FELNŐTTKOR

Fogászati korona: Hogyan működik a fogkorona?

Image - Fogászati Korona: Hogyan Működik A Fogkorona? - Main article banner
MEGOSZTÁS

Szükség van-e fogkoronára?

Törött, régi és nagy kiterjedésű töméssel javított, vagy súlyosan szuvasodott fog esetében a fogorvos fogkorona felhelyezését javasolhatja. A koronák megerősítik és védik a fog megmaradt részét, valamint esztétikailag szépítik a fogakat. A fogkorona készülhet porcelánból, fémből és porcelánból vagy csak fémből.

A fogkoronák ismertetése

A fogkorona elkészítése legalább két fogászati látogatást tesz szükségessé. Első alkalommal a fogorvos eltávolítja a szuvasodást, előkészíti és megfelelő formára csiszolja a fogat, majd lenyomatot készít róla. A fogat a fogorvos ideiglenes töméssel látja el. A második alkalommal az ideiglenes tömés eltávolításra, a korona pedig felhelyezésre kerül, amit kötőanyaggal rögzítenek a foghoz.

A koronával és fogászati héjjal ellátott fogak fehérítése

A fogorvos a korona színét úgy választja ki, hogy az illeszkedjen a fogak természetes színéhez. Amennyiben Ön fogfehérítést tervez, akkor a fogkorona elkészítése előtt beszélje meg fogorvosával a fogfehérítés módját! Mivel a fogfehérítő anyag a fogkorona színére nincs hatással, először mindenképp a természetes fogait kell fehérítenie, hogy a fogorvos a már fehérített fogaknak megfelelően választhassa meg a korona színét.