FELNŐTTKOR

A műfogsor megszokása - Étkezés és beszéd műfogsorral

Article - A Műfogsor Megszokása - Étkezés És Beszéd Műfogsorral article banner
MEGOSZTÁS

Hogyan néz ki a műfogsor, és milyen érzés viselni?

Akik először viselnek műfogsort, gyakran érzik úgy, hogy a fogsor túlságosan kitölti az egész szájukat, hogy túl nagy, és előrenyomja az ajkakat. Ahogy kezdi megszokni a műfogsor viseletét, ez az érzés szép lassan megszűnik. Először úgy tűnhet, hogy nem illeszkedik megfelelően. Undort kelthet vagy megharaphatja vele a szája belső részét vagy a nyelvét. Felső protézis viselésekor azt is időbe telik megszokni, hogy a nyelv a fogsorhoz ér, nem pedig a szájpadláshoz. Aggodalomra semmi ok! Ezek a problémák az idő múlásával veszítenek jelentőségükből.

Teljesen természetes jelenség, hogy a műfogsorral másként érzékelünk

Mivel a műfogsor idegen test a szájban, ezért egy ideig a nyáltermelés is fokozódik. Idővel azonban ez a jelenség is alábbhagy és megszűnik. Mentolos cukorka vagy kemény cukorka szopogatásakor gyakoribb a nyelési inger. A műfogsor néhány órás viselése után fájdalom jelentkezhet a szájüregben. Ha ez nem szűnik, forduljon fogorvosához, soha ne próbálja fogsorát módosítani!

Az első étkezés műfogsorral

Noha a műfogsorhoz hozzászokni időbe telik, azonban néhány egyszerű módszerrel magabiztosabban viselhető. Ha először visel műfogsort, úgy érezheit, hogy más vele a rágás. Az étel is elveszítheti az ízét. A műfogsor viselésének megszokása közben az agy erős jelzéseket kap a műfogsorról, amelyek elnyomják az ízlelőbimbók "üzeneteit". Miután hozzászokunk a protézis viseléséhez, az agy már nem érzékeli olyan intenzíven a jelenséget, és jobban tud majd az ízlelőbimbókra összpontosítani.

A megszokás ideje alatt gondot okozhat az ételek és italok forróságának érzékelése, amely szintén gyakori jelenség azoknál, akik először viselnek műfogsort. Legyen tehát óvatos, nehogy megégesse a száját!

Étkezés műfogsorral - javaslatok

A műfogsorral történő étkezés könnyebb és örömtelibb élmény lehet az alábbiak betartása mellett:

  • Kezdetben csökkentse a fogyasztott ételek mennyiségét, és vágja apróbb falatokra azokat!

  • Megosztva rágjon: az étel egyik felét a szájüreg bal hátsó részében, míg a másikat a jobb hátsóban. Ez kiegyenlíti a fogsorra eső nyomást.

  • Kezdje az evést puha ételekkel! Ilyen például a tojás, a hal, az apróra vágott hús, a főtt zöldség és a puding. Amikor már nagyobb önbizalommal rág, áttérhet a rágósabb ételekre is, mint például a marhahús vagy a karalábé.

Beszéd műfogsorral

Mikor beszélünk, a hang az állkapocs és a koponya csontjainak rezgése által ér el a fülünköz. Műfogsor viselésekor megváltozik és felerősödik a hang, de ezt jóformán csak a fogsor viselője érzi.

Ha beszéd közben kattog a protézis, próbáljon meg lassabban beszélni és kerülni az olyan mozdulatokat, amelyek megemelik és/vagy mozgatják az alsó fogsort. Az alsó fogsor helyben tartásához az ajkak, az arc és a nyelv izmait kell igénybe venni. Először úgy tűnhet, hogy ezek az izmok megpróbálják „kinyomni” a műfogsort. Idővel egyre nagyobb gyakorlatra tehető szer és elmúlnak a beszédben keletkezett nehézségek.

Beszéd műfogsorral - javaslatok

Az alábbi javaslatok betartása megkönnyíti a beszédet műfogsor viselete mellett:

  • Mielőtt megszólalna, harapjon rá a fogsorra, és nyeljen egyet! Így a fogsor olyan pozícióba kerül, amellyel tisztábban fog tudni beszélni.

  • Gyakorolja a hangos olvasást!

  • Használjon protézisragasztót! Protézisragasztó használatával rögzíteni tudja fogsort, és a beszéd is könnyebb lesz.

A műfogsorral kapcsolatos további információkért látogasson el a dentureliving.com honlapjára!