FELNŐTTKOR

Letört fog pótlása tömőanyag segítségével

Image - Letört fog pótlása tömőanyag segítségével - Main article banner
MEGOSZTÁS

Letört fog helyreállítása ragasztással (bondozás)

Törött vagy csorba fog esetén ragasztással (bondozással) állítják helyre a fogat. A fogászati ragasztás fogszínű műanyag ragasztóval történik, amelyet a fogorvos úgy formál és csiszol, hogy illeszkedjen a környező fogakhoz. A fogászati ragasztás viszonylag fájdalommentes, és általában érzéstelenítés nélkül végzik. Amennyiben a helyreállításban egyszerre több fog is érintett, akkor célszerű több időpontot egyeztetni a fogorvossal, hiszen egy-egy fog kezelése körülbelül fél-egy órát vesz igénybe.

Hogyan történik a ragasztás?

Fogászati ragasztás alkalmával a fogorvos érdesíti a kezelt fogfelszínt, majd bemaratja egy speciális géllel, amely elősegíti a kompozit tapadását. Ezután a kompozitot ráteszi és ráformálja a fogra, speciális fényforrással (ultraibolya vagy lézer) megvilágítja, és ezzel megköti az anyagot.

Tartós-e a ragasztással történő helyreállítás?

Fogászati ragasztás esetén az alábbiak betartása javasolt:

  • Ügyeljen a harapásra, mivel:

    >a ragasztáshoz használt tömőanyag nem olyan erős, mint egy fog. Ne rágja a körmét, jégkockákat, vagy a toll végét az irodájában, mert kitörheti a tömést.

  • 48 órán keresztül kerülje az elszíneződést okozó ételek és italok fogyasztását!

    >A ragasztáshoz használt kötőanyag az eljárás utáni 48 órában különösen hajlamos az elszíneződésre. A ragasztás utáni két napban kerülje tehát a teát, kávét, bort, valamint az egyéb elszíneződést okozó ételeket és italokat.

Rendszeres és alapos, napi két fogmosásból és napi rendszerességgel végzett fogselyemhasználatból álló szájápolással viszont évekig is eltarthat a ragasztás.