülék használata javasolt, amelyet a fogak mögé illesztenek. Ez folyamatos, gyengéd nyomást gyakorol, hogy a csontot és a fogakat kifelé mozdítsa.

4. Állkapocsműtét

Súlyosabb tünetekkel küzdő felnőtteknél, az állkapocs helyes beállítására keresztharapás-műtét javasolt.

Források: https://www.aaoinfo.org/blog/what-is-a-deep-bite/

https://bhamorthodontics.com/overbites-underbites-crossbites-understanding-difference/

https://www.healthline.com/health/crossbite

https://uihc.org/health-topics/surgical-treatment-correct-bad-bite-frequently-asked-questions