FOGROMLÁS ÉS FOGSZUVASODÁS

Gyógyítható-e a fogszuvasodás?

MEGOSZTÁS

A fogszuvasodás évről évre az egyik leggyakoribb fogászati probléma, amellyel az emberek szembesülnek. A fogszuvasodás, vagyis a lyukas fog világszerte okoz károkat a szájhigiéniában. A fogszuvasodás folyamata onnan indul, hogy a lepedék, vagyis a fogakon lerakódó ragacsos réteg „találkozik” az elfogyasztott ételekben található cukrokkal. Ezek együtt a fogzománc meggyengítésére és károsítására alkalmas savakat hoznak létre. Bár a fogszuvasodás egy vissza nem fordítható, mindössze fogászati beavatkozással korrigálható probléma, a megelőzésére azonban léteznek módszerek. Vizsgáljuk meg közelebbről a lyukas fogat!

Mi a fogszuvasodás?

Az ételek és baktériumok fogszuvasodáshoz vezethetnek. Lepedék mindenki szájában képződik, ez a ragacsos réteg pedig megtelepszik a fogínyen és a fogakon, a benne lévő baktériumok pedig az általunk elfogyasztott ételekben található cukrokból táplálkoznak. A táplálkozó baktériumok savat termelnek. A keletkező sav még hosszú idővel az étkezés befejezése után is megtámadhatja a fogat, még több idő elteltével pedig megkezdődik a fogzománc eróziója. A kezeletlen szuvasodás az összes rétegen áthaladva behatol a fog belsejébe.

Előfordulhat, hogy forró és hideg ételek és italok hatására jelentkező fogfájást vagy fogérzékenységet csak az idézi elő, ha a szuvasodás átjutott a fogzománcon, és elérte a dentin/fogállomány rétegét.

Bizonyos tényezők és szokások hatására a fogszuvasodás kockázata megnő.

A legfontosabb károsító tényező a fogmosás elhanyagolása lehet. Mossunk fogat fluoridos fogkrémmel legalább napi két alkalommal, és ne feledkezzünk meg a fogselyem rendszeres használatáról sem! Ha szeretnénk megelőzni a lyukas fogak kialakulását, időközönként jelentkezzünk be fogászati kivizsgálásra és fogtisztításra. A másik fő problémát az elfogyasztott ételek jelentik. Azzal, hogy cukros ételeket fogyasztunk, egyben a szájüreg baktériumait is tápláljuk. Ahogy már sokszor hallhattuk: fokozott cukortartalmuknak köszönhetően nem tanácsos cukorkát, cukros üdítőt, cukrozott gyümölcsleveket, kekszeket és süteményeket fogyasztani, étkezések között pedig kerüljük a nassolást!

A szájszárazság jelensége, vagyis az alacsony nyáltermelődés is okozhat fogszuvasodást. Az ételeket és a káros cukrokat lemosó nyál a fogak természetes védelmét szolgálja. Ha a szájápoláshoz rendszeresen használunk fluoridos fogkrémet, azzal fogainkat ellenállóbbá tehetjük a savakkal szemben. A fogkrém mellett számos szájvíz is tartalmaz fluoridot.

Mi okozza a lyuk képződését a fogakon?

Cukrot tartalmazó italok és ételek rendszeres fogyasztása esetén a fog a gyakori savképződés hatásra kilyukadhat. A fogakat folyamatosan támadó savak idővel kikezdhetik a fogzománcot, annak elmésztelenedését okozva. A fogakon megjelenő, még visszafordítható fehér foltok azt mutatják, hogy a fogzománc már vesztett ásványtartalmából, és szuvasodás várható.

A szuvasodás súlyosbodásának megakadályozása

Bár a szuvasodás nem gyógyítható, rendszeres szájápolással a folyamat még időben megállítható. Ehhez szükség lehet például egy Oral-B elektromos fogkefére, amely a lepedék hatékony eltávolítását és a fog tényleges kilyukadásának megelőzését szolgálja. Fontos megemlíteni azt is, hogy ásványtartalmával a nyál is képes a zománc természetes regenerálására, amelyhez a fogkrémekben és hasonló termékekben található fluorid segít elő. Részletesebben fogszuvasodási oktatóanyagunkból tájékozódhat, míg a fogszuvasodás megfékezésének további módszereit a fog kilyukadásának megelőzéséről szóló anyagunk ismerteti.

A fogszuvasodás kezelésének módjai

Bár a fogszuvasodás nem gyógyítható, kezelésére számos módszer létezik. A fogszuvasodás mértékétől függően a fogorvosnak esetleg fogászati fúróval el kell távolítania a fog szuvas részét, majd annak helyét fogtöméssel kipótolni. Komolyabban károsodott fog esetén a fogorvos a károsodott rész eltávolítása után a fogat koronával pótolja, amelyet a fog megmaradt részére építenek fel. Ha a helyzet olyan súlyos, hogy a foggyökér is elhalt, akkor gyökérkezelés válhat szükségessé. Ennek folyamán eltávolítják a fog belső idegeit és szöveteit, majd a kezelt gyökérre koronát helyeznek.

Kerülje a fogszuvasodást, és őrizze meg fogainak épségét!