FOGSZABÁLYZÓK

Mikor van szükség fogszabályzóra?

Mikor van szükség fogszabályzóra? article banner
MEGOSZTÁS

Fogszabályzóra van szükségem?

A fogorvos a páciens ún. orofaciális megjelenésének korrigálásához a fogszabályzó viseletét javasolhatja. A fogszabályozó kezelések segítségével korrigálni lehet az olyan problémákat, mint például a ferde vagy torlódott fogak, a túlharapás, az alulharapás, illetve az állkapocs és az állkapocs ízület rendellenességei.

Mikor kell a fogszabályozást elkezdeni?

A fogszabályozás nem életkorhoz kötött; bármikor alkalmazható, amikor szükség van rá. Fogszabályozás gyermekkorban: a fogszabályzók felhelyezésére legmegfelelőbb a 10 és 14 év közötti életkor, amikor a fej és a szájüreg még növekedésben van és a fogak is könnyebben szabályozhatóak. A fogszabályzó viselése a különösen érzékeny kamaszkorban ellenérzést válthat ki a gyerekekből, épp ezért használata előtt a szülőknek érdemes velük elbeszélgetni a témáról. A fogszabályzót azonban nemcsak a gyerekek használhatják. Egyre gyakoribb, hogy kisebb esztétikai fogászati korrekciókhoz, vagy a mosoly tökéletesítéséhez a felnőttek is igénybe veszik a fogszabályozó kezeléseket.

Milyen fogszabályzót kell majd hordanom?

A fogorvos tudni fogja, hogy az adott fogászati probléma kiküszöböléséhez mi a legjobb megoldás, de gyakran a páciensek maguk is választhatnak. A fogszabályzóknak általában három fő típusa létezk. A legnépszerűbbek a külső, fémből vagy porcelánból készült fogszabályzó készülékek (bracketek). Ez utóbbi szinte beleolvad a fogakba, ezért kevésbé észrevehető. Az „incognito”, vagyis a nyelv felőli fogszabályzó a fogak belső oldalán kerül felhelyezésre, ezért nem látszik. A hagyományos módszer a pántos megoldás, amikor a fogakat teljesen körbeveszi és eltakarja egy fémpánt. Mindhárom megoldáshoz drótíveket használnak ahhoz, hogy a fogak a kívánt helyzetbe mozduljanak.

Meddig kell hordani egy fogszabályzót?

Ez teljes mértékben a kezelési tervtől függ. Minél bonyolultabb a hézag, vagy az állkapocs záródásának problémája, illetve minél idősebb a páciens, általában a kezelés is annál tovább tart. A fogszabályzók viselésének ideje az esetek többségében 18 és 30 hónap között van. Ezt követi az úgynevezett retenciós készülék viselésének ideje, amely rendszerint néhány hónap, de akár két év is lehet. Ez alatt az idő alatt igazodik helyére a korrigált fogat körülvevő szövet. Adott esetben állandó retenciós készülék viselésére is szükség lehet, ha nem szeretnénk, hogy a fogsor a régi helyzetébe visszamozduljon.

Kellemetlen lesz a kezelés?

Az összekötő drótíveket minden alkalommal meghúzzák, és ezzel enyhe nyomást gyakorolnak a brackettekre vagy a pántokra, hogy a fogakat vagy az állkapcsot a kívánt pozícióba tolják. Előfordulhat, hogy a kezelések alkalmával érzékenynek érezzük az állkapcsot és a fogakat, de ez a kellemetlen érzés hamar megszűnik. Ahhoz, hogy a szabályozott fogaknak elegendő mozgásteret biztosítson, előfordulhat, hogy a fogorvos eltávolít egy fogat.

Ki végzi el a fogszabályozó kezelést?

A diagnózis felállítását, a kezelésre vonatkozó pontos tervet, a vizsgálatokat és a felhelyezést a választott fogorvos végzi el. A fogorvos fogszabályozó szakorvoshoz is utalhat bennünket, aki kifejezetten a fogak, a harapás, az állkapocs vagy az ezekkel kapcsolatos rendellenességek megelőzésére és kezelésére szakosodott.