KISBABÁK

A Tejfogak Ápolása: Amikor Kibújnak És Kiesnek

A Tejfogak Ápolása: Amikor Kibújnak És Kiesnek article banner
MEGOSZTÁS

A baba fejlődésének fontos mérföldköve a tejfogak megjelenése, és természetes, hogy izgatottak vagyunk a baba új mosolya láttán. Azonban ez azt is jelenti, hogy el kell kezdeni a kisbaba fogainak ápolását. Mert a jó szájhigiénia már az első fog megjelenésekor kezdődik.

Mikor jelennek meg a tejfogak?

Az első tejfogak négy-nyolc hónapos korban bújnak ki (vagy „törnek elő”), és egészségük megőrzéséhez napi gondozásra van szükségük. A tejfogak létfontosságú szerepet töltenek be a kisbaba szájüregének egészségében. Segítenek az állkapcsot a helyén tartani, miközben a maradandó fogak tovább nőnek a fogíny alatt. Emellett utat nyitnak a maradandó fogak kiemelkedéséhez. És fontosak ahhoz is, hogy egy gyermek megtanuljon rágni, mosolyogni és beszélni. Ez azt jelenti, hogy a tejfogak gondozásának elmulasztása gyermekként és felnőttként is jelentős hatást gyakorolhat szájüregi és általános egészségi állapotunkra.

A 20 tejfog jellemzően 3 éves korra bújik ki. Azonban minden baba a saját ütemében növekszik. Ha aggódik amiatt, hogy mikor bújnak ki kisbabája tejfogai, forduljon fogorvosához.

Mi a teendő a tejfogak megjelenésekor?

Előfordulhat, hogy fogzáskor gyermeke gyakrabban sír és nyűgösebben viselkedik. Ennek az az oka, hogy a fogak áttörése miatt a fogíny érzékeny és fájdalmas lehet. Ezek a tipikus fogzási tünetek egészen egyszerűen enyhíthetők, például az íny egy tiszta ujjal vagy egy nedves gézlappal történő dörzsölésével, illetve segíthet egy fogzást könnyítő rágóka is.

A fogmosást is ideje elkezdeni. A romlás már az első fogak megjelenésekor elkezdődhet. A biztonság érdekében a fogmosást 24 hónapig a szülőnek vagy a nevelőnek kell végeznie. Ezután a gyermek már „segíthet” a fogkefe irányításában. Javasoljuk azonban, hogy a felnőttek 7 éves korig folytassák gyermekük fogmosását.

Amint a fogak megjelennek, a napi kétszeri fogmosás a csecsemő napirendjének része kell legyen oly módon, hogy az egyik fogmosás legyen a lefekvés előtti utolsó tennivaló. Az Oral-B Baby 0-2 Micimackó fogkrémhez hasonló enyhén fluoridos fogkrémmel, valamint az Oral-B Baby 0-2 Micimackó fogkeféhez hasonló, gyengéd sörtéjű, gyermekméretű fogkefével végzett fogmosás megteszi a hatását. Miután végzett, kisbabája valószínűleg nem tudja majd kiköpni a fogkrémet, ezért egyszerűen törölje le a felesleget! A fogkrém lenyelése gyomorpanaszokat vagy hasmenést okozhat. Akár fluorózishoz is vezethet, ilyenkor a szervezetben lévő túl sok fluorid fehér foltokat okoz a tejfogakon.

3 éves kortól az elektromos fogkefe, például az Oral-B 3+ elektromos fogkefe használata (Jégvarázs vagy Star Wars karakterekkel kapható) mindaddig elfogadható, amíg a szülő mossa a gyermek fogát.

Mikor vigyük gyermekünket fogorvoshoz?

A babát mindenképpen még az első születésnapja előtt, de már az első fogak megjelenésekor is elvihetjük fogorvoshoz. Ezzel gyermeke szájürege nemcsak egészséges marad, és kialakulnak a jó szokások, hanem szükség esetén tanácsot is kaphat.

Az első fogorvosi látogatásra úgy készülhet fel, hogy megbeszéli gyermekével, mi fog történni, és tudatja vele, hogy pozitív élményben lesz része. Próbáljon meg kedves gyermekfogorvosokról szóló könyveket olvasni vagy hasonló témájú videókat nézni! Bátorítsa gyerekét, hogy gyakorolja a szája nagyra nyitását a fogorvos előtt! Az első látogatás alkalmával a fogorvos valószínűleg önt a fogorvosi székbe ülteti majd úgy, hogy közben gyermekét az ölében tartja. A fogorvos ellenőrzi gyermeke fogainak és állkapcsának fejlődését, a fogak állapotát, majd meg is mossa azokat.

Hogyan tartsuk egészségesen a tejfogakat?

A napi kétszeri fogmosás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés mellett az is fontos, hogy gyermeke étrendje alacsony cukortartalmú legyen. A felnőtt fogakhoz hasonlóan a túl sok cukor gyermekeknél is lepedékképződéshez és fogszuvasodáshoz vezethet. Ajánlott, hogy főleg tejet vagy vizet igyanak; a turmixok, gyümölcslevek és üdítők cukortartalma ugyanis nagyon magas. Próbálja meg korlátozni a cukros italokat vagy rágcsálnivalókat lefekvés előtt, vagy teljes mértékben kerülje el őket, és ne fektesse le a babát cukros itallal teli cumisüveggel! Éjszaka csak vizet adjon neki!