VÁRANDÓSSÁG

Tudjon meg többet a terhesség alatti száj- és fogápolásról

Tudjon Meg Többet A Terhesség Alatti Száj- És Fogápolásról article banner
MEGOSZTÁS

A várandósság idején kialakított szokások és életmód mind a kismama, mind pedig a magzat egészségét nagyban befolyásolják. A várandós kismamáknak sok mindenre fel kell készülniük, így előfordulhat, hogy fogaik egészsége nem épp a legfőbb gondjuk ilyenkor. A fogak és a fogíny egészségének megőrzése azonban fontos, hiszen ezáltal a kismama elkerülheti a terhességi fogínygyulladás kockázatát, és hosszú időre nyugodt lehet szájüregének egészsége felől.

Egészséges fogak a várandósság ideje alatt

Egy következetes és rendszeres szájápolási rutin betartása különösen fontos a várandós nők esetében.

Mivel ilyenkor megváltozik a szervezet hormonháztartása, a várandós nők jobban ki vannak téve a fogágybetegség (az ínybetegség legsúlyosabb formája) kockázatának. Ezért a várandós, vagy várandósságra készülő nőknek rendszeres fogászati ellenőrzésen kell részt venniük annak érdekében, hogy a fogorvos még idejében felfedezhesse az esetleges problémákat, amíg nem súlyosak.

 • Gyakori étkezés:

  >A terhesség alatt a nők gyakrabban esznek és isznak a nap folyamán. A gyakoribb cukorbevitelnek köszönhetően nő a fogszuvasodás kockázata, ezért a fogmosás és fogselymezés ilyenkor különösen fontos.

 • Hormonális változások:

  >Egyes nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki duzzadt, vörös fogíny, mivel a progeszteronszint növekedése a testben erősebb reakciót vált ki az amúgy normál mennyiségű foglepedékkel szemben. Amennyiben különösen érzékennyé válik a fogínye, használjon puha, a fogközökben könnyen sikló fogselymet, vagy speciális fogköztisztító eszközöket.

Fogászati sürgősségi ellátás várandósság idején

A magzat legfőbb szervei a várandósság első harmadában (vagyis az első 13 hétben) fejlődnek ki. Bár előfordulhat, hogy valakinek a várandósság során röntgenfelvételt igénylő fogászati sürgősségi ellátásra lesz szüksége, azonban ha ön gondosan ápolja fogait, csökken az esélye a beavatkozás szükségességének, és elkerülhető a röntgen okozta sugárzás. Amennyiben a röntgenvizsgálat feltétlenül szükségessé válik, ne ijedjen meg! Fogorvosa minimálisra csökkenti a sugárzás mértékét ólomkötény és ólomgallér segítségével. Ez utóbbi a nyakra kerül, és a pajzsmirigyet védi.

A várandós nők: közöljék várandósságuk tényét fogorvosukkal, a röntgenfelvételek lehetséges elkerülése, vagy azok lehető legnagyobb védelem mellett történő készítése érdekében! A rutin fogászati kontrollvizsgálat és tisztítás biztonságosan elvégezhető a várandósság ideje alatt is. Mi több, a rendszeres fogorvosi ellenőrzés alapvetően javasolt a foglepedék ellenőrzése céljából, amely fogszuvasodáshoz és fogínygyulladáshoz vezethet.

Helyes táplálkozás a várandósság ideje alatt

A fogak a csontokéhoz hasonló ásványi anyagokból épülnek fel, és a kalciumbevitel elősegíti a magzat csontozatának fejlődését. A megfelelő mennyiségű kálcium nemcsak megőrzi az anya csontjainak egészségét, de a magzat fogainak és csontozatának megfelelő fejlődéséhez is hozzájárul.

A helyes táplálkozás részét képzi a szájápolásnak, és a várandós kismamáknak különösen fontos odafigyelniük arra, hogy változatos, egészséges ételeket, valamint elegendő kálciumot, foszfort, fehérjét, A vitamint, D vitamint és C vitamint fogyasszanak.

Amennyiben táplálkozással valaki nem juttat a szervezetébe annyi kalciumot, amennyire annak szüksége volna, a közhiedelemmel ellentétben testünk nem a fogakból fogja pótolni a hiányzó mennyiséget. A növekvő magzat szervezete az anya csontjaiból vonja el a kálciumot, nem pedig a fogaiból. Ez még egy ok arra, hogy betartsuk az egészséges táplálkozás és megfelelő szájápolás szabályait!

Várandósság és gyógyszerek

Egyes antibiotikumok és fájdalomcsillapítók szedhetők a várandósság ideje alatt, és előfordulhat, hogy szükség is lesz rájuk. Egy antibiotiumcsoport, a tetraciklin és származékai, azonban a fogzománc hipopláziáját (fejlődési elmaradását) és/vagy a gyermekek állandó fogainak elszíneződését okozhatja. Amennyiben orvosa ezt a gyógyszert akarja felírni önnek, feltétlenül közölje vele, hogy várandós!

Felkészülés a reggeli émelygésre

A reggeli émelygés illetve hányinger, hányás gyakran előfordul a várandósság ideje alatt. Bár a reggeli órákban a leggyakoribbak, azonban a nap bármely szakában jelentkezhetnek. Amennyiben Ön gyakorta émelyeg vagy hány, nem árt ha kéznél tart egy ilyen esetekre összekészített táskát. A kisméretű táskának a következőket kell tartalmaznia:

 • nem lyukas műanyag zacskókat (uzsonnás zacskó is megfelel)

 • nedves törlőkendőt, papírzsebkendőket vagy szalvétákat az arc és a száj megtörléséhez,

 • egy kis üveg vizet a fogak és száj öblítésére,

 • mini szájvíz, fogkrém és fogkefe a gyomorsav eltávolításához,

 • szájspray vagy mentolos cukorka.

Szájüregi változások a terhesség alatt

Dysgeusia és ptializmus

Terhesség alatt a dysgeusia (ízérzészavar vagy kellemetlen szájíz) vagy ptializmus (túlzott nyálképződés) tüneteit tapasztalhatja. A kellemetlen szájíz megszüntetéséhez az alábbiakat javasoljuk:

 • Mosson gyakran fogat, és gargalizáljon szódabikarbóna és víz keverékével (1/4 teáskanál szódabikarbóna és egy csésze víz) a pH semlegesítése érdekében.

 • Adjon az ivóvizéhez citromlevet, fogyasszon limonádét vagy szopogasson citrusos cukorkákat!

 • Használjon műanyag evőeszközöket és edényeket a fémes íz csökkentése érdekében!

A fokozott nyáltermelés megszüntetéséért igyon sok folyadékot, nyeljen gyakrabban! Cukorkák szopogatása enyhítheti a panaszokat.

Fogínygyulladás

Várandósság alatt a nők 50-70 százaléka tapasztal fogínygyulladást. Épp ezért különösen fontos odafigyelni a mindennapos fogmosásra és fogselymezésre, amely kordában tartja a foglepedék-képződést. íme hogyan:

 • Használjon tölthető elektromos fogkefét!

  Az elektromos fogkefék több lepedéket távolítanak el, mint manuális társaik. Ha beszerez egy tölthető elektromos fogkefét, azzal jelentős lépést tehet a foglepedék csökkentése és ezzel a fogínybetegségek megelőzése és visszafordítása érdekében.

 • A fogmosáshoz használjon fogínygyulladás elleni fogkrémet!

  Mindig figyelmesen olvassa el a fogkrém csomagolásán feltüntetett információkat, és győződjön meg arról, hogy a fogkrém tartalmaz fogínygyulladás-gátló összetevőket.

 • Használjon rendszeresen fogselymet!

  A fogselyem használata akkor is fontos, ha a fogínygyulladás következtében az íny duzzadt és vérzik. A mindennapos fogselyemhasználattal jobban eltávolítható a lepedék, mint ha csak fogkefét használna, és csökkenti a terhességi ínygyulladás kialakulásának kockázatát.

 • Öblögessen fogínygyulladás ellen védő szájvízzel!

  Az alkoholmentes, fogínygyulladás ellen védő szájvízzel való öblögetés a kórokozók elpusztítása, és a terhesség alatti fokozott szájápolás érdekében tett utolsó lépés a szájápolásban.

Szájhigiénia a várandósság ideje alatt - kérdések

Kérdés: Szedhető-e fluorid a terhesség alatt?

Bár a terhesvitaminok tartalmaznak fluoridot, nem tisztázott a fluorid és a fluoridpótlás szerepe a várandós nőknél, ezért szedését illetően az orvosok eltérő álláspontokat képviselhetnek. Ha Önt foglalkoztatja ez a kérdés, kérje ki fogorvosa véleményét!