A FOGÍNY EGÉSZSÉGE

Ínybetegség: Szakaszok, tényezők és kapcsolódó betegségek

ínybetegség: Szakaszok, Tényezők És Kapcsolódó Betegségek  article banner
MEGOSZTÁS

A fogínybetegség stádiumai

Nem kizárt, hogy Ön vagy ismerőse jó eséllyel szenved valamilyen fogínybetegségben. Fontos azonban különbséget tenni a szájüreg általános egészségi állapotát befolyásoló, különféle fogínybetegségek között. Kezelés hiányában bizonyos fogínybetegségek növelhetik a daganatos megbetegedések, cukorbetegség, illetve szívbetegség kockázatát. Elsőként ismerje meg a két leggyakoribb fogínybetegség, a gingvitisz (fogínygyulladás), és előrehaladottabb stádiuma, a periodontitis (gyökérhártya-gyulladás) tüneteit, kockázatait és azok kezelési módjait.

A fogínygyulladás a legközismertebb fogínybetegség. Bizonyára már hallott róla, vagy látott ezzel kapcsolatos tévéreklámokat. Azonban tudja-e pontosan, hogy mi is a fogínygyulladás? A gingvitisz úgy alakul ki, hogy a baktériumokat tartalmazó lepedék lassan megtelepszik a fogakon és a fogínyen. Idővel a felgyülemlett lepedékben felszabaduló toxinok kikezdik a fogakat és az ínyt, amely érzékennyé, irritálttá és duzzadttá válik. Az elhúzódó fogínygyulladás sokkal komolyabb problémákhoz is vezethet.

A nem kezelt fogínygyulladás gyökérhártya-gyulladássá (periodontitis) alakulhat, amely már egy lényegesen komolyabb fogínybetegség.A fogágybetegség olyan fertőzést okozhat, amely elpusztítja a fogakat tartó csontot. Ez fogvesztéshez, fogínyvérzéshez és rossz lehelethez vezethet.**

A fogínybetegség kockázati tényezői

Az enyhe fogínybetegség sokaknál nem okoz tüneteket, azonban ha elváltozást észlel fogain vagy a szájüreg más területén, akkor azt mindenképp jelezze fogorvosának! A fogínybetegség kialakulásának legfőbb oka, a nem megfelelően végzett otthoni szájápolás. Fogínybetegséget azonban számos más, ettől független tényező is kiválthat. A dohányosok például gyakran észlelhetik fogínyvonaluk mentén a betegség megjelenését. Tény, hogy dohányzás következtében 2x nagyobb a fogínybetegség kialakulásának kockázata. Az emberi szervezetben bekövetkező változások szintén vezethetnek fogínybetegséghez. A terhesség által okozott hormonális változások miatt a várandós nők 60-70%-a tapasztalhat fogínybetegséggel összefüggő problémákat.***

A fogínybetegséggel összefüggő problémák

Egyebek mellett a cukorbetegséget és a szívelégtelenséget szintén kísérheti fogínybetegség. Olyannyira, hogy a cukorbetegek 95%-a tapasztal fogínybetegséget valamilyen formában. A fogínybetegség a szív egészségére is kihat, és kezelés hiányában szív- és érrendszeri betegséget is okozhat.***

Cukorbetegség

A szájszövetek nehéz felépüléséhez több egészségügyi probléma is hozzájárulhat. A cukorbetegeknek például tisztában kell lenniük azzal, hogy fogászati problémáik gyógyulása hosszabb folyamatot vehet igénybe. A cukorbetegség az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség. A cukorbetegek számára nagyobb kockázatot jelentenek a fertőzések, és gyakran szenvednek szájszárazságtól, ami elősegítheti a fogszuvasodást és a fogínygyulladást. Mivel a cukorbetegek szájszövetei nehezebben gyógyulnak, ezért az esetükben fellépő fogínybetegséget kezelni is nehezebb. A rendszeres szájápolás épp ezért ilyenkor rendkívüli jelentőséggel bír. Amennyiben fogai vagy fogínye érzékenyek, a kellemetlen érzés elkerülése érdekében válasszon puha sörtéjű fogkefét és lágy fogselymet! Cukorbetegségéről mindenképp tájékoztassa fogorvosát! A fogorvos esetenként vérvizsgálattal tájékozódik arról, hogy valaki mennyire tartja kézben az állapotát.

