Műfogsor fajták: Ideiglenes vagy állandó, pro és kontra

Műfogsor Fajták: Ideiglenes Vagy íllandó, Pro És Kontra  article banner
MEGOSZTÁS

Mi az ideiglenes/részleges protézis?

Ha a fogakat szuvasodás vagy ínybetegség következtében ki kellett húzni, és végleges protézis kerül e helyükre, akkor a fogorvos ideiglenes, "azonnali" protézist ajánlhat. Ez olyan fogprotézis, amelyet a fogak eltávolítása utáni két-három hónapban viselhet. Különösen hasznos lehet azok számára, akiknek érzékenyek a fogai és a fogínyük, hiszen nem kell fog nélkül lenniük, amíg az eltávolított fogak helye gyógyul. A megmaradt érzékeny fogak is kevésbé lesznek nyomásnak kitéve rágáskor.

Az ideiglenes protézis elkészítéséhez négy-öt fogászati látogatásra lesz szükség a foghúzást megelőzően. Az ideiglenes fogsorok alapvetően ugyanúgy készülnek, mint a véglegesek, de mivel már a húzás előtt elkészülnek, a páciens előre látja a végeredményt. Ezzel ellentétben a hagyományos protézishez a fogak kihúzása után és az ínyszövetek gyógyulása után készülnek el az öntőformák, hat-nyolc hét elteltével. Ezalatt az ínyszövetek zsugorodnak, és az ideiglenes protézis már nem fog ugyanúgy illeszkedni.

Az ideiglenes protézis költségei

Az azonnali protézis extra kiadást jelent, de amikor az összköltséget és a fizetés ütemét próbálja felmérni, akkor több lehetőség közül is választhat:

A legtöbb fogorvos elfogadja a főbb hitelkártyákat, és néhányan olyan fizetési megoldásokat ajánlanak, amelyekkel a páciens alacsony havi részletekben is fizethet a komolyabb beavatkozásokért, mint amilyen a fogak eltávolítása és a protézis elkészítése. A fizetési lehetőségek részleteiről érdeklődjön fogorvosánál! Továbbá, ha előre tudja, hogy műfogsorra van szüksége, félretehet pénzt a fogsor költségeire egy rugalmas költési számlán vagy egészségügyi célú megtakarítási számlán.

Az azonnali protézis a bonyolultabb előkészítési folyamatoknak köszönhetően költségesebb, mint a hagyományos protézis.

Azonban mivel számos előnnyel rendelkezik, ezért megéri az extra kiadást. Az azonnali protézis fő előnye, hogy nem kell fogak nélkül megjelenni mások előtt a foghúzás után. Az azonnali protézist rögtön foghúzás után behelyezik, így olyan mint egy kötés amely csillapítja a vérzést és óvja az ínyszöveteket. Az azonnali protézis segítségével gyorsan elkezdhet alkalmazkodni a beszédhez és az új körülményekhez.

Az azonnali műfogsor nem mindenkinek válik be. A vele járó költségek is visszatarthatnak egyeseket, vagy előfordulhat, hogy általános egészségügyi vagy szájegészségügyi szempontból a fogorvos nem ajánlja.