VÁRANDÓSSÁG

Tudjon meg többet a terhesség alatti száj- és fogápolásról

Tudjon Meg Többet A Terhesség Alatti Száj- És Fogápolásról article banner
MEGOSZTÁS

A várandósság idején kialakított szokások és életmód mind a kismama, mind pedig a magzat egészségét nagyban befolyásolják. A várandós kismamáknak sok mindenre fel kell készülniük, így előfordulhat, hogy fogaik egészsége nem épp a legfőbb gondjuk ilyenkor. A fogak és a fogíny egészségének megőrzése azonban fontos, hiszen ezáltal a kismama elkerülheti a terhességi fogínygyulladás kockázatát, és hosszú időre nyugodt lehet szájüregének egészsége felől.

Egészséges fogak a várandósság ideje alatt

Egy következetes és rendszeres szájápolási rutin betartása különösen fontos a várandós nők esetében.

Mivel ilyenkor megváltozik a szervezet hormonháztartása, a várandós nők jobban ki vannak téve a fogágybetegség (az ínybetegség legsúlyosabb formája) kockázatának. Ezért a várandós, vagy várandósságra készülő nőknek rendszeres fogászati ellenőrzésen kell részt venniük annak érdekében, hogy a fogorvos még idejében felfedezhesse az esetleges problémákat, amíg nem súlyosak.

  • Gyakori étkezés:

    >A terhesség alatt a nők gyakrabban esznek és isznak a nap folyamán. A gyakoribb cukorbevitelnek köszönhetően nő a fogszuvasodás kockázata, ezért a fogmosás és fogselymezés ilyenkor különösen fontos.

  • Hormonális változások:

    >Egyes nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki duzzadt, vörös fogíny, mivel a progeszteronszint növekedése a testben erősebb reakciót vált ki az amúgy normál mennyiségű foglepedékkel szemben. Amennyiben különösen érzékennyé válik a fogínye, használjon puha, a fogközökben könnyen sikló fogselymet, vagy speciális fogköztisztító eszközöket.

Fogászati sürgősségi ellátás várandósság idején

A magzat legfőbb szervei a várandósság első harmadában (vagyis az első 13 hétben) fejlődnek ki. Bár előfordulhat, hogy valakinek a várandósság során röntgenfelvételt igénylő fogászati sürgősségi ellátásra lesz szüksége, azonban ha ön gondosan ápolja fogait, csökken az esélye a beavatkozás szükségességének, és elkerülhető a röntgen okozta sugárzás. Amennyiben a röntgenvizsgálat feltétlenül szükségessé válik, ne ijedjen meg! Fogorvosa minimálisra csökkenti a sugárzás mértékét ólomkötény és ólomgallér segítségével. Ez utóbbi a nyakra kerül, és a pajzsmirigyet védi.

A várandós nők: közöljék várandósságuk tényét fogorvosukkal, a röntgenfelvételek lehetséges elkerülése, vagy azok lehető legnagyobb védelem mellett történő készítése érdekében! A rutin fogászati kontrollvizsgálat és tisztítás biztonságosan elvégezhető a várandósság ideje alatt is. Mi több, a rendszeres fogorvosi ellenőrzés alapvetően javasolt a foglepedék ellenőrzése céljából, amely fogszuvasodáshoz és fogínygyulladáshoz vezethet.