FOGROMLÁS ÉS FOGSZUVASODÁS

A fogszuvasodás stádiumai

MEGOSZTÁS

A fogfájás egyik leggyakoribb oka a fogszuvasodás. A fogszuvasodás a fogzománc megbomlásával kezdődik, amely a fog felszínén lyukkezdeményeket hoz létre. A szuvasodást a lepedékben található baktériumok által termelt savak idézik elő. A lepedék egy vékony, ragacsos réteg, amelyet a szájüregben visszamaradó cukortartalmú anyagok lebontása révén a nyálban található protein képez. A fogszuvasodás egyes formái elkerülhetők a helyes szájápolással és rendszeres fogászati ellenőrzéssel.

Az alábbi ábra segít felismerni és megérteni a fogszuvasodás jelenségét, így megelőzhető annak folyamata.

A fogszuvasodás stádiumai

Első stádium: fehér pöttyök

A fogszuvasodás első fázisát a fogfelszínen megjelenő krétafehér pöttyök jelzik. Ezek kialakulásának oka a kalciumhiány és a lepedék. A lepedékben megtapadó baktériumok anyagcseréjükkel az elfogyasztott ételekben található cukrot savvá alakítják. A keletkezett savak megbontják a fogzománc anyagát, ezt a jelenséget hívják a fogfelszín elmésztelenedésének. Ekkor, a megfelelő kezeléssel a fogszuvasodás még megállítható. A teendőket, - például a helyes fogmosási technikát, illetve a fluoridtartalmú fogkrém és a fluoridkezelés alkalmazását – a fogorvossal kell egyeztetni.

Második stádium: zománckopás

A fogszuvasodás második stádiumában a fogzománc megrepedezik a fogfelszín alatt. Ebben a stádiumban az ásványi anyagok természetes utánpótlása már nem tudja visszaépíteni a fogzománcot és a hiányzó kalciummennyiséget, ezért a fog belsejében elváltozások keletkeznek. A szuvasodás tovább folytatódik, kockáztatva a fog felületének visszafordíthatatlan pusztulását. A fogfelszín megbomlásakor azonnal fogorvoshoz kell fordulni!

Harmadik stádium: dentinromlás

A fogszuvasodás harmadik stádiuma a dentinromlás. Kezelés hiányában a baktériumok által termelt savak tovább bontják a fogzománcot, és az elváltozás közelít a dentinhez. Dentinnek a fogzománc és a pulpa közötti réteget nevezzük. Ha a szuvasodás átterjed a dentinre, akkor a fogfájás felerősödik, és az érintett fogban éles fájdalom léphet fel. Ha a kalcium- és foszfáthiánynak köszönhetően bizonyos mennyiségű felszín alatti zománc már meggyengült, akkor idővel megbomlik és a fog kilyukad. Ekkor általában a fog helyreállításához fogtömés válik szükségessé.

Negyedik stádium: a szuvasodás átterjed a fogbélre

A pulpa a fog központja. Élő szövetek és úgynevezett odontoblaszt sejtek alkotják. A fogbél sejtjei állítják elő a dentint, és a dentin tölti ki a fogzománc és a pulpa közötti részt. Ha a fog belső szerkezetét elérik a baktériumok, akkor genny keletkezik, amely óhatatlanul elpusztítja a fog belső véredényeit és idegeit. Ezt a jelenséget fogfájás kíséri, amely folyamatos fájdalomérzettel jár. Ebben a stádiumban leginkább már csak a gyökérkezelés segíthet.

Ötödik stádium: üregképződés

Az üregképződés a fogszuvasodás végső és egyben messze a legfájdalmasabb stádiuma is. Amikor a fertőzés eléri a foggyökér csúcsát, átterjedhet a kapcsolódó csontokra is. Az íny és a nyelv gyakran bedagad, (akár a beszédképességet is gátolva), és a keletkező genny további betegségeket alakíthat ki. Ilyenkor már esetenként fogászati műtétet kell végrehajtani.

Hatodik stádium: fogvesztés

Ha a fogszuvasodást egyik stádiumban sem kezelték, akkor fogvesztés következik be, tehát a fogat ki kell húzni.

A fogszuvasodás megelőzése

A fogszuvasodás könnyen kezelhető. Kialakulásának megelőzéséhez az alábbiakra kell odafigyelnünk:

  • Szigorú szájápolási rutin betartása – használjunk fluoridos fogkrémet és szájöblítőt, valamint mossunk fogat professzionális módon, elektromos fogkefével! Ezzel fenntartható a szájüreg egészsége, ezáltal pedig megelőzhető a fogszuvasodás.

  • Kerüljük a sok cukrot tartalmazó étrendet és a nassolást!

  • Igyunk kellő mennyiségű vizet: a megfelelő vízbevitellel elérhető, hogy a szájüregben elegendő nyál termelődjön. A nyál táplálja a fogzománcot és tisztítja a szájüreget.

  • Ellenőriztessük rendszeresen fogainkat!