Leukémia

A leukémia növelheti a fogínybetegség kialakulásának kockázatát. A fogínygyulladás lehet a leukémia korai tünete, különösen a gyermekeknél. A gyermekkori leukémia vizsgálatokból származó adatok azt mutatják, hogy a leukémiás gyermekek mintegy 25%-ánál a daganat első jeleként fogínygyulladás alakul ki. A leukémiás betegeknél a fogínygyulladás akkor jelenik meg, amikor a leukémiás sejtek beszivárognak az ínybe és a fogínygyulladás súlyosbodik, mert a leukémia csökkenti a szervezet fertőzések elleni védekezőképességét. Előfordulhat, hogy egy aktív leukémiás betegnek, akinél fogínygyulladás alakul ki, tartózkodnia kell a fogmosástól és a fogselymezéstől. Ilyen esetekben a fogakat és a fogínyt tiszta gézzel kell áttörölni. Mivel a leukémiás betegeknél a véralvadás nem megfelelő, még a kíméletes fogmosás és fogselyem használat is túlzott vérzést okozhat a fertőzött íny miatt. Leukémiával kezelt betegeknél a fogorvos és asszisztense a lepedék elleni védekezéshez speciális szájöblítőt szokott ajánlani. Miután a leukémia remisszióját elérték, a legtöbb beteg folytathatja a rendszeres és alapos, napi két fogmosásból és egy fogselymezésből álló szájápolást, valamint a rendszeres fogászati ellenőrzéseket. A fogíny bőséges vérellátásának köszönhetően a megfelelő szájápolással visszanyerhetik szájuk egészséges állapotát. Érzékeny fogak és fogíny esetén válasszon különösen puha sörtéjű fogkefét, vagy puha fogselymet.

Menopauza

Bár ritkán, mégis idősebb hölgyek esetében a menopauza alatt előfordulhat a desquamativ gingivitis. Ez a típusú fogínygyulladás rendkívül fájdalmas lehet, mert a fogíny külső rétegei lehúzódnak az alattuk fekvő szövetről, szabadon hagyva az idegeket. A fogíny annyira meglazulhat, hogy a külső rétegét egy fültisztító pálcika legkisebb mozdulatával el lehet mozdítani. A desquamativ gingivitis kezelése szoros együttműködést igényel a fogorvossal. A menopauza egyéb tüneteit is észlelő nők számára javasolt valamilyen hormonterápia alkalmazása. A fogorvos felírhat kortikoszteroidot szájon át szedhető tablettaként,vagy paszta formájában, mellyel a fogínyt kell bekenni.

C-vitamin hiány

A fogínyszövet betegségének számos oka mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni az elégtelen táplálkozást sem. A C-vitamin hiánya fogínyvérzéshez vezethet, amely kezelés nélkül fogínygyulladássá fejlődhet. A C-vitamin elősegíti a csontok, fogak és porcok regenerálódását, valamint a sebek gyógyulását.

A fogínybetegség kezelései

A fogínybetegségek bizonyos módszerekkel kezelhetők, illetve korlátok közé szoríthatók. A kezelés hatékonysága érdekében az a legfontosabb, hogy a fogorvos rendszeres, otthoni szájápolásra vonatkozó utasításait betartsuk. Ez napi két fogmosásból és egy fogselyem használatból álló szájápolást, valamint rendszeres fogászati ellenőrzéseket jelent****. Ha a rendszeres szájápolás ellenére is új problémákat tapasztal, kérje meg a fogászati asszisztenst vagy a fogorvost, hogy ajánljon önnek megfelelő, a szájápolást könnyítő termékeket. Az olyan kerek fejű elektromos fogkefe mint az Oral-B Genius Pro 8000, valamint a fogselyem, kifejezetten a fogíny egészségének megőrzéséhez lettek kifejlesztve.

Amennyiben ínybetegségét kívánja kezelni, - különös tekintettel a fogínygyulladásra, - próbálja ki az alábbi egyszerű, ugyanakkor hatékony módszereket*:

  • Fogmosás naponta két alkalommal

  • Napi rendszerességű fogselyem használat

  • Öblögetés gyulladáscsökkentő szájvízzel

  • Rendszeres fogászati vizsgálat

Kérdések a fogínybeteggel kapcsolatban

Kérdés: Hogyan néz ki a fogínybetegség? Válasz: A fogínygyulladást, valamint annak előrehaladottabb állapotát a periodontitist, az ínyvonal mentén felhalmozódó lepedék okozza. Bár az enyhe ínybetegség nem okoz tüneteket, az érzékeny fogak, valamint a vérző vagy duzzadt íny a megoldásra váró probléma leggyakoribb figyelmeztető jelei.

Kérdés: Gyógyítható-e a fogínybetegség? Válasz: A fogínybetegség gyógyítható, sőt, meg is előzhető a fogorvosok által ajánlott, rendszeres szájápolással. Azaz: napi kétszeri fogmosással. Napi egyszeri fogselyem használattal. Fogínygyulladás elleni szájvízzel történő öblögetéssel, valamint rendszeres fogászati ellenőrzésekkel. A kerek fejű elektromos fogkefe, például az Oral-B Genius Pro-8000 használata segít a fogínybetegségek leküzdésében.

Kérdés: Visszafordítható-e a fogínybetegség? Válasz: A fogínybetegség tünetei rendszeres és fegyelmezett szájápolással megszüntethetőek.

Kérdés: Mi pontosan a fogínybetegség? Válasz: Az Amerikai Fogorvosok Szövetsége (ADA, American Dental Association) az ínybetegséget „a fogakat körülvevő és tartó szövetek fertőzéseként” határozza meg. Mit takar mindez? Azt, hogy a fogínybetegség a felnőtteknél a fogvesztés elsődleges oka.

Kérdés: Mi okozza a fogínybetegséget? Válasz: A fogínybetegséget a lepedék, vagyis a fogakon található, kisé áttetsző, ragacsos lerakódás okozza, amely rendszeres és alapos szájápolás hiányában veszélyes toxinokat termelő réteggé alakulhat. A lepedék megtelepedése a fogínygyulladás kezdeti stádiumára utalhat. Magát a lepedéket olyan mindennapi, természetes tényezők okozzák, mint például az evés vagy a légzés.

Kérdés: Mi alapján lehet felismerni a fogínybetegséget? Válasz: A fogínybetegségnek számos árulkodó jele van. Ilyenek például:

  • A fogínyvérzés (különösen fogmosás közben)

  • Az érzékeny, duzzadt íny

  • A visszahúzódó ínyvonal

  • A tartós rossz lehelet

  • Meglazuló fogak

Kérdés: A fogínybetegség elkerülhetetlen? Válasz: Szerencsére nem. Bár a (természetesen kialakuló) lepedék mindenkinél föllelhető, néhány egyszerű mindennapos ápolással egy életen át megőrizhető a fogak egészsége. Akik ismerik is a szájápolás minden egyes lépését, nem biztos hogy tisztában vannak azzal, hogy mennyire fontos azokat következetesen és rendszeresen elvégezni.

Kérdés: Mit tegyek ha felmerül, hogy az ínyemmel gondok vannak? Válasz: Ne aggódjon, ezzel nincs egyedül. A felnőttek több ,mint 80%-ánál észlelhető a fogínybetegség valamilyen formája. A legtöbb esetben visszafordíthatók és akár ki is védhetők a hatásai. Hogyan kell kezelni a fogínybetegséget? Ez egy lényeges kérdés!