FELNŐTTKOR

Mikor van szükség fogászati röntgenre?

Mikor van szükség fogászati röntgenre? article banner
MEGOSZTÁS

Hogyan működik a fogászati röntgen?

Amikor a röntgensugarak átjutnak a szájon, a fogak és a csontok többet nyelnek el belőlük, mint az ínyek és a lágy részek, ezért a fogak világosabbnak látszanak a képen (röntgenfelvétel). A fogszuvasodás és a fertőzés sötétebb, mert nem nyelnek el annyi röntgensugarat.

Milyen gyakran van szükség fogászati röntgenfelvételre?

Az, hogy Önnek milyen gyakran van fogászati röntgenfelvételre szüksége, szájegészségének egyéni állapotától függ. Ha az Ön fogai hajlamosak a szuvasodásra, a fogorvosa éves fogászati röntgenfelvétel készítését javasolhatja a gyenge pontok azonosítása a szuvasodás továbbterjedése előtt. A gyerekek és tinédzserek esetében gyakoribb röntgenfelvétel-készítésre lehet szükség, mert fogaik és állkapcsuk még nem fejlődött ki teljesen. Ezenkívül fogorvosa a gyökérkezeléshez vagy foghúzásokhoz hasonló beavatkozás előtt is készíteni fog röntgenfelvételt.

Számos más helyzetben is szükség lehet röntgenfelvételekre. Ha új fogorvosra vált, elképzelhető, hogy ő is akar majd röntgenfelvételeket készíteni, mert azok segítenek számára jobban megismerni az Ön fogait és problémáit. Az új fogorvos elkérheti az előzőtől a régebbi röntgenfelvételeket, hogy rendelkezésére álljon az Ön teljes fogászati kezelésének a kórtörténete.