FOGROMLÁS ÉS FOGSZUVASODÁS

Mi a fogakon keletkező lyuk?

Mi A Fogakon Keletkező Lyuk? -Main Image article banner
MEGOSZTÁS

A lyukas fog

A szuvasodás gyakran kerül szóba a fogászaton és talán már magunk is személyesen megtapasztaltuk a problémát. De vajon hogyan keletkezik a lyukas fog és mi is valójában az a „lyuk” a fogakon?

A lyuk kifejlődése: Lepedék és fogszuvasodás

A lyuk nem más, mint az az üreg, amely a fogszuvasodás eltávolítása után visszamarad. A lepedék pedig egy színtelen, ragacsos, baktériumokat tartalmazó filmréteg, mely a fogakon képződik, és ami a leginkább felelős a fogszuvasodásért. A mindennapos fogmosás és fogselymezés célja a lepedékeltávolítás, hiszen a lepedékben található baktériumok az általunk fogyasztott ételekben található cukrok hatására savat termelnek, amely gyengíti és rongálja a fogak kemény védőrétegét, a fogzománcot. Ha a zománc megsérül, fogaink védtelenné válnak és sokkal könnyebben kilyukadnak.

Fogunk három különböző helyen kezdhet el szuvasodni, majd kilyukadni:

  1. Először is a rágófelületen. A lyuk képződése akkor következik be, ha a lepedék megreked a fog barázdáiban és réseiben. A jelenség leginkább gyermekeknél fordul elő, akik a fogmosás során hajlamosak kihagyni ezeket a területeket.

  2. Másodsorban a fogak között. A fogközökben, vagyis a nehezen hozzáférhető területeken ugyanis a lepedék képes felhalmozódni. Ezeket a helyeket fogkefével nem tudjuk elérni, és fogékonnyá válnak a szuvasodásra, ha nem használunk rendszeresen fogselymet, illetve nem tisztítjuk a fogközöket.

  3. S végül, de nem utolsó sorban a gyökérfelületen. A gyökérfelületi szuvasodás akkor fordul elő, ha valakinek korábban már volt ínybetegséggel vagy fogágybetegséggel együtt járó ínyvisszahúzódása, vagy csontvesztése. Idősebb korban, amikor az íny már önmagától is visszahúzódik, szintén gyakoribb ez az eset. Amikor a lepedék a szabaddá vált gyökérfelszínen rakódik le, a lyuk sokkal hamarabb kialakulhat, mert a foggyökéren vékonyabb a zománcréteg.

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás kialakulása?

Szerencsére számos módszerrel tehetünk az ellen, hogy fogainkon lyuk keletkezzen. Kövessük a fogorvosok által is ajánlott alábbi szájápolási rutint:

  • Naponta kétszer mossunk fogat!

  • Használjunk fluoridos fogkrémet vagy szájvizet! A fluorid erősíti a fogakat és segít a fogszuvasodás megelőzésében.

  • Naponta használjuk a fogselymet a fogközök tisztítására, hogy onnan is eltávolítsuk a lepedéket, ahová a fogkefe nem ér el.

  • Étrendünket építsük egészséges élelmiszerekre és kerüljük a cukros ételeket, üdítőket!

  • Legalább félévente járjunk fogászati kontrollra, hogy fogaink állapotát felmérjék és a szükséges tisztítást elvégezzék.

  • Amennyiben elhasználódott, (de legalább háromhavonta) cseréljük le a fogkefénket, hiszen minél újabbak a sörték, annál több lepedéket képesek eltávolítani.

Milyen gyakran kell a lyukas fog tüneteit ellenőrizni?

Érdemes évente kétszer beütemezni egy fogászati ellenőrzést. A vizsgálatok során a fogorvos számos dolgot ellenőrizhet. Általában a fog és az íny elváltozásának látható jeleit nézi, és azt, hogy van-e romlásnak indult fog. Ha úgy ítéli meg, röntgenfelvételt is készíthet annak kiderítésére, nincs-e olyan probléma, amely esetleg szabad szemmel nem látható. Az ilyen vizsgálatok alkalmával a fogorvos szakszerűen letisztíthatja fogsorunkról, az ínyvonal felett és alatt megkeményedett lepedéket, valamint a fogfelszínről lepolírozhatja a fogkövet és az elszíneződéseket. Természetesen ilyenkor lehetőség nyílik arra is, hogy kikérjük a fogorvos tanácsát a fogmosással és a fogselymezéssel kapcsolatban.