EGYÉB

Szájszárazság éjszaka: tünetek, okok és megelőzés

ADP - Szájszárazság éjszaka: tünetek, okok és megelőzés - img article banner
MEGOSZTÁS

Éjszakánként szájszárazsággal ébredt? Miközben egy pohár vízért nyúl, talán azon tűnődik, honnan ered ez a kellemetlen és irritáló érzés. Lehet, hogy csak alkalmanként érinti Önt, de ha folyamatosan előfordul, akkor fogászati problémává válhat.

A nyálhiányt mindig figyelemmel kell kísérni, mivel a nyál alapvető fontosságú a szájüregünk egészségéhez és a szájszárazság napközben is hatással lehet Önre. A szájszárazság – ha tartósan fennáll – fokozott mértékű lepedékhez, rossz lehelethez és rágási vagy nyelési nehézségekhez is vezethet.

Mi okozza az éjszakai szájszárazságot?

Az első dolog, amit tudnunk kell, hogy szervezetünk természetes módon kevesebb nyálat termel este, mivel nem emésztünk sok ételt, így a száj valószínűleg szárazabb lesz éjszaka. Szájszárazságot akkor is tapasztalhatunk, ha nyitott szájjal alszunk.

Ha bármilyen orrdugulása van, az is arra kényszerítheti, hogy a száján keresztül lélegezzen, ami valószínűbbé teszi az éjszakai torokszárazságot. Az orrdugulást okozhatja betegség vagy allergia, és háziorvosa tanácsot tud adni a krónikus vagy szezonális betegségek megfelelő kezeléséről.

A cukorbetegek a vérükben és a nyálukban megnövekedett glükózszint miatt hajlamosabbak a szájszárazságra, ami az orcák és a nyelv szájpenészfertőzésének a kockázatát is hordozza.

Az éjszakai szájszárazság egyéb gyakori okai közé tartoznak:

  • Dehidratáció

  • Gyógyszerek, beleértve a vérnyomáscsökkentőket, antidepresszánsokat, antihisztaminokat és szorongásoldó szereket

  • Kemoterápia és más sugárzáson alapuló kezelések

  • Dohányzás

Hogyan előzheti meg a szájszárazságot alvás közben?

Örülni fog, ha megtudja, hogy számos lépést tehet a szájszárazság megelőzésére alvás közben.

1. Igyon vizet

Ha naponta 2–3 liter vizet iszik, szervezete hidratált marad, és javul az általános egészségi állapota. Mivel a kiszáradás a szájszárazság egyik fő oka, tartson egy pohár vizet az ágya mellett, hogy meg tudja inni, ha szomjasnak érzi magát ébredéskor. Kerülje a koffeint! Bár nem feltétlenül okoz kiszáradást, enyhén vízhajtó hatású!

2. Mosson fogat fluoridos fogkrémmel

Ha szájszárazságban szenved, fontos a jó szájhigiénia fenntartása. Keressen olyan fogkrémet, amely nemcsak a szuvasodás ellen véd, hanem antibakteriális hatású ón-fluoridot is tartalmaz.Az antibakteriális fogkrém segít semlegesíteni a baktériumok savát, védi a fogakat és a fogínyt, valamint a rossz lehelet ellen is hat.

3. Használjon szájvizet

A szájvíz is hatékony gyógymódot kínál a szájban lévő baktériumok elpusztítására, a szájüreg hidratálására, és ha lefekvés előtt használja, akkor arra is, hogy megelőzze az éjszakai szájszárazság tüneteit. Többféle alkoholmentes szájvíztípus is kapható, és a választásnál fontos szempont, hogy az alkohol gyakran súlyosbíthatja a szájszárazság tüneteit.

4. Kerülje a fűszeres ételeket

A túlzottan fűszeres vagy sós ételek kellemetlenséget okozhatnak annak, aki szájszárazsággal küzd. A fűszeres ételek kapszaicint tartalmaznak, amely fájdalmat vált ki, és égő érzést okoz a szánkban. Ha meg akarja előzni a szájszárazságot alvás közben, kerülje a chilipaprikát, valamint a nyers fokhagymát, a gyömbért és a hagymát tartalmazó ételek fogyasztását.

5. Használjon párásítót a szobájában

A száraz levegő a légzésünket is befolyásolhatja, ezért ha párásítót használunk a szobánkban, az segít megelőzni a szájszárazságot. Az antihisztaminok és az orrdugulást megszüntető szerek is vezethetnek a szájszárazság érzéséhez alvás közben, ezért érdemes kipróbálnia, hogy egy ideig kerüli ezeket.

Mikor forduljon orvoshoz a szájszárazsággal

Ha műfogsort visel, akkor különösen érezheti az éjszakai szájszárazság okozta kellemetlenségeket. A szájszárazság ahhoz vezethet, hogy a műfogsor a fogínyéhez dörzsölődik. Ha ezt tapasztalja, keressen fel egy fogorvost vagy egészségügyi szakembert, aki a gyógyszerek változtatását vagy egyéb megoldásokat javasolhat.

A szájszárazság történetesen az alvási apnoe egyik fő tünete is. Az obstruktív alvási apnoe szindróma néven ismert állapot veszélyes is lehet, mivel alvás közben a légzés leáll, majd újraindul. Ha egyéb tüneteket is észlel, például hangos horkolást, valamint extrém fáradtságot és fejfájást napközben, akkor érdemes orvoshoz fordulnia.

Források hivatkozásai:

https://www.healthline.com/health/dry-mouth-at-night#What-causes-dry-mouth-at-night?

http://oralmedicinepacific.com/docs/whats-new/Hyposalivation-Treatment-Strategies-Complendium-Sept-2015.pdf

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327522