FOGROMLÁS ÉS FOGSZUVASODÁS

A fogszuvasodás és a fogak romlásának tünetei, okai és kezelése

MEGOSZTÁS

A fogszuvasodás a fogzománc savak okozta felpuhulását jelenti. Ezek a savak akkor keletkeznek, amikor a lepedék-baktériumok lebontják a cukrokat a szájüregben.

Mi okozza a fogak romlását és a fogszuvasodást?

A fogszuvasodást, a lyukas fogat a szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása során a fogak közé szorult, és a fogmosás és fogselyem-használat során nem teljesen eltávolított ételmaradékok okozzák. A lepedék-baktériumok savas hatású melléktermékeket termelnek, amelyek megtámadják a fogzománcot, és idővel lyukakat hoznak létre benne – ezt a folyamatot nevezzük fogromlásnak, és e miatt érezzük a fogfájást. Kezelés nélkül ezek a lyukak egyre nagyobbak lesznek, és teljes egészében is elsorvaszthatják a fogat.

A fogszuvasodás legfőbb okai a cukros, ragadós élelmiszerek és italok. Minél több cukrot fogyaszt valaki, annál több olyan sav keletkezik, amely fogromláshoz vezet. A cukor a lepedékkel kombinálva gyengíti a fogzománcot, és sebezhetővé teszi az adott személyt a fogszuvasodással szemben. Cukortartalmú rágcsálnivaló fogyasztásakor a fogak az azt követő 20 percig károsodás veszélyének vannak kitéve. Fontos tisztában lenni a fogszuvasodás okaival, hogy megtudhassa, hogyan ápolhatja megfelelően a fogait, és a megfelelő szájhigiéniával hogyan óvhatja egészségét, kerülheti el a fogfájást.

Tudjon meg többet a fogromlás és a fogszuvasodás okairól

A fogszuvasodás és a fogromlás jelei és tünetei

A fogszuvasodás és a fogromlás leggyakoribb és leghatékonyabb kezelési módja a fog betömése, amely megakadályozza a keletkezett lyuk terjedését. Ha tehát fogszuvasodás vagy fogromlás jeleit tapasztalja, rendkívül fontos, hogy azonnal fogorvoshoz forduljon a mielőbbi kezelés érdekében.

A fluorid tartalmú termékek használata segíthet megelőzni a fogszuvasodást és a fogromlást. A fluorid behatol a gyenge pontokba, és segít újjáépíteni az érintett területeket, mielőtt lyukas fogak keletkeznének.

Tudjon meg többet a fogromlás és a fogszuvasodás jeleiről és tüneteiről 

A fogszuvasodás kezelése és megelőzése

Az azonnali kezelési mód a fogorvosi beavatkozás, amely során betömik a lyukas fogat.

A fogszuvasodás és a fogromlás megakadályozása érdekében tehet néhány lépést a fogai megerősítésére:

  1. Kerülje a cukros élelmiszereket és italokat, melyek táplálékul szolgálnak a szájüregben lévő baktériumok számára.

  2. A mindennapos szájhigiénia részeként rendszeresen mosson fogat fluorid tartalmú fogkrémmel. A fluorid segít megelőzni a fogromlást, mivel lassítja a zománc leépülését, és gyorsítja az ismételt mineralizációt. Az újonnan kialakult fogzománc keményebb lesz, és jobban ellenáll a savnak.

  3. A fogselyem napi használatával segíthet eltávolítani a fogai közötti résekbe került lepedéket és élelmiszertörmeléket – ide ugyanis nem tud behatolni a fogkefe. Ez elősegíti az egészséges fogazat és fogíny megőrzését.

Tudjon meg többet a fogromlás és a fogszuvasodás kezeléséről és megelőzéséről 

Hogyan óvhatja meg gyermekeit a fogszuvasodástól és a fogromlástól?

A gyermekek fogait érintő fogszuvasodás és fogromlás megelőzése érdekében meg kell tanítani a gyermekeknek a megfelelő fogmosási szokásokat, valamint már kisgyermekkorban segíteni kell nekik a fogápolásban.

  1. Kérdezze meg fogorvosától, hogy érdemes-e elkezdenie fluoridos fogkrém alkalmazását a gyermekeinél.

  2. Félévente keresse fel fogorvosát kontrollvizsgálat céljából.

  3. Ügyeljen arra, hogy gyermeke naponta kétszer, legalább 2 percig mosson fogat. Győződjön meg arról, hogy különösen odafigyelnek a hátsó fogakra, mivel ott fordul elő a plakk lerakódások többsége.

  4. Amint a fogak elkezdenek összeérni, tanítsa meg a fogselyem napi használatát.

Fogszuvasodás és a fogromlás esetén az egészségesebb szájüreghez vezető első lépés a jó fogmosási szokások kialakítása.

Tudjon meg többet arról, hogyan óvhatja meg gyermekeit a fogszuvasodástól és a fogromlástól