FELNŐTTKOR

Mikor van szükség fogászati röntgenre?

Mikor van szükség fogászati röntgenre? article banner
MEGOSZTÁS

Hogyan működik a fogászati röntgen?

Amikor a röntgensugarak átjutnak a szájon, a fogak és a csontok többet nyelnek el belőlük, mint az ínyek és a lágy részek, ezért a fogak világosabbnak látszanak a képen (röntgenfelvétel). A fogszuvasodás és a fertőzés sötétebb, mert nem nyelnek el annyi röntgensugarat.

Milyen gyakran van szükség fogászati röntgenfelvételre?

Az, hogy Önnek milyen gyakran van fogászati röntgenfelvételre szüksége, szájegészségének egyéni állapotától függ. Ha az Ön fogai hajlamosak a szuvasodásra, a fogorvosa éves fogászati röntgenfelvétel készítését javasolhatja a gyenge pontok azonosítása a szuvasodás továbbterjedése előtt. A gyerekek és tinédzserek esetében gyakoribb röntgenfelvétel-készítésre lehet szükség, mert fogaik és állkapcsuk még nem fejlődött ki teljesen. Ezenkívül fogorvosa a gyökérkezeléshez vagy foghúzásokhoz hasonló beavatkozás előtt is készíteni fog röntgenfelvételt.

Számos más helyzetben is szükség lehet röntgenfelvételekre. Ha új fogorvosra vált, elképzelhető, hogy ő is akar majd röntgenfelvételeket készíteni, mert azok segítenek számára jobban megismerni az Ön fogait és problémáit. Az új fogorvos elkérheti az előzőtől a régebbi röntgenfelvételeket, hogy rendelkezésére álljon az Ön teljes fogászati kezelésének a kórtörténete.

Mit mutat meg a fogászati röntgenfelvétel?

A fogászati röntgenfelvételek értékes tájékoztatást nyújtanak a fogorvos számára az Ön fogairól és ínyéről, illetve segítenek neki, hogy az Ön problémáira a legjobb kezelési tervet készíthesse el. A röntgenfelvételek nyújtotta adatok a fogászati szakemberek fertőzések tályogok, vagy akár kis ciszták és tumorok azonosítására is használni tudják. A röntgenfelvételek olyan fejlődési rendellenességek azonosításában is segíthetnek, mint az áttörésben visszamaradt bölcsességfog.

A tömések és koronák az anyaguktól függően jelennek meg a röntgenfelvételeken. Néhány sötétnek, néhány pedig világosnak látszik. Mindegy, hogy Ön milyen foghelyreállítással vagy implantátummal rendelkezik, a fogorvosa a röntgenfelvétel alapján azonosítani tudja azokat a területeket, amelyekre figyelni kell, vagy amelyek beavatkozást igényelnek.

A fogászati röntgen sugárterhelése: Biztonságosak-e a fogászati röntgensugarak?

Természetesen. A fogászati röntgenfelvételek készítéséhez használt gépek sugárzást jelentenek, de ez a sugárterhelés rendkívül csekély. Vizsgálatok kimutatták, hogy a fogászati röntgensugarak a legtöbb ember számára általában biztonságosak.

Valójában a fogászati röntgenfelvétel jelentette sugárterhelés mérései azt mutatják, hogy ezek nem különböznek jelentősen attól a sugárterheléstől, amelynek a legtöbb ember a környezeti hatások révén a mindennapi életben ki van téve. Idetartoznak a gyakori repülőutak és bizonyos otthoni berendezések, például televíziókészülékek és a füstérzékelők.

Fogászati röntgen a várandósság alatt

Jóllehet a fogászati röntgenfelvétel okozta sugárterhelés alacsony és az eljárás biztonságos, a várandós nőknek kerülniük kell a fogászati röntgenfelvételt, kivéve, ha az feltétlenül szükséges. Mivel az állapotos nőket jelentősebb mértékben fenyegeti az ínybetegség kockázata, nagyon fontos, hogy ne hanyagolják el a potenciális fogászati problémákat a fogászati röntgen sugárterhelésétől való félelem miatt. Ha Ön gyermeket vár és fogászati röntgenfelvételre van szüksége, a fogorvosa adni fog Önre egy ólomkötényt és egy ólom pajzsmirigyvédő gallért, amelyek védelmet biztosítanak sérülékeny területeken. A gyermekeknek és a fogamzóképes korban lévő nőknek valójában mindig viselniük kell az ilyen védőeszközöket, amikor fogászati röntgenfelvétel készül róluk. A szoptató vagy gyermeket vállalni kívánó nők számára azonban a fogászati röntgensugarak nem jelentenek hozzáadott kockázatot.