Mi okozza a fogak romlását és a fogszuvasodást?
A fogszuvasodást, a lyukas fogat a szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása során a fogak közé szorult, és a fogmosás és fogselyem-használat során nem teljesen eltávolított ételmaradékok okozzák. A lepedék-baktériumok savas hatású melléktermékeket termelnek, amelyek megtámadják a fogzománcot, és idővel lyukakat hoznak létre benne – ezt a folyamatot nevezzük fogromlásnak, és e miatt érezzük a fogfájást. Kezelés nélkül ezek a lyukak egyre nagyobbak lesznek, és teljes egészében is elsorvaszthatják a fogat.
A fogszuvasodás legfőbb okai a cukros, ragadós élelmiszerek és italok. Minél több cukrot fogyaszt valaki, annál több olyan sav keletkezik, amely fogromláshoz vezet. A cukor a lepedékkel kombinálva gyengíti a fogzománcot, és sebezhetővé teszi az adott személyt a fogszuvasodással szemben. Cukortartalmú rágcsálnivaló fogyasztásakor a fogak az azt követő 20 percig károsodás veszélyének vannak kitéve. Fontos tisztában lenni a fogszuvasodás okaival, hogy megtudhassa, hogyan ápolhatja megfelelően a fogait, és a megfelelő szájhigiéniával hogyan óvhatja egészségét, kerülheti el a fogfájást.
Tudjon meg többet a fogromlás és a fogszuvasodás okairól
A fogszuvasodás és a fogromlás jelei és tünetei
A fogszuvasodás és a fogromlás leggyakoribb és leghatékonyabb kezelési módja a fog betömése, amely megakadályozza a keletkezett lyuk terjedését. Ha tehát fogszuvasodás vagy fogromlás jeleit tapasztalja, rendkívül fontos, hogy azonnal fogorvoshoz forduljon a mielőbbi kezelés érdekében.
A fluorid tartalmú termékek használata segíthet megelőzni a fogszuvasodást és a fogromlást. A fluorid behatol a gyenge pontokba, és segít újjáépíteni az érintett területeket, mielőtt lyukas fogak keletkeznének.