FOGSZABÁLYZÓK

Hogyan tisztítsuk a fogszabályzót?

Image - Hogyan Tisztítsuk A Fogszabályzót? - Main article banner
MEGOSZTÁS

A fogszabályzó sokféle feladatot képes ellátni.

et Többet, mint egyszerűen szebbé varázsolni a mosolyunkat. A fogszabályzó döntő szerepet játszik a torlódott és elálló fogak korrekciójában. Ez azért fontos, mert a harapási rendellenesség (idegen szóval malokklúzió) következtében más problémák is felléphetnek, mint például az elégtelen lepedékeltávolítás az elálló fogak környékén, amely végül a fogínygyulladásához és fogromláshoz vezethet.

A fogszabályzó megfelelő gondozásával elkerülhető a fogszabályzó és az alatta lévő fogak sérülése, illetve kényelmesebbé tehető annak viselése. A fogszabályzó-ápolás alapismereteinek elsajátításával a fogszabályozás ideje alatt is megfelelő módon, a fogorvos ajánlásainak megfelelően tudunk gondoskodni fogaink és fogínyünk egészségéről.

Az alapok: Fogmosás és fogselyem használata

Fokozott figyelmet kell fordítani a fogszabályzó alapos tisztítására, mert a bakteriális lepedék könnyedén megtelepszik rajta és alatta. Az alábbi gyakorlatsor megkönnyíti és hatékonnyá teszi a mindennapos fogmosást és a fogselyem használatát.

  1. Előkészületek a fogmosáshoz. Távolítsuk el a rugalmas rögzítőket és a fogszabályzó egyéb levehető

  2. Tisztítsuk meg a fogszabályzót! A fogszabályzó drótjai és tüskéi körül a tisztításhoz döntsük meg a fogkefét 45 fokos szögben! A tisztítást kezdjük a drótívek felső részénél és haladjunk lefelé. Szánjunk elegendő időt arra, hogy minden lepedéket és ételmaradékot a felső és az alsó fogak körül is alaposan kitisztítsunk!

  3. Végezzük el a fogmosást! A fogakat egyesével tisztítsuk! Először helyezzük fogkefénket 45 fokos szögben a fogínyvonalra, majd gyengéd nyomást gyakorolva végezzünk körkörös mozgást. Csináljuk ezt legalább 10 másodpercig. Ugyanezt a mozdulatsort végezzük el minden fog külső és belső felületén! A kisebb első fogaknál döntsük meg a fogkefét, hogy jobban hozzáférjünk a belső felülethez.

  4. Naponta legalább egyszer használjunk fogselymet! Kérjük meg fogorvosunkat, hogy mutassa meg a fogselyem helyes használatát, vagy kövessük a csomagoláson feltüntetett részletes útmutatást! Ha fogszabályzónál használunk fogselymet, szükségünk lesz egy befűzőre is, amellyel a drótok közé bevezethetjük a fogselymet.

  5. Öblítsünk, majd ellenőrizzük az eredményt. Alaposan öblögessünk vízzel vagy szájöblítővel, ezután pedig a tükörben ellenőrizzük fogsorunkat és fogszabályzónkat.

Szakértői gondozás: fogorvosi és fogszabályozó szakorvosi kontroll

A fogszabályzó viselésének ideje alatt rendszeres kontrollra kell járnunk, hogy a fogszabályozó fogorvos a készüléket ellenőrizze és utánállítsa. Előfordulhat, hogy a fogszabályozó egy-egy ilyen utánállítását követően szorítást vagy enyhe fájdalmat érzünk. Ha a kellemetlen érzés vagy a fájdalom rövid időn belül nem szűnik meg, vagy különösen felerősödik, akkor keressük fel ismét a fogszabályozó szakorvost. Ha bármilyen gondunk van a készülékkel, annak részei meglazultak vagy letörtek, szintén egyből értesítsük fogszabályozó fogorvosunkat.

Fontos, hogy a fogszabályozó kezelés ideje alatt továbbra is rendszeresen járjunk általános fogszabályozó szakorvosi kontrollra is. A rendszeres ellenőrzésnek köszönhetően idejében észrevehetőek a fogromlás és az ínybetegség kezdeti jelei. A fogorvos vagy az asszisztens gyakran fluoridos kezelést is alkalmazhat fogsorunkon, hogy a fogszabályzó viselése alatt a fog felszíne hatékonyabban tudjon védekezni a szuvasodás ellen.

A fogászati szakembernek otthoni szájápolási szokásainkról is jó beszámolnunk, mert így szükség esetén kiigazító javaslatokat és tanácsokat kaphatunk tőle. Mint mindig, most is fogadjuk meg útmutatását.