EGYÉB

Foghúzás – menete, kockázatok, utókezelés és felépülés

Foghúzás után gondosan mosson fogat article banner
MEGOSZTÁS

Ha már megvan az időpontja a foghúzásra, felmerülhet Önben a kérdés, hogy mire számíthat.Bár maradó fogaink egész életünkön át elkísérhetnek, több tényező is szükségessé teheti egy fog eltávolítását. Elsőre ugyan kissé ijesztőnek tűnhet, ám a foghúzás rutineljárás a fogorvos vagy szájsebész számára. A kezelés előtt és az utókezelés során érdemes néhány tanácsot megfogadnia annak érdekében, hogy a foghúzást követő gyógyulási folyamat kényelmes és zökkenőmentes legyen.

A foghúzás okai

Akár Ön, akár fogorvosa észleli a problémát, amely kezelésre szorul, a fog eltávolítására azért van szükség, hogy megelőzzék a fogak jövőbeni romlását. Mielőtt fogorvosa felállítaná a konkrét diagnózist, olyan tünetek jelentkezhetnek, mint például a fogfájás. A leggyakoribb indokok, amelyek miatt szükség lehet a fog eltávolítására, a következők:

  • Fertőzött bölcsességfog. Ez a fajta fertőzés nagyobb valószínűséggel fordul elő a bölcsességfogakban, mint a többi fogban, mivel ez a terület nehezen hozzáférhető, és a baktériumok vagy ételmaradékok itt könnyebben megtapadnak.

  • Túlzsúfolt fogsor – foghúzásra a fogszabályozó kezelés részeként is szükség lehet.

  • Olyan károsodott (szuvas) fog, amely nem menthető; súlyosan fertőzött vagy sérült.

Hogyan készüljünk fel a foghúzásra?

A foghúzásra való felkészülés keretében a fogorvos általában röntgenfelvételt készít a problémát okozó fogról.

A foghúzás sebészeti beavatkozás, és szinte minden esetben helyi érzéstelenítésben végzik. Fontos, hogy tájékoztassa fogorvosát arról, ha jelenleg valamilyen gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt szed, illetve ha gyógyszerérzékeny.

A foghúzás szövődményeinek elkerülése érdekében arról is tájékoztassa fogorvosát, ha bármilyen alapbetegsége van, például cukorbeteg, máj- vagy pajzsmirigybetegségben szenved, magas vérnyomása, csípőprotézise (vagy bármilyen egyéb protézise), illetve immunkárosodása van.

Azt is érdemes tudni, hogy a műtét előtt és/vagy után is felírhatnak Önnek antibiotikumot. Az orvos által figyelembe vett tényezők közé tartozik a beavatkozás időtartama, mértéke és a fertőzés foka.

A foghúzás menete

Ha fogeltávolítás előtt áll, felmerülhet Önben a kérdés, hogy mennyi ideig tart a foghúzás? Egy rutin foghúzás mindösszesen 20-30 percet vesz igénybe, több fog esetén foganként további 15 perccel lehet számolni.

Egyszerű foghúzás

A fogeltávolítási beavatkozásoknak két fő típusa van, az egyiket egyszerű foghúzásnak nevezik, mivel a látható fogakra irányul, és általában fogorvos végzi.

Sebészeti foghúzás

A bonyolultabb fogeltávolítási eljárás a sebészeti foghúzás (más néven szájsebészeti kisműtét). Bonyolultságát az adja, hogy ebben az esetben előfordulhat, hogy az érintett fog részben vagy egészben beágyazódott az állkapocsba, vagy „egybeforrt” a csonttal (ankilózis). Ezt az eljárást nagy valószínűséggel szájsebész szakorvos végzi, mivel bemetszést kell végezni az ínyen, és néhány csontrész eltávolítására is szükség lehet.

A foghúzás szövődményei

Ha fogorvosa fogeltávolítást javasol, tájékoztatni fogja Önt a foghúzást követően előforduló tünetekről, mint például a duzzanat. Ezen túlmenően további komplikációk is felmerülhetnek. A továbbiakban megvizsgáljuk, hogyan lehet a legjobban kezelni őket.

Mi az a száraz fogmedergyulladás?

Jó, ha tudja, hogy a száraz fogmedergyulladás a foghúzás utáni leggyakoribb szövődmény. Miután eltávolítanak egy fogat, a gyógyulási folyamat része a vérdugóképződés, valamint egy új védőréteg is kialakul a fogmeder felett. Ha ez nem történik meg, akkor a száraz fogmedergyulladás tüneteit fogja tapasztalni, mivel a fogmeder szabadon marad.

A száraz fogmedergyulladás tünetei

A fogmedergyulladás fő tünete az intenzív fájdalom az eltávolított fog alatti csontban, továbbá a száraz fogmeder esetleges gyulladása és fertőzése diszkomfort érzést okozhat. Ha tapasztalt már nagyfokú fogérzékenységet, akkor ismeri az érzést, hiszen a fogmedergyulladás tünetei hasonlóak. Kisugározhat távolabbi területekre is, és jellegzetes, kellemetlen szagot áraszthat.

Hogyan kerüljük el a száraz fogmedergyulladás kialakulását

Számos útmutatást kell betartani a foghúzási beavatkozás után:

  • Ne érintse meg a területet a nyelvével vagy az ujjaival, mert ez megakadályozhatja a védő vérdugóréteg kialakulását!

  • A sós vizes öblögetés segíthet tisztán tartani a szájüreget, miközben gyógyul. Kerülje a dohányzást és a szívószállal történő ivást!

  • A szívószál használata kimozdíthatja a vérdugót, és megzavarhatja a gyógyulási folyamatot.

Foghúzás-utókezelési tanácsok

Amellett, hogy minimalizáljuk a száraz fogmedergyulladás kialakulásának kockázatát, van még néhány jó tanács, amit foghúzás után érdemes szem előtt tartani:

  • Kerülje a szájvizet és a szájöblítőket, mivel ezek irritációt okozhatnak a foghúzást követő gyógyulás során, továbbá a műtét után legalább egy napig ne fogyasszon forró ételeket!

  • A foghúzást követő 2. naptól a legjobb utókezelési tanács az, hogy minden étkezés után öblögessen enyhén sós vízzel.

  • Végezetül pedig, amíg szájürege gyógyul, kerülje az elektromos fogkefe használatát, hogy vérdugó képződhessen az érintett területen! Használhat esetleg gyermekfogkefét, amelynek kisméretű feje és rendkívül puha sörtéi gyengéd és könnyen irányítható fogmosást tesznek lehetővé.

Források:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/pulling-a-tooth-tooth-extraction

https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/tm6328

https://www.healthline.com/health/tooth-extraction-aftercare

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25909940/