KISBABÁK

Fogápolás csecsemőkorban - Hogyan ápoljuk megfelelően a babák fogait?

Fogápolás Csecsemőkorban - Hogyan Ápoljuk Megfelelően A Babák Fogait? article banner
MEGOSZTÁS

Noha a tejfogak előbb-utóbb kipotyognak, higiéniájuk és karbantartásuk mégis a maradandó fogak egészségének kulcsa. A szülőkben számos kérdés merülhet fel a babák szájápolásával kapcsolatban, például hogyan és mikor kell fogat mosniuk, vagy mi a teendő akkor, ha a kisbaba nem hajlandó együttműködni velünk.

Miért fontos, hogy a babák fogait is megmossuk?

A tejfogak tisztítása sok szempontból fontos. A tejfogak fontosak a maradandó fogak helyének előkészítése céljából, illetve szerepet játszanak abban, hogy a kicsik megtanuljanak rágni, beszélni és mosolyogni. A megfelelő szájhigiénia korai kialakítása elsősorban a fogszuvasodás megelőzésének céljából fontos, mind a tej- mind pedig a maradandó fogak esetében.

Ha a tejfogak szuvasodnak és eltávolításra kerülnek, a többi tejfog elmozdulhat, ezáltal csökkenhet a maradandó fogak számára szükséges hely. Azok a kicsik, akiknél nem alakul ki a megfelelő fogmosási szokás, felnőttkorban is nagyobb eséllyel szembesülnek majd a fogszuvasodás problémájával.

Tippek a kisbabák fogmosásával kapcsolatban

A fogmosást célszerű elkezdeni az első fog megjelenésével, azonban a szájápolás már ezt megelőzően is bevezethető. A tejfogak megjelenése és tisztításának különböző lépései vannak.

Újszülöttek esetében: Az etetéseket követően törölje át a kisbaba ínyét egy puha és nedves kendővel, vagy egy puha gumiból, vagy szilikonból készült, az ujjunkra húzható tisztítóeszközzel. A tisztításhoz ebben az életkorban még csak vizet használjon, fogkrémet ne!

4-6 hónapos korban: Ahogyan az első fogak megjelennek, váltson puha sörtéjű babafogkefére! Nedvesítse be a sörtéket és használjon olyan fluoridos fogkrémet, ami legalább 1000 ppm fluoridot tartalmaz. A fogmosásánál ugyanazokat a körkörös mozdulatokat alkalmazza, amelyeket a saját fogainak tisztításakor. Ügyeljen arra, hogy a baba ne nyelje le a fogkrémet, mivel valószínű, hogy kiköpni még nem fogja tudni. Épp ezért fogmosás után egyszerűen csak törölje meg a száját - a szájüregben maradt fluorid óvja a fogakat

6-24 hónapos korban: Továbbra is használjon vízzel benedvesített, puha sörtéjű fogkefét! Naponta két alkalommal - este és reggel - mossa meg a baba fogainak minden felületét, legalább 2 percen keresztül. Nem valószínű, hogy kisbabája képes lesz kiköpni a fogkrémet. Fogmosás után egyszerűen csak törölje meg a száját!