FOGÉRZÉKENYSÉG

A fogfájás okai, kezelése és csillapítása

Image - A Fogfájás Okai, Kezelése És Csillapítása - Main article banner
MEGOSZTÁS

Mi okozza a fogfájást?

Élete során valószínűleg mindenki érzett már bizonyos mértékű fogfájást, akár mozgó fog, akár impaktált bölcsességfog okozta azt, illetve nyilallást, fagylaltba vagy forró ételbe harapva. Amennyiben nem szűnő fájdalmat érez a fogában és ez több, mint egy-két napnál tovább tart, keresse fel fogorvosát, mivel valószínűleg fogászati beavatkozásra lesz szüksége. Gyermekeknél a fogszuvasodás következtében fellépő fogfájás esetén is hasonlóan kell cselekednünk: ha gyermeke nem szűnő fogfájásra panaszkodik, a lehető leggyorsabban jelentkezzen be vele a gyerekfogászatra! Szintén azonnali orvosi vizsgálatra van szükség, ha a fogfájást (akár felnőttek akár gyerekek esetében) láz kíséri, akadozik a légzés, vagy nyelési nehézségek lépnek fel.

A fogfájás okai

A fogfájást számtalan dolog kiválthatja a fogínybetegségtől kezdve a fogcsikorgatáson át a foggyökér érzékenységéig. A foggyökér a fog alsó kétharmadát teszi ki és általában az állkapocscsontba ágyazódik. Amennyiben a fogínybetegség elharapódzik, a betegséget kiváltó baktériumok a foggyökér körül található csontszöveteket is elpusztíthatják. Sérült csontszövet és fogínyvisszahúzódás együttes fellépése esetén a foggyökér felszínének nagy része szabaddá válik. Ha nem védi egészséges íny- és csontszövet, a foggyökér gyakran érzékennyé válik a forró, hideg és savanyú ételekre. Egyes esetekben az érzékenység olyan mértékű, hogy kerülnünk kell az ilyen jellegű ételek fogyasztását.

A fogfájás kezelése

Néhány módszerrel addig is enyhíthetjük a fogfájást, amíg eljutunk a fogorvosi rendelőbe.

  • Fogselyemmel óvatosan távolítsuk el az ételmaradékokat a fogak közül vagy az ínyvonal mentén, hiszen azok is okozhatják a fájdalmat. Amennyiben gyermeke fogfájásra panaszkodik, segítsen neki a fogközök fogselyemmel történő megtisztításában.

  • Alaposan öblítse ki a száját meleg vízzel, majd köpje ki a vizet. Ezzel eltávolíthatók azok az ételmaradékok, amelyek esetlegsen a fogfájás okozói.

  • A fájdalmat csillapíthatja vény nélkül kapható gyógyszerekkel.

  • Benzokaint tartalmazó szert keressen, melyet közvetlenül a fájdalmas területre célszerű helyezni. Ne helyezzen aszpirint vagy egyéb fájdalomcsillapítót közvetlenül a fogínyszövetre vagy a fogára, mert ezeknek szúró, égető hatása van.

A fogfájás csillapítása

Ha a szabaddá vált gyökérfelszín állapota nem súlyos, próbáljon érzékeny fogakra kifejlesztett, fluoridot és egyéb ásványi anyagokat tartalmazó fogkrémet használni! A fluorid és az ásványi anyagok erősítik a szabaddá vált foggyökeret, így az kevésbé lesz érzékeny.

A fognyaki érzékenység és az ínybetegségek megelőzésének legjobb módszere a rendszeres és alapos, napi két fogmosásból és mindennapos fogselyemhasználatból álló szájápolás. Próbáljon meg puha sörtéjű fogkefét használni, mivel így elkerülhető a fognyaki érzékenységhez vezető fogíny irritáció.