EGYÉB

Leukoplakia – okok, tünetek és kezelés

ADP - Leukoplakia – okok, tünetek és kezelés - img article banner
MEGOSZTÁS

A leukoplakia egy olyan állapot, amely jellemzően szürke vagy fehér foltokat okoz a száj belsejében. Ezek általában a fogínyen, a szájpadláson vagy a nyelven jelennek meg. Ez a száj reakciója a száj belsejében lévő nyálkahártya folyamatos irritációjára. A dohányzás vagy a dohányrágás a leukoplakia leggyakoribb kockázati tényezője, bár más irritáló anyagok is kiválthatják ezt a betegséget.

A leukoplakia enyhe esetei nem veszélyesek, és maguktól vagy a megváltozott életmódbeli szokások hatására elmúlhatnak. A leukoplakia súlyosabb esetei azonban rákot megelőző elváltozásnak nevezhetők, amikor a szájszövetben nagyobb valószínűséggel alakul ki rák.

A szigorú szájhigiéniai rutin, beleértve a rendszeres fogmosást, fogselymezést és szájöblítést, segíthet csökkenteni a leukoplakia jövőbeli súlyosbodásának az esélyét.

Mik a leukoplakia tünetei

A szájüregi leukoplakia leggyakoribb jelzője egy vagy több szürke vagy fehér folt a szájban, amelyek enyhén kiemelkednek, és amelyek megjelenése fokozatosan változik.

A szájüregi leukoplakia elváltozásai személyenként eltérőek lehetnek. Nem ritka, hogy az állapot miatt szürke lesz a nyelv, vagy fehér pöttyök jelennek meg az ajkakon – másoknál azonban fehér foltok alakulhatnak ki a fogínyen, a nyelven, a szájpadláson vagy az orcák belsejében.

Szőrös leukoplakia

A szájüregi szőrös leukoplakia a nyelv oldalán lévő, vastag és/vagy szőrös megjelenésű, kiemelkedő elváltozás. Leggyakrabban gyenge immunrendszerrel rendelkező embereknél fordul elő.A HIV-fertőzés gyakran okozza ezt az állapotot, ezért fontos, hogy az aggasztó tüneteket minél hamarabb megbeszélje orvosával.

 • Fehér vagy szürke szín

A szájpenész szintén fehér vagy szürke foltokat eredményez a szájban, bár ezek általában lekaparhatók, míg a leukoplakia-foltok nem.

 • Vastag, kemény, kiemelkedő felület

A leukoplakia egyes esetei lapos megjelenéssel kezdődnek, de idővel fokozatosan vastagabbá és keményebbé válnak.

 • Vörös foltok

Minél hamarabb beszéljen az orvosával, ha a száj belsejében kiemelkedő, vörös leukoplakia-foltokat észlel, mivel ezek az elváltozások nagyobb valószínűséggel rákot megelőző elváltozásokra utalnak.

Mik a leukoplakia okai?

Bár a leukoplakia oka nem tisztázott, számos kapcsolódó kockázati tényező létezik.

 • Dohányzás vagy dohánytermékek rágása

A dohánytermékeket rendszeresen használó embereknél hatszor nagyobb a valószínűsége, hogy szájüregi leukoplakia alakul ki.

 • Alkoholfogyasztás

Az erős alkoholfogyasztás a következő leggyakoribb kockázati tényező, amely a leukoplakiához társul: az erős alkoholfogyasztóknál nyolcszor nagyobb valószínűséggel alakul ki ez az állapot.

 • Szájüregi daganat

Ha nem kezelik, a leukoplakia egyes esetei szájüregi rákhoz vezethetnek. A leukoplakiával élők mintegy 5%-ánál vannak rákos vagy rákot megelőző elváltozásra utaló jelek. A szifiliszes leukoplakia az állapot egy másik ritka változata, amely szájüregi rákhoz kapcsolódik, és amelyet a szifilisz, egy szexuális úton terjedő betegség okoz.

 • Rossz szájhigiénia

A fogmosás vagy a fogkrém használatának elmulasztása növeli a szájüregi leukoplakia kialakulásának kockázatát, és ha dohányzással párosul, akkor a kockázat még nagyobb.

 • Irritáció a száj belsejében

A rosszul illeszkedő műfogsor, a szabálytalan fogsor vagy az arc belső felének megszokott harapdálása irritálhatja a szájnyálkahártyát, és növelheti a leukoplakia kockázatát.

A leukoplakia kezelése

A legtöbb ember számára a leukoplakia hatékony kezelése magában foglalja a nyálkahártyán lévő irritáció forrásának eltávolítását. A leukoplakia kezelési lehetőségei a következők:

 • A dohányzás abbahagyása

A leukoplakia egészséges fiatal felnőtteknél a dohányzás abbahagyása után mindössze hat héttel fokozatosan elhalványulhat és eltűnhet, bár idősebbeknél ez 8–12 hónapig is eltarthat.

 • A leukoplakiás foltok eltávolítása

A vörös és pettyes leukoplakiát vagy az állapot egyéb rákot megelőző/rákos formáit el kell távolítani. Ez történhet krioszondával (a foltok lefagyasztásával), szikével történő eltávolítással vagy lézeres kezeléssel.

 • A szájban lévő irritáció forrásának megszüntetése

Ha új, megfelelően illeszkedő műfogsort kap, vagy fogszabályozást végeztet a fogorvosával, az csökkentheti vagy megszüntetheti a leukoplakiát okozó szájüregi irritációt.

 • Vírusellenes gyógyszerek

A HIV által okozott szőrös leukoplakia kezelhető a felírt vírusellenes gyógyszerekkel.

 • Helyi alkalmazású kenőcsök

Podophyllum gyantaoldatot vagy retinolsavat írhat fel a fogorvos vagy az orvos, és Ön is alkalmazhatja, bár a kezelés abbahagyása a tünetek visszatérését eredményezheti.

Bár a leukoplakia legtöbb esete nem súlyos, és akár magától is elmúlhat, a leukoplakia felfedezése a nyelven vagy a száj más területein nyugtalanító érzés lehet. Ha a tünetek nem múlnak el, beszéljen fogorvosával a leukoplakia kezelési lehetőségeiről.

A leukoplakia megelőzése

 • Egészséges táplálkozás – antioxidánsokban gazdag ételek

Ha szeretné megelőzni a leukoplakia kialakulását, próbáljon meg több friss, antioxidánsokban gazdag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Az antioxidánsok ugyanis csökkentik a leukoplakiát és az egyéb betegségeket okozó szövetkárosodás esélyét. Nagy mennyiségű antioxidáns található az áfonyában, a brokkoliban, a sárgarépában és még a burgonyában is!

 • Hagyja abba a dohányzást

A dohányzásról való leszokás a legjobb dolog, amit a szájürege és az általános egészségéért, valamint a leukoplakia kockázatának csökkentéséért tehet.

 • Korlátozza az alkoholfogyasztást

A nagymértékű alkoholfogyasztást általában a napi 4+ alkoholos ital elfogyasztása jelenti, és ez növelheti a leukoplakia kockázatát.

 • A jó szájhigiénia fenntartása

A rendszeres fogmosás fogkrémmel az egyik módja annak, hogy megelőzze a leukoplakiát, valamint a rossz leheletet, a fogszuvasodást és számos szájüregi betegséget.

GYIK

 • Hogyan kezelhető a leukoplakia otthon?

A leukoplakia otthoni kezeléséhez kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást, amelyek az állapot két fő kockázati tényezőjét jelentik.

 • Mennyire súlyos a leukoplakia?

Míg a leukoplakia legtöbb esete enyhe és magától elmúlik, a súlyos esetek rákhoz vezethetnek, vagy súlyos egészségügyi problémákkal járhatnak.

 • Mi a szőrös leukoplakia?

A szájüregi szőrös leukoplakia a nyelv oldalán lévő, vastag és/vagy szőrös megjelenésű, kiemelkedő elváltozás, amely gyenge immunrendszerrel, például HIV-vírussal hozható összefüggésbe.

Források hivatkozásai:

https://dermnetnz.org/topics/oral-leukoplakia/

https://www.healthline.com/health/leukoplakia

https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-leukoplakia