FELNŐTTKOR

Fogászati héjak - Elvárások

Fogászati héjak - Elvárások article banner
MEGOSZTÁS

Mik azok a fogászati héjak?

A fogászati héj porcelánból vagy kompozit gyantából készült, a fogra illeszkedő, egyéni kialakítású, esztétikai célú fogfedő réteg. A fogászati héjak különösen sérült, elszíneződött vagy rosszul álló fogak esetén szépíthetik meg mosolyát. Bár a fogászati héjak leginkább kozmetikai célokat szolgálnak, esetenként fogínybetegségek kezelésére végzett, átfogó fogátalakítás keretében is felhelyezhetők.

A fogászati héjak a fog elülső felszínére felragasztott, elszíneződésálló, gyantaalapú kompozit vagy porcelán anyagú fogfedők. Az elszíneződött, deformált, vagy sérült fogakat letakarva,esztétikailag tetszetősebb megjelenést biztosíthatnak.

Mennyibe kerülnek a fogászati héjak?

A fogászati héjak ára típustól függően változó:

  • Kompozithéjak. Az úgynevezett kompozit- vagy direkt héjak már egyetlen fogorvosi látogatás keretében is felhelyezhetők a fogakra. Ezeket rendszerint öt-hét év viselés után le kell cserélni.

  • Porcelánhéjak. Ezek az indirekt héjnak is nevezett fogfedők kifejezetten az adott fogakra készülnek, ezért a művelethez két fogászati látogatás szükséges: az elsőnél a fogakat illesztik a héjakhoz, míg a második alkalommal felhelyezik a héjakat. A porcelánhéjak költségesebbek a kompozit anyagból készült változatnál, viszont 10-15 évig vagy akár még tovább is hordhatók.

A porcelánhéjak jobban ellenállnak az elszíneződéseknek, valamint természetesebb megjelenést is nyújtanak, mint a kompozit anyagból készült változatok. A kompozithéjak ugyanakkor vékonyabbak, ezért felhelyezésük során kevesebb foganyagot kell eltávolítani. Az Önnek leginkább megfelelő megoldás kiválasztásában fogorvosa segíthet.

A fogászati héjak felhelyezése

A gyantaalapú kompozithéjak felhelyezéséhez rendszerint csak egyetlen fogászati látogatás szükséges. A kerámia-, illetve porcelánhéjak felhelyezése az alábbi műveletekből szokott állni:

  • Előzetes felmérés: Várhatóan részt kell venni egy előzetes állapotfelmérésen, mely során röntgenfelvételek készülnek.

  • Előkészítés: A fogorvos a fogzománc mintegy fél milliméteres rétegének eltávolításával előkészíti a héjak helyét. Ezután lenyomatot, illetve formát készít a fogakról, amely alapján a laborban egy-két hét alatt elkészülnek a fogászati héjak.

  • Felhelyezés: Amikor a fogászati héjak elkészültek, a fogorvos ellenőrzi azok illeszkedését és színét, majd a héj jobb tapadása érdekében alapos tisztítással és érdesítéssel előkészíti az egy vagy több fog felszínét. A héjat egy speciális kötőanyaggal rögzítik a foghoz, amely ultraibolya fény hatására gyorsan megköt.

  • Fenntartás: A fogorvos rendszerint néhány héttel a beavatkozás után kontrollvizsgálatot tart a héjak elhelyezkedésének ellenőrzésére.

Ezt követően Önnek csak a napi kétszeri fogmosásból és napi fogselyemhasználatból álló, normál szájápolását kell folytatnia, a fogászati héjakat öt-tíz éven át nem kell cserélni.