KISBABÁK

A babák tejfogai – a fogzás tünetei és ápolása

ADP - A babák tejfogai – a fogzás tünetei és ápolása - img article banner
MEGOSZTÁS

Elkezdtek nőni gyermeke első tejfogai? Talán még mindig a nagy napra vár, és azon morfondírozik, hogyan ápolja a baba fogait, amikor az elválasztáshoz közeledik.

A tejfogak fontos szerepet játszanak abban, hogy a gyermekek megtanuljanak rágni, mosolyogni és beszélni. A rendszeres szájápolás bevezetése egész életre szóló előnyöket alapozhat meg, attól a pillanattól kezdve, hogy a baba tejfogai megjelennek, egészen a felnőttkorig.

Mennyi idősen kezdenek kibújni a babák fogai? És mikor számíthatnak a „fogtündér” látogatására, amikor elkezdődik a fogváltás? Olvassa el a babafogak ápolásáról szóló útmutatónkat, amely tippeket tartalmaz a fogzás tüneteinek enyhítésére és hogy mire számíthat, amikor a tejfogak megjelennek.

Mikor kezdenek el fogzani a babák?

A babák nyolc és tizenkét hónapos koruk között kezdenek el fogazni. Az első tejfogak, amelyek áttörnek,a középső metszőfogak – a gyermek elülső fogai. A metszőfogak általában hat–nyolc éves korban hullanak ki.

Hamarosan elkezdenek kinőni a szemfogak (16-22 hónapos korban), majd az őrlőfogak (25-33 hónapos korban), így fokozatosan lehetővé válik, hogy gyermeke a teljes tejfogsorral az ételek szélesebb választékát élvezze. A szemfogak és a őrlőfogak körülbelül ugyanabban az életkorban, kilenc–tizenkét éves korban hullanak ki.

Arra lehet figyelmes, hogy a baba többet sír, vagy nyűgösebb lesz a fogzás idején. Ez a fogzás normális jele, és azért következik be, mert a kibújó tejfogak miatt az ínyük fájdalmas és érzékeny lesz.

A fogzás egyéb tünetei

1. A baba több nyálat termel

Megfigyelheti, hogy a baba a fogzás korában a szokásosnál többet nyáladzik. Ez a fogzás normális tünete, és csupán annak a jele, hogy nyálmirigyeik a szokásosnál keményebben dolgoznak.

2. A baba rágja a kezét

A fogzás fájdalmas érzéseket okozhat a baba számára, ami arra készteti, hogy rágja az ujjait vagy a kezét, amire összpontosíthat.

3. A baba nem tud aludni

A zavart alvás gyakran lehet a babák fogzásának következménye, ami normális, és nem tarthat tovább néhány napnál – de, ha a helyzet tartósan fennáll, kérjen tanácsot a gyermekorvosától.

Fogmosás és tejfogak

A fogzás egyben annak a jele is, hogy el kell kezdeni mosni a baba fogait. A fogszuvasodás már a fogak megjelenésekor elkezdődhet. A biztonság kedvéért a fogmosást 24 hónapos korig szülőnek vagy a gondviselőnek kell végeznie. Ezt követően gyermeke „segíthet” vezetni a fogkefét. Mindazonáltal erősen ajánlott, hogy 7 éves korig egy felnőtt segítse és felügyelje gyermeke fogmosását.

Valójában 6–7 éves kor között számíthat arra, hogy gyermeke elkezdi elveszíteni tejfogait, amelyeket fokozatosan a maradandó fogak váltanak fel. Ez a folyamat általában 10–12 éves korig tart, amikor a 2. őrlőfogak „kitörnek”, és a gyermek összes tejfoga kihullik.

Nem a fogzásból eredő tünetek

Bár némi fájdalom, irritáció vagy érzékenység normális, íme néhány, a fogzáshoz kapcsolódó tünet, amelyek gyermekorvosi kezelést igényelhetnek.

1. Láz

Ha a baba lázas, az nem a fogzás közvetlen tünete lesz. Beszéljen a gyermekorvossal, ha babának 37,5 °C-nál magasabb a láza.

2. Hasmenés

A vizes széklet és a hasmenés nem a fogzás közvetlen tünete. Kezeletlenül kiszáradáshoz vezethet, ezért tartsa szemmel a baba székletürítését, és, ha a helyzet nem javul, beszéljen gyermekorvossal.

3. Étvágytalanság

Ha a baba ingerlékenynek tűnik, vagy nincs érdeklődése az étkezések során, az étvágytalanságot jelenthet. Ez néha a fogzás során fordul elő, amikor egy tejfog „áttör”, de nem tarthat tovább öt napnál – kivéve, ha egy újabb fog van úton! Ha nem, tanácsos beszélni a gyermekorvossal.

Hogyan nyugtassuk meg a babát fogzás idején?

Ha gyermeke ingerlékeny, láthatóan kellemetlenül érzi magát, vagy szorong a fogzási szakaszban, próbálja ki ezeket a tippeket a baba megnyugtatására.

1. Masszírozza meg a baba ínyét

A tiszta ujj természetes nyugtató a baba számára. Mossa meg alaposan a kezét, és körkörös mozdulatokkal dörzsölje át az ujjával lassan a baba ínyét. Ez a nyugtató érzés segíthet megnyugtatni a babát.

2. Rágókák vagy gyűrűk

Válasszon gumiból készült, nem folyékony vagy géllel töltött játékot, és tegye hűtőbe, hogy lehűljön. Ezután bármikor előveheti, amikor a fogzás tünetei jelentkeznek, hogy a baba szopogathassa (ügyeljen arra, hogy a játékot tisztán tartsa).

3. Lehűtött teáskanál

Ha nincs fogzási játéka, a hűtött teáskanál is olyan házi gyógymód, amely ugyanolyan könnyen kezelheti a fogzási problémákat. Ha a teáskanál szépen lehűlt, finoman dörzsölje a fémet a baba ínyéhez. A hideg érzés segít enyhíteni a fájdalmat.

4. Törölje le rendszeresen a nyálat

A babák fogzás alatt gyakrabban nyáladzanak, ami enyhe arckiütést eredményezhet, ha a nyálat nem törli le. Cserélje gyakrabban a baba ruháját, és törölje le a nyálat az arcáról, hogy tiszta és száraz maradjon.

Mikor kell a gyermekemet fogorvoshoz vinnem?

A babának az első születésnapja előtt ideje ellátogatnia a fogorvoshoz. Azonban már az első fog megjelenésekor vagy a fogzási tünetek kezdetekor is elviheti. Ez nemcsak a szája egészségének megőrzését és a jó szokások kialakítását szolgálja, hanem szükség esetén tanácsot is kaphat a baba fogainak az ápolásával kapcsolatban.

Felkészülhet gyermeke első fogorvosi látogatására, ha elmeséli neki, mi fog történni, és elmondja, hogy ez egy jó élmény lesz.Próbáljon meg könyveket olvasni vagy gyermekbarát videókat nézni a fogorvosokról.Bátorítsa, hogy gyakorolja, hogyan nyissa nagyra a száját a fogorvosnál.Az első látogatás alkalmával a fogorvos valószínűleg Önt fogja a fogorvosi székbe ültetni, miközben gyermekét az ölében tartja.A fogorvos megnézi, hogyan fejlődnek gyermeke tejfogai és állkapcsa, ellenőrzi a tejfogak szuvasodását, majd megtisztítja a fogait.

Források hivatkozásai:

https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/t/teething

https://www.healthline.com/health/teething

https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/home-remedies-tips-for-treating-teething-babies/