KISBABÁK

Cumisüveg okozta fogszuvasodás: Okai és kezelése

Image - Cumisüveg Okozta Fogszuvasodás: Okai És Kezelése -Main article banner
MEGOSZTÁS

A cumisüveg-szindróma okozta fogszuvasodás megelőzésének módja

Valószínű, hogy csecsemőkorú gyermekét ön is cumisüvegből táplálja. Hallott-e már valaha a cumisüveg-szindrómáról és az általa okozott fogszuvasodásról? Ez a csecsemőkori fogszuvasodás egyik leggyakoribb, ugyanakkor elkerülhető formája.

A cumisüveg-szindróma okozta szuvasodás kialakulásának okai

A cumisüveg-szindróma akkor következik be, ha a kisgyermek fogai gyakran és sokáig érintkeznek cukros folyadékkal, elhúzódó etetéskor (szoptatáskor), illetve fektetéskori bébiétel vagy gyümölcslé adásakor.

Hogyan kerülhető el?

Tilos a cumisüveget cumi helyett megnyugtatásra alkalmazni!

  • Lehetőleg cumisüveggel ne kerüljön a gyermek ágyba! Ha mégis, akkor feltétlenül sima vízre kell cserélni a tejet, gyümölcslét vagy tápszert!

  • Tilos a kisgyereknek mézes vagy cukros cumit adni!

A csecsemők fogínyének ápolása

Finoman tisztítsa meg a csecsemő fogínyét minden egyes etetés után vízbe vagy bébifog- és -ínytisztítóba mártott lágy sörtéjű babafogkefével! A csecsemő ínyét megtörölheti puha, nedvesített törlőkendővel vagy gézlappal is.

Sokan nem is tudják, hogy már a fogzás megkezdése előtt meg kell kezdeni a fogszuvasodás megelőzését. Első lépésként már a születésétől kezdve gondoskodni kell a gyermek helyes szájápolásáról, hiszen az egészséges fogakhoz egészséges fogíny szükséges.