FELNŐTTKOR

Fogászati héjak - Elvárások

Fogászati héjak - Elvárások article banner
MEGOSZTÁS

Mik azok a fogászati héjak?

A fogászati héj porcelánból vagy kompozit gyantából készült, a fogra illeszkedő, egyéni kialakítású, esztétikai célú fogfedő réteg. A fogászati héjak különösen sérült, elszíneződött vagy rosszul álló fogak esetén szépíthetik meg mosolyát. Bár a fogászati héjak leginkább kozmetikai célokat szolgálnak, esetenként fogínybetegségek kezelésére végzett, átfogó fogátalakítás keretében is felhelyezhetők.

A fogászati héjak a fog elülső felszínére felragasztott, elszíneződésálló, gyantaalapú kompozit vagy porcelán anyagú fogfedők. Az elszíneződött, deformált, vagy sérült fogakat letakarva,esztétikailag tetszetősebb megjelenést biztosíthatnak.

Mennyibe kerülnek a fogászati héjak?

A fogászati héjak ára típustól függően változó:

  • Kompozithéjak. Az úgynevezett kompozit- vagy direkt héjak már egyetlen fogorvosi látogatás keretében is felhelyezhetők a fogakra. Ezeket rendszerint öt-hét év viselés után le kell cserélni.

  • Porcelánhéjak. Ezek az indirekt héjnak is nevezett fogfedők kifejezetten az adott fogakra készülnek, ezért a művelethez két fogászati látogatás szükséges: az elsőnél a fogakat illesztik a héjakhoz, míg a második alkalommal felhelyezik a héjakat. A porcelánhéjak költségesebbek a kompozit anyagból készült változatnál, viszont 10-15 évig vagy akár még tovább is hordhatók.

A porcelánhéjak jobban ellenállnak az elszíneződéseknek, valamint természetesebb megjelenést is nyújtanak, mint a kompozit anyagból készült változatok. A kompozithéjak ugyanakkor vékonyabbak, ezért felhelyezésük során kevesebb foganyagot kell eltávolítani. Az Önnek leginkább megfelelő megoldás kiválasztásában fogorvosa segíthet